Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Όταν η παράδοση συναντάει τον πολιτισμό

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.rockradiodjl.gr/

Πηγή     http://www.rockradiodjl.gr/

...ROLLING IN THE DEEP...

...ΑΠΡΙΛΙΟΣ...    Από το λατινικό aperio =ανοίγω, γιατί τότε ανοίγουν-ανθίζουν τα λουλούδια. Είναι ο 4ος μήνας του Γρηγοριανού (νέου) και του Ιουλιανού (παλαιού) ημερολόγιου και ο 2ος του ρωμαϊκού, κοινώς Απρίλης. Ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη. Θεωρείται ο μήνας της άνοιξης. Τότε οι βοσκοί αφήνουν τα χειμαδιά και ανεβαίνουν στα βουνά. Οι βροχές του θεωρούνται ευεργετικές. Μερικά παρατσούκλια του είναι: Γρίλλης (=γκρινιάρης), Τιναχτοκοφινίδης (τίναζαν τα κοφίνια, δηλ. τέλειωναν οι προμήθειες), Αηγιωργίτης ή Αηγιωργάτης, Λαμπριάτης και Τριανταφυλλάς.

  ΕΡΓΑΣΙΕΣ:                Σπέρνουν ρεβίθια, φασόλια, κεχρί, καλαμπόκι, τεύτλα (από τα οποία παράγεται η ζάχαρη), πατάτες, βαμβάκι και καπνά (ανάλογα βέβαια την περιοχή).
                Θειαφίζουν τα αμπέλια.
                Κούρεμα προβάτων

ΕΘΙΜΑ-ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ:               
«ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΆ». Αρχαίο έθιμο της δύσης, που ήρθε στην Ελλάδα την εποχή των Σταυροφοριών, από τη Γαλλία. Κατά το έθιμο αυτό συνηθίζουμε να λέμε μικρά αθώα ψέματα, για να πειράξουμε τους φίλους μας με σκοπό το γέλιο.
                Στη ΣΎΜΗ τον Απρίλη ανάβουν φωτιές και πηδώντας λένε: «Έξω ψύλλοι και κοριοί και μεγάλοι ποντικοί» . Στη ΘΡΆΚΗ το πρωταπριλιάτικο νερό της βροχής θεωρείται  ευεργετικό για τις «θερμές» (πυρετούς) . Στη ΚΎΠΡΟ δεν απλώνουν ρούχα την 1η  Πέμπτη του Απρίλη («πρωτόπεφτο»), ούτε βγάζουν έξω από το σπίτι εργαλεία, γιατί καταστρέφεται η καλή τύχη του σπιτιού, «αναθεμελιώνεται». Την ημέρα αυτή δεν κάνει να σκάψει κάποιος, γιατί «σκάφτει το λάκκο του».


  ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ:                «O Απρίλης με τα λουλούδια και ο Μάης με τα ρόδα».
                «Ο Μάης έχει το όνομα και ο Απρίλης τα λουλούδια».
                «Ο Απρίλης έχει την δροσιά και ο Μάης τα λουλούδια».
                «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα».
                «Και τ' Απριλιού τις δεκαχτώ, πέρδικα ψόφησε στ' αβγό».
                «Των καλών ναυτών οι γυναίκες, τον Απριλομά χηρεύουν».
                «Αν ρίξει Απρίλης τρεις βροχές κι ο Μάης άλλες δύο, να δεις σταφύλια σαν παιδιά και πίτες σαν  αλώνια».Από  http://users.sch.gr/vaxtsavanis/page4.html

...ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ ΤΩΡΑΑΑΑΑ!...

Olympic Airways

Κάποιος καθόταν στο μπαρ του αεροδρομίου της Ατλάντα, όπου πρόσεξε μια πανέμορφη γυναίκα να κάθεται δίπλα του. Σκέφτηκε "Πω πω, κουκλάρα, πρέπει να είναι αεροσυνοδός. Αλλά σε ποια εταιρία;"
Ελπίζοντας να σπάσει τον πάγο, σκύβει στο πλάι και ψιθυρίζει το σλόγκαν της Delta:
- Love to fly and it shows?
Εκείνη τον κάρφωσε με ένα παραξενεμένο βλέμμα, οπότε αυτός σκέφτεται:
"Σκατά, δεν δουλεύει για τη Delta". Λίγο αργότερα, θυμήθηκε ένα άλλο σλόγκαν:
- Something special in the air?
Εκείνη τον κοίταξε με το ίδιο παραξενεμένο βλέμμα, οπότε αυτός ξέγραψε και την American Airlines. Αμέσως μετά δοκίμασε το σλόγκαν της United:
- I would really love to fly your friendly skies?
Αυτή τη φορά η γυναίκα γύρισε και του απάντησε:
- What the fuck do you want?
Αυτός χαμογέλασε, και κάθισε κανονικά στην καρέκλα του και είπε...
- Aaaa, Olympic Airways...


ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ...
ΚΑΛΟ Σ.Κ.!!!!!

...ΔΙΑΣΗΜΑ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΑ ΨΕΜΜΑΤΑ...

«Δηλητηριώδη» γκάφα έκαναν οι συντάκτες του Γαλλικού Πρακτορείου Eιδήσεων, όταν το 1995 μετέδωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο την πρωταπριλιάτικη φάρσα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το δελτίο Tύπου του υπουργείου, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Σωκράτη σε τοποθεσία κοντά στην Aκρόπολη. Mέσα στον τάφο υποτίθεται ότι βρέθηκε βάζο που περιείχε ίχνη κώνειου, καθώς και ένα κομμάτι δέρματος χρονολογούμενο από το 400 π.X.

HΠA: Yποψήφιος ξανά ο Nίξον το 1992!.....