Σάββατο 5 Απριλίου 2014

H ψυχολόγος μας λέει : Δείτε και επίσημα τι προσφέρει ο άνδρας σε ένα σπίτι


Ένα διαχρονικό ζήτημα συζήτησης ανάμεσα στα ζευγάρια είναι η συμβολή – συμμετοχή - σύμπραξη του κυρίου του σπιτιού, του άνδρα δηλαδή, στο σπίτι ......




Οι κυρίες είτε διαμαρτύρονται , είτε παραπονούνται ότι ο σύντροφος τους περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες ασχολίες στο σπίτι , τις λεγόμενες «αντρικές» .


Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι οποίες περηφανεύονται για τις επιδεξιότητες του και αναγνωρίζουν ότι η συμβολή του είναι σημαντική και βγάζει από πολλές δύσκολες καταστάσεις τη λειτουργία του σπιτιού .

Πολλές φορές περιπαικτικά τον λέτε από μαστροχαλαστή μέχρι «κατά φαντασία μαγκάιβερ». Θα αναθεωρούσατε όμως τη κριτική σας διάθεση απέναντι στα «επιτεύγματα» του συντρόφου σας, εάν σας λέγαμε ότι σε περίπτωση που χρειαζόταν να πληρώσετε κάποιον για ό,τι καταπιάνεται μέσα στο σπίτι θα χρειαζόταν ένα κεφάλαιο 23.343 δολαρίων ετησίως !

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του insured.com για το 2013 αυτό είναι το ποσό που αναλογεί σε βασικές ασχολίες με τις οποίες καταπιάνεται ο κύριος του σπιτιού. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 500 ανδρών και 500 γυναικών με παιδιά μέχρι 12 ετών . Τους ζητήθηκε να απαντήσουν οι ίδιοι με τι ασχολούνται στο σπίτι τους και ποσό εκτιμούν το κόστος αυτών των ασχολιών .

 Ας δούμε λοιπόν τις «ειδικότητες» που μπορεί ο άνδρας στο σπίτι να υποκαθιστά: οδηγός , ψήστης / μάγειρας , υδραυλικός , μεταφορέας , ξυλουργός / μαραγκός , συντηρητής κτιρίου , κηπουρός , προπονητής , δάσκαλος , απεντόμωση του σπιτιού , συνοδός ψυ , υπεύθυνος τροφοδοσίας , επιδιορθωτής χαλασμένων αντικειμένων ( παιχνιδιών , μικροσυσκευών …). Σύμφωνα με τους πίνακες τιμών του Bureau of Labor Statistics Data , και σε αναλογία των ωρών απασχόλησης και του κόστους εργατοώρας των παραπάνω ειδικοτήτων , σε περίπτωση που καλούσαμε ένα επαγγελματία , για το 2013 έχει εκτιμηθεί στα 23.343 δολάρια .
 Παρουσιάζει μάλιστα και αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Είναι αλήθεια ότι ο άνδρας των τελευταίων δεκαετιών είναι πολύ πιο ενεργός σε ότι αφορά τη συντήρηση του σπιτιού. Γιατί περί συντήρησης πρόκειται και όχι «δουλειών» όπως επικρατεί να λέμε και αμέσως τις νιώθουμε καταναγκαστικές αγγαρείες. Ίσως επειδή έχει μείνει μονός του πριν συμβιώσει με τη σύντροφο του . Ίσως επειδή ο χρόνος που η σύγχρονη γυναίκα έχει , με όλα αυτά με τα οποία καταπιάνεται είναι μηδαμινός και της το αναγνωρίζει . Αλλά και επειδή πλέον, και ευτυχώς , δεν αποτελεί πλήγμα στον ανδρισμό των κυρίων το κατέβασμα των σκουπιδιών!

Ας αρχίσουμε λοιπόν αμφότερα τα φύλα να εκτιμούμε και να αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά στο σπίτι . Και η συνεισφορά των ανδρών είναι σπουδαία , απλά δεν έχει υπογραμμιστεί όσο των γυναικών . Ας κάνουμε την αρχή λοιπόν . Και επειδή λέγεται ότι οι άνδρες είναι ή παραμένουν ή κάνουν σαν τα μικρά παιδιά ( ό,τι θεωρεί ο καθένας !), ας τους ενθαρρύνουμε και ας τους ομολογήσουμε ότι μας αρέσει πολύ όταν ακόμη και όταν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με διάφορες ασχολίες του σπιτιού, τουλάχιστον προσπαθούν .

 Ας αποφύγουμε τη γκρίνια , που κυρίως το στρες και η ρουτίνα της ημέρας μας βγάζει , όταν δεν κάνουν κάτι τέλεια . Έτσι αποθαρρύνονται και δεν ασχολούνται ξανά . Ένα ζευγάρι αποτελεί ομάδα . Είναι πολύ σημαντικό η ομάδα να ξέρει και να μπορεί να μοιράζεται τις υποχρεώσεις τις καθημερινότητας , να ζητούν βοήθεια ο ένας από τον άλλο και να λένε «μπράβο» και «σε ευχαριστώ» . Είναι αδύνατον να τα κάνει όλα ένας. Και δεν είναι και δίκαιο.
  
Και μια συμβουλή προς τους κυρίους αναγνώστες ! Αν επιθυμείτε να γοητεύετε πάντα την αγαπημένη σας μην ξεχνάτε να την περιποιείστε και να τη φροντίζετε . Και ναι , στη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας , για μια γυναίκα που έχει τόσα να διευθετήσει , το μάζεμα των ρούχων όταν βρέχει έχει γίνει η υπέρτατη απόδειξη φροντίδας και αναγνώρισης από μέρους σας …..!

Από τη Μάγδα Δασκαλάκη
Εξελικτική ψυχολόγο,

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..