Χαράτσι < χαρτζιλίκι < [τουρκ. harç (προφέρεται: χαρτσ) = έξοδος και κατ επέκταση λεφτά για ξόδεμα, "πεταμένα" χρήματα, όπως θεωρούσαν οι μη μουσουλμάνοι το φόρο, που πλήρωναν στον Σουλτάνο].....
Η διαφορά ανάμεσα στο “φόρο” και το “χαράτσι”: Φόρος = η υποχρεωτική εισφορά με σκοπό την ανταπόδοση για τις υπηρεσίες που έλαβες ή πρόκειται να λάβεις.
Χαράτσι= η βίαιη καταβολή χρημάτων σ΄ ένα δυνάστη ή σ΄ένα αυταρχικό καθεστώς, δίχως ελπίδα ανταπόδοσης
γράφει ο Θωμάς Χριστιάς
Από πού προέρχεται η λέξη χαρτζιλίκι, η οποία είναι τόσο οικεία μέσα σε μια οικογένεια, μα και τόσο αγαπημένη στα μικρά παιδιά;
Απάντηση: από την τούρκικη λέξη harç που σημαίνει έξοδο, δηλαδή χρήματα για ξόδεμα, με την προσθήκη της κατάληξης –lık, που προσδίδει μια ιδιότητα ( π.χ ταξιτζιλίκι) στο προσδιοριζόμενο ουσιαστικό.
Επειδή, όμως, τα χρήματα δε ξοδεύονται μόνο για διασκέδαση και βέβαια οι διαχειριστές τους δεν είναι πρωτίστως παιδιά ή έφηβοι, ο όρος harç σημαίνει και φόρο προς το κράτος.
Έτσι, ο μεσαιωνικός (φ)όρος har(α)ç έγινε οικείος και για τους μεγαλύτερους στον 21ο αιώνα της μη (τουρκο)κρατούμενης Ελλάδας.
Μάλιστα, από φόρος των μη μουσουλμάνων, όπως αρχικά σήμαινε, πλέον σημαίνει το φόρο για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και, μάλιστα, το δυσβάσταχτο και άδικο φόρο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..