Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

...Τα δώρα των εφημερίδων στις αρχές του 1900 ...

Γιώργος Σωτ. Δαμιανός

Σας φαίνονται υπερβολικές όλες αυτές οι προσφορές των σημερινών εφημερίδων;  Θεωρείτε ότι τα dvd’s, τα ταξίδια, τα  αυτοκίνητα αλλά και οι κατσαρόλες δεν έχουν σχέση με το λειτούργημα της ενημέρωσης; Νομίζετε ότι ο Τύπος έχασε, πλέον, το ρόλο του; ¨Ίσως να έχετε δίκιο, αλλά σίγουρα δεν είναι μια νέα αντίληψη προώθησης των εφημερίδων, που ήρθε να ταράξει τα, μέχρι τώρα, χρηστά (;) δημοσιογραφικά  ήθη.....

...SMS...

...Είχε σχολάσει και οδηγούσε ήδη προς το σπίτι,όταν άκουσε τον ήχο εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό της.Στο πρώτο φανάρι,το άνοιξε και διάβασε:

..."Σ'ευχαριστώ που έφτιαξες αυτή την οικογένεια για να μεγαλώσω ιδανικά και χωρίς σοβαρά προβλήματα..Μπορεί να έχω καθυστερήσει λίγο με το πτυχείο μου,αλλά θα καλύψω το κενό εφέτος...
Ελπίζω να σε βγάζω ασπροπρόσωπη κάθε μέρα..Είμαι περήφανη που είστε γονείς μου!
Σε αγαπάω μαμά!!Μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό!...Πολλές φορές κάθομαι και σκέφτομαι,αν δεν ήσουν αυτή που είσαι,πώς θα ήμασταν εμείς ...Ναι..Πολλές φορές με το πείσμα σου και τις 'υπερβολές" σου,που εμείς θεωρούσαμε έτσι,έχεις προλάβει καταστάσεις και μας άνοιξες τα μάτια όταν ακόμα βρισκόμασταν στην παιδική ηλικία...
Δεν μπορούσα τότε να καταλάβω γιατί ήσουν τόσο αυστηρή και ¨κέρβερος" ,όπως σε αποκαλούσαμε..
Τώρα όμως το καταλαβαίνω !..Καταλαβαίνω και συνειδητοποιώ την όλη σου προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια!.Και χαίρομαι πολύ,όταν οι γύρω μου και οι γύρω σου σου δίνουν συγχαρητήρια για τα παιδιά σου...Θέλω να σου μοιάσω όταν γίνω και εγώ μητέρα..Και ας είσαι λίγο..στρίτζω..
...Έχεις όμως μεγάλη πλάκα μαμά μου!..Και η γιαγιά το λέει εξ'άλλου..Είσαι το πιό γλυκό πλάσμα που έχω συναντήσει στη ζωή μου..
Σε ευχαριστώ που μας δημιούργησες  ΕΣΥ!....".........

  Έλαβε 3 απανωτά μηνύματα για να ολοκληρωθεί το παραπάνω..Ανοιγόκλεισε πολλές φορές τα θολωμένα από τα δάκρυα μάτια της..Τί ήταν τώρα αυτή η ξαφνική εξομολόγηση;..Από ότι θυμόταν δεν είχε έρθει σε καμμία προστριβή με την μεγάλη κόρη της τελευταία για να δικαιολογήσει αυτό το ξέσπασμα....
-Μάλλον κάτι συμβαίνει σε κοντινό της  πρόσωπο,σκέφτηκε..'Επρεπε να το ψάξει και θα το έκανε μόλις έφτανε σπίτι....

Τα δάκρυα ,διαδέχτηκε ένα χαμόγελο ανησυχίας μπερδεμένο με αρκετή δόση περηφάνειας και επιβεβαίωσης για τα αποτελέσματα του έργου της...
..-" και εγώ σ'αγαπώ γλυκό μου στριμάδι",σκέφτηκε και γκάζωσε για το σπίτι......

...ΤΑ ΓΚΙΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ...

Π οιος έκανε τη μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης; Πόσο κόστιζε το ακριβότερο άρωμα του κόσμου; Ποια ήταν η μεγαλύτερη σήραγγα; Ποιο ήταν το πολυτελέστερο πλοίο; Ποια γυναίκα ήταν το ωραιότερο μοντέλο; Ποια ήταν η μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου;

Η πιο υψηλή τιμή για βιβλία. Ο Αριστοτέλης αγόρασε τα έργα του Σπευσίππου αντί τριών ταλάντων που αντιστοιχούσαν σε 77 κιλά ασήμι.

Το πιο ακριβό σαπούνι. Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής,βασιλιάς της Μακεδονίας,ξόδεψε περί τα 6.500 κιλά ασήμι προκειμένου να αγοράσει σαπούνι για τις ερωμένες του.

Το πιο άσεμνο έργο τέχνης. Ηταν του μεγάλου ζωγράφου Παράσιου με μια ασυνήθιστα ρεαλιστική σκηνή από τη μυθολογία στην οποία απεικονιζόταν η κυνηγός Αταλάντη καθώς έκανε στοματικό έρωτα στον πρίγκιπα Μελέαγρο.

Το καλύτερο άλμα εις μήκος. Το έκανε ο Σπαρτιάτης Κίωνης που πήδηξε 17 μέτρα (στα μέσα του 5ου π.Χ.αιώνα).

Το πιο ακριβό ύφασμα. Λαμπερό λινάρι ονόμαζαν ένα εξαιρετικά σπάνιο ύφασμα από μικρές κλωστές, το οποίο κόστιζε όσο και τα μαργαριτάρια.Ο λόγος,ότι ήταν πυρίμαχο,γι΄ αυτό και λεγόταν «άσβεστον λινόν».Υποτίθεται ότι προερχόταν από ένα φυτό που φύτρωνε στις ερήμους της Ινδίας.

Τα πιο πολυτελή επιδόρπια. Ηταν αυτά που προσέφερε ο Μέγας Αλέξανδρος στους φίλους του:
Μπουκίτσες από καρύδια,σύκα και άλλες λιχουδιές τυλιγμένες σε φύλλα χρυσού.Τις ξεφύλλιζαν και έτρωγαν το περιεχόμενο πετώντας το χρυσάφι στο έδαφος. Ο Καλιγούλας πάντως τον ξεπέρασε σε εκκεντρικότητα αφού,σύμφωνα με τον Σουητώνιο,σέρβιρε στους καλεσμένους του χρυσό ψωμί και χρυσό κρέας ενώ εκείνος έπινε μαργαριτάρια διαλυμένα σε ξίδι.

Τα καλύτερα εδέσματα. Μεγάλης εκτίμησης έχαιραν τα μυαλά στρουθοκαμήλου και οι γλώσσες κορυδαλλών.

Η καλύτερη βαφή βλεφαρίδων. Ηταν το κατράμι,δηλαδή το κατακάθι της πίσσας (μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως βαφή μαλλιών),το οποίο ο Πλίνιος αναφέρει ως αμπελίτη.




Πηγή