Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Στο πλαίσιο της σειράς των εκδηλώσεων με γενικό τίτλο ΠΕΡΙ ΖΩΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ που διοργανώνει ο ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON7 εκδήλωση με θέμα την μουσική το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013. Στην εκδήλωση αυτή ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου μίλησε για τον τρόπο που η μουσική επηρέασε και επηρεάζει την ζωή και την προσπάθεια γνώσης του Εαυτού.....



Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ζεστό καλωσόρισμα στους παρευρισκομένους από τηνΑντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία στη συνέχεια παρουσίασε τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Ο Καλλιτέχνης μοιράζει το χρόνο του σε Ελλάδα και εξωτερικό διδάσκοντας και ερμηνεύοντας έργα, κυρίως, του ρομαντικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Σπούδασε στην Ακαδημία Liszt Ferenc της Βουδαπέστης όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του  με καθηγητές, όπως ο Ferenc Rados και ο Andras Kemenes και δεχόμενος εντελώς διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα συνεχίζει να διαμορφώνει την δική του μουσική προσωπικότητα. Προβάλλει τη μουσική των Ελλήνων συνθετών του εικοστού αιώνα όπως των Σκαλκώτα, Σισιλιάνο, Κουμεντάκη, καθώς και τα σπουδαία έργα της ουγγρικής και ρωσικής πιανιστικής φιλολογίας από τον Liszt και τον Scriabin έως τον Ligeti, τον Kurtag και τον Schedrin.

Στην συνέχεια ο Γιώργος Κωνσταντίνου παίζοντας στο πιάνο κομμάτια από την όπερα τουBela Bartok Ο Πύργος του Κυανοπώγωνα 'μύησε' τους παρευρισκομένους στα μουσικά ακούσματα και τις τεχνικές εκτέλεσης ενός έργου. Περιέγραψε το λιμπρέτο της όπερας παίζοντας μέρη του έργου, εστιάζοντας εκεί όπου κατά την άποψή του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ένα έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Αναφέρθηκε στον τρόπο μελέτης του μουσικού μέρους και το πώς αυτό επηρεάζει τον μουσικό, όπως και πως η εκτέλεση του ίδιου μέρους διαφοροποιείται ανάλογα με την συναισθηματική ή ψυχολογική κατάστασή του.

Με το πέρας της παρουσίασης οι συμμετέχοντες διατύπωσαν ερωτήσεις στον καλλιτέχνη τις οποίες απάντησε διατυπώνοντας και αυτός ερωτήσεις σχετικές με την αίσθηση, την χροιά και την επίδραση των μουσικών κομματιών σε αυτούς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες εκ μέρους του ΙΔΕΟΤΟΠΟΥ τόσο προς τον Γιώργο Κωνσταντίνου όσο και προς τα στελέχη τουBETON7 για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου. Ακολούθησε μια πιο χαλαρή συζήτηση σε μικρές συντροφιές των παρευρισκομένων με τον πιανίστα, τα μέλη του BETON7 και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΔΕΟΤΟΠΟΥ για αρκετή ώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..