Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Όσο πιο μεγάλο ψέμα πεις....


  Μανώλης Μανωλαράκης Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Οι μέρες πριν από τις διακοπές παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Είναι η περίοδος όπου η διαιτολογική κοινότητα γίνεται μάρτυρας εκπληκτικών ανακαλύψεων όπου τα κιλά με απίστευτες μεθόδους κυριολεκτικά εξανεμίζονται από το ανθρώπινο σώμα και βασικές αρχές της επιστήμης μας καταρρίπτονται μέσα σε μισή σελίδα κείμενο......



Τα επιτεύγματα αυτά της επιστήμης πολλές φορές (αν όχι πάντα) δεν έχουν καμία βιβλιογραφική αναφορά και όταν αυτή υπάρχει προέρχεται από site που η εγκυρότητά τους είναι τέτοια που όποιος τα πιστέψει ή πρέπει να γράφει ο ίδιος εκεί ή να έχει υπογράψει δήλωση του νόμου 105 ότι συγκατοικεί με τον Elvis που του τραγουδάει ΖΩΝΤΑΝΑ, κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί. Οι πληροφορίες αυτές φιλοξενούνται σε άρθρα ιστοσελίδων ή περιοδικών με εκπληκτικούς τίτλους. Ας δούμε μερικούς τίτλους.
  • «Χάστε σε 7 μέρες 7 κιλά τρώγοντας το Α ή το Β τρόφιμο.» Είναι προφανές ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων με άλλα, χαλάει την χημεία και ακυρώνονται οι καύσεις του οργανισμού. Το πώς και το γιατί δεν έχει σημασία και σίγουρα δεν το ξέρει ούτε και αυτός που το έχει γράψει!
  • «Διώξτε πριν την παραλία, όλα τα περιττά κιλά» Άρθρο ορόσημο (ημερολογιακό) με μοναδική ειλικρίνεια γιατί αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα δεν δουλεύει μετά το πρώτο σας μπάνιο. Επίσης αν το ακολουθήσετε έστω και για μία μέρα ΠΡΙΝ το πρώτο σας μπάνιο, πάλι θα χαθούν όλα τα κιλά! Παρόμοια άρθρα (με εντελώς ΙΔΙΟ περιεχόμενο πολλές φορές) είναι και τα παρακάτω «Διώξτε πριν το Πάσχα, όλα τα περιττά κιλά» και «Διώξτε πριν Χριστούγεννα, όλα τα περιττά κιλά»
  • «Διώξτε το λίπος από την κοιλιά / γλουτούς/ ψωμάκια κλπ» Σε αυτή την δίαιτα ανήκει και η θρυλική πια δίαιτα του κ...υ! Μάταια βέβαια κανείς μπορεί να ανακαλύψει σε αυτό το άρθρο κάποια λογική εξήγηση, του πως ΜΟΝΟ από συγκεκριμένα σημεία φεύγει το λίπος.
  • «Αποτοξινωθείτε σε 7 μέρες με την σούπερ αποτοξίνωση» Δεν διευκρινίζει αν αλλάζει μπουζί, τακάκια, ρουλεμάν, υαλοκαθαριστήρες κλπ. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν και οι δίαιτες του τύπου «Αποτοξινωθείτε πριν την παραλία» κλπ Μειωμένης ισχύος, λειτουργούν μόνο πριν την παραλία.
  • «Κάντε την δίαιτα του –όνομα επιστήμονα» Διάσημες δίαιτες- απεργίες πείνας με ονοματεπώνυμο κάποιου «διάσημου επιστήμονα» Δίαιτα με αδυνάτισμα επιστημονικής φαντασίας. Το ότι μετά από λίγους μήνες γίνονται παρελθόν αυτό είναι κάτι που δεν εκπλήσσει κανένα.
  • «Κάντε την δίαιτα του –όνομα αστέρα τηλεόρασης / μουσικής/ κινηματογράφου» Όπως και η παραπάνω με ονοματεπώνυμο κάποιου «διάσημου» Όποιος την κάνει αρχίζει και μοιάζει στον διάσημο που την «ανακάλυψε». Μπορεί να του μοιάσει τόσο ώστε να αρχίσει να τραγουδάει /χορεύει/ ερμηνεύει όπως και ο «διάσημος». Προσοχή. Δεν σημαίνει ντε και καλά ότι την έκανε την δίαιτα...
  • «Κάντε την δίαιτα του – γεωγραφικό όνομα πόλης / περιοχής.» Όπως και η παραπάνω με ονοματεπώνυμο κάποιας τοποθεσίας. Την κάνεις και αυτόματα μεταφέρεσαι εκεί. Πριν ή μετά την λιποθυμία δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει. Σημασία έχει όμως ότι όσο πιο εξωτικό το όνομα, τόσο πιο δραστική ΔΕΙΧΝΕΙ η δίαιτα.

Πολλά και διάφορα ευτράπελα που όμως βρίσκονται άνθρωποι και τα δημοσιεύουν και τα αναπαραγάγουν και τα κυκλοφορούν με τραγικά αποτελέσματα στην υγεία των καταναλωτών. 
Αλλά στις μέρες μας όσο πιο μεγάλο ψέμα πεις τόσο πιο πολύ πιθανό είναι να σε πιστέψουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..