Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

...ΝΑ ΚΛΑΙΣ Ή ΝΑ ΓΕΛΑΣ;...




Από μαθητικά διαγωνίσματα..


Η γυναίκα,όπως και όλα τα θηλαστικά της φύσης που θηλάζουμε,είναι και αυτή ζώον,με την μόνη διαφορά,ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τον άνθρωπο...
( Από διαγώνισμα για τα θηλαστικά,Γυμνάσιο Λάρισας,1964 )

-Οι τρείς μεγάλες ηρωίδες της Γαλλικής Επαναστάσεως,ήταν οι Καρλ Μανιώλ,η Γκυ Λωτίν και η Λε Μυτώμ...
( Από διαγώνισμα στην ιστορία,Βαρβάκειο 1981 )

-Η μητέρα μου είπε ,πως το πιό πολυέξοδο όχημα είναι το καροτσάκι του Σούπερ Μάρκετ.Καίει 10.000 δραχμές κάθε 5 μέτρα.
 ( Από έκθεση μαθητή δημοτικού ,Αθήνα 1995 )-{ αυτό ομολογώ,ότι είναι πραγματικά έξυπνο..}

-Πού βρίσκεται η Λάρισα;..-Πέμπτη μετά από τον Ολυμπιακό...
( Μάθημα γεωγραφίας,Γυμνάσιο Φαρσάλων 1985 )

-Τώρα δεν μας χρειάζονται οι φάροι που καίνε τόσο δυνατά όσο πριν από τώρα,γιατί τώρα έχουμε τα ραντά.Μόλις ένα πλοίο τρακάρει σε τίποτα βράχους,τρακαίρνει πρώτα με το ραντά που προεξέχει και έτσι προφυλλάζεται.Το στραβωμένο το ραντά,το αντικαθιστούνε για το επόμενο ταξείδι και το πλοίον ξεγνιαστον συνεχίζει να ταξιδεύει το αμέριμνον ταξείδι του στους ωκεανούς...
 ( Από έκθεση μαθητή γυμνασίου,Καβάλα 1981 )

-Οι Φιλιππίνες βγάζουν τις πιο κοντές Φιλιππινέζες.Η Ταυλάνδη,τις ψηλότερες...
( Από έκθεση μαθητή γυμνασίου.Μυτιλήνη,1988 )

-Ο κόκκορας λαλεί γιατί έχει το λειρί.Η κότα δεν λαλεί γιατί στερείται το λειρί,δηλαδή έχει λειρί,αλλά είναι μικρόν και εσωτερικόν και λέγεται 'λειτορίδα",για αυτό κάθεται σαν ζώον και δέχεται τα πάντα και φωνάζει,κο,κο,κο,κο και κοκο,κο,κο,κο κι αυτό για πολύ λίγο.Το δε μάτι της βλέπει λοξά,αλλά αυτό δεν την σώζει....
( Από διαγώνισμα στη Φυσική Ιστορία.Δράμα 1982 )

-Τα σκουπιδιάρικα μας απαλλάσουν απο τα επιρρήματα καθημερινώς..
( Γραπτό σε διαγώνισμα Υγιεινής,γυμνάσιο Καρπενησίου ,1988 )

-Για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις,άλλο το μήλο του Αδάμ ,και άλλο του Νέφτονα...
( Από διαγώνισμα στα Θρησκευτικά.Γυμνάσιο Κοζάνης,1988 )

-Το αρνάκι το σφάζουμε το Πάσχα.Τον υπόλοιπο χρόνο δεν το ενοχλούμε.
Μετά έρχεται πάλι το Πάσχα,οπότε το ξανασφάζουμε..
( Από ημερολόγιο μαθήτριας.Καλαμάτα 1982 )

-Το Γιβραλτάρ είναι βράχος-περασμα στα δυτικά της Γαλλίας. Είναι διάσημοσ,είναι ένα μίλι πλατύς και πέντε μίλια μακρύς.
Οι Εγγλέζοι τον πήραν κρυφά και βάλαν πολλά κανόνια επάνω του για διακόσμηση.Από εκεί βλέπουν το διερχόμενο πλοίο.Οι νόμινοι-μόνιμοι κάτοικοι είναι πίθηκοι,που από μακριά τους μπερδεύεις με τους τους Εγγλέζους και μπορείς να κάνεις λάθος.Γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ευγένεια...
( Από γραπτό σε διαγώνισμα Γεωγραφίας.Αθήνα ,1993 )

...ΕΝΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ...





ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί διέσχισε το δρόμο? 


ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:


Πλάτων: Για το καλό του. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια. 

 Αριστοτέλης: Είναι στη φύση του κοτόπουλου να διασχίζει τους δρόμους.

 Γαλιλαίος: Κι όμως... τον διέσχισε

 Μακιαβέλι: Ο σκοπός, να περάσει το κοτόπουλο το δρόμο, αγιάζει τα μέσα -όποια κι αν είναι αυτά

 Μαρξ: Ηταν ιστορικά αναπόφευκτο.

 Δαρβίνος: Τα κοτόπουλα στο πέρασμα των αιώνων επιλέχτηκαν από τη φύση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σήμερα γενετικώς ικανά να διασχίζουν δρόμους.

 Φρόιντ: Το γεγονός ότι ασχολείστε με το εάν το κοτόπουλο διέσχισε το δρόμο αποδεικνύει ότι διακατέχεστε από σύνδρομα ανασφάλειας και ότι η σεξουαλικότητά σας είναι καταπιεσμένη.

Martin Luther King: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κάθε κοτόπουλο θα είναι ελεύθερο να διασχίζει το δρόμο χωρίς να δίνει λογαριασμό για την πράξη του.  

Yuri Gagarin: Για να πάει εκεί όπου κανένα άλλο κοτόπουλο δεν έχει πάει πριν.

Bill Gates: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο Chicken Office 2.005 που δεν διασχίζει μόνο το δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει και άλλα ενδιαφέροντα.

Ένας Ινδός: Εμείς έχουμε αγελάδες που κάνουν το ίδιο.

Κώστας Πρέκας: Αξιοσέβαστο κοτόπουλο, χαίρομαι που η ελληνική σου παιδεία, σου επιτρέπει να περνάς το δρόμο με το ήθος και το κάλλος των αρχαίων μας προγόνων...Να προσθέσω επίσης, ότι είναι ντροπή και διασυρμός να χαρακτηρίζεται η Επανάσταση, Χούντα και το κοτόπουλο το γνωρίζει καλώς.

Κώστας Ζουράρις: Ω υπερφίαλη όρνις, ω πουλοκλαίουσα, περιπεσούσα στις υποανθρωπιστικοαναλυτικές σου διακυμάνσεις, πώς θα διασχίσεις τον σπαρμένο με οιοφαινάκες υποσχέσεις δρόμο, ω κνώδαλο;

Γιώργος Καρατζαφέρης: Μόνο εγώ, εδώ στο Τηλεάστυ, τόλμησα να πω και να αποκαλύψω ότι το κοτόπουλο προήλθε από ισραηλίτικο αβγό..

Κώστας Καραμανλής: Εμείς με σεμνότητα και ταπεινότητα εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις σε όλα τα κοτόπουλα της Ελλάδος να διασχίζουν ανεμπόδιστα τους δρόμους, χωρίς παρέμβαση νταβατζήδων. 

Γιώργος Παπανδρέου: Με τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. το κοτόπουλο θα βρει το δρόμο του! 
  
 

...ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ;...

1. Όταν τελείωναν τα παιδιά την καλλιγραφία τους, έδιναν στο δάσκαλο την πλάκα, για να τη διορθώσει. Μετά τη διόρθωση ο δάσκαλος ζητούσε από τα παιδιά να την ξαναγράψουν. Επειδή πολλές φορές δεν είχαν σφουγγάρι, έσβηναν την πλάκα με τα δάχτυλα, αφού προηγουμένως τα έφτυναν. Από τότε επικράτησε η φράση: Φτου κι απ' την αρχή.

