Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Σούτκα (ΠΓΔΜ): Η πρώτη, παγκοσμίως, οργανωμένη πολιτεία των Ρομά*

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός


Φαίνεται ότι διαψεύδεται το πανέμορφο τραγούδι του Διονύση Τσακνή, όπου ο απελπισμένος Ρομά μοιρολογούσε: “Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα, δε θα με χάσει καμιά πατρίδα”. Η Σούτκα (Shutka) είναι η διάψευση του......


ΕΘΙΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ




Τα  Ημερομήνια: 

Παλιότερα το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου χρησίμευε για την πρόβλεψη του καιρού των επόμενων δώδεκα μηνών. Τα καιρικά φαινόμενα της κάθε μέρας (ήλιος, συννεφιά, βροχές…) ήταν ενδεικτικά αυτών που θα επικρατούσαν τον αντίστοιχο μήνα. Έτσι,  ο καιρός την 1η Αυγούστου πίστευαν ότι θα ήταν ο καιρός του Σεπτεμβρίου και ο καιρός την 2η Αυγούστου αντίστοιχα του Οκτώβρη, ώστε μ’ αυτόν τον τρόπο να υπολογίζουν όλο το χρόνο.

Τα Λυγκήστεια:
Πρόκειται για τοπικό έθιμο της Φλώρινας με σκοπό την συνάντηση των  ντόπιων με τους ξενιτεμένους από τον τόπο τους Φλωρινιώτες, είτε βρίσκονται στη χώρα, είτε στο εξωτερικό. Η βραδιά παίρνει τη μορφή πολιτιστικής εκδήλωσης με ζωντανή μουσική, χορούς αλλά και εκθέσεις εικαστικού τύπου.
Τα τελευταία χρόνια στην εκδήλωση αυτή παίρνουν μέρος όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά και ξένοι τουρίστες που έρχονται για ν’ απολαύσουν το θέαμα.