2. Τα παιδιά μάθαιναν να δείχνουν και να λένε απ' έξω την αλφαβήτα. Οι δάσκαλοι, για να πεισθούν πως τα παιδιά την ξέρουν καλά, τους έδειχναν τα γράμματα ανακατωμένα. Από τότε επικράτησε να λέμε γι' αυτόν που γνωρίζει κάτι καλά ότι το ξέρει απ' έξω και ανακατωτά.



«Έγινε γλέντι τρικούβερτο»

Δηλαδή, έγινε γλέντι εξαίσιο, υπέροχο. Αυτή η φράση προέρχεται από τα μεγάλα καράβια. Αυτά είχαν τρεις κουβέρτες (καταστρώματα). Έτσι στη φράση μας για να δηλώσουμε ότι το γλέντι μας ήταν μεγάλο, το παρομοιάσαμε με το μεγάλο καράβι που είχε τρεις κουβέρτες. Άρα θα ήταν πολύ μεγάλο.




Πήραν τα μυαλά του αέρα"

Μέσα στα όπλα, στις μηχανές και γενικά στα «μέσα» του πολέμου, το "Υγρόν Πυρ" είναι ένα από τα πιο περίεργα και θαυμαστά έργα του ανθρώπου. Την απόκρυφη εφεύρεση την έφερε - καθώς λένε - στο Βυζάντιο, τον έβδομο αιώνα, ένας καλόγερος από τη Συρία, ο Καλλίνικος.
Στην πλώρη κάθε "χελιδονιού" - δηλαδή μεγάλου βυζαντινού πλοίου με τέσσερις σειρές κουπιά - ήταν τοποθετημένη σαν προτομή, το κεφάλι ενός λιονταριού ή άλλου θηρίου ή και ανθρώπου ακόμα, καμωμένο από μπρούντζο, που είχε το στόμα του διαρκώς ανοιχτό.
Το στόμα αυτό επικοινωνούσε με κάτι σωλήνες, από τις οποίες χυνόταν το υγρό - που ήταν μαύρο σαν ακάθαρτο πετρέλαιο - ενώ την ίδια στιγμή, από ένα άλλο σωλήνα στελνόταν με ειδικές φυσούνες άφθονος αέρας, ώστε να μπορεί να τινάζεται μακριά το υγρό.
Τους σωλήνες αυτούς, που επικοινωνούσαν απευθείας με το κεφάλι, οι Βυζαντινοί τους ονόμαζαν "μυελούς". Από το τελευταίο αυτό, λοιπόν, έμεινε ως τα χρόνια μας η πασίγνωστη φράση "π ή ρ α ν , τ α   μ υ α λ ά   τ ο υ …α έ ρ α".


Πηγές  http://problimatismoi.blogspot.com
            polidorikiou.blogspot.com/

...ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  Crux


Την ταινία μικρού μήκους βρήκα απ΄το blog της   οχιάς
Θέλω μόνο να σημειώσω πως πολλοί απο μας είμαστε εγκλωβισμένοι στις φυλακές των απάνθρωπων μεγαλουπόλεων. Ωστόσο δύσκολα θα αντιληφθεί κανείς τη σκλαβιά του εάν δεν έχει εναρμονιστεί έστω για λίγο με τον ποιοτικό-φυσικό τρόπο ζωής. Γι΄αυτό και παραμένει άγνωστο αν ο άντρας τελικά κοιτάζει το τριαντάφυλλο επιζητώντας την πραγματική ζωή,τη φυσική ζωή,τη γεμάτη ουσία,συναισθήματα και αυθορμητισμό ή αν κοιτάζει στην πόλη όπου οι μηχανές σκότωσαν την αγάπη, αφάνισαν την ανθρώπινη υπόσταση και κάθε λόγο ύπαρξης αφήνοντας μόνο φτηνά υποκατάστατα.
..