Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τι σημαίνει η λέξη “καραμπουζουκλής”;




Ακούμε συχνά είναι την προσφώνηση: ” γεια σου καραμπουζουκλή”  και σχεδόν όλοι πιστεύουν πώς σχετίζεται με το μπουζούκι !!!
Και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.....


Το πρόθεμα Kara  έχει βασικά την έννοια της μαύρης απόχρωσης, αλλά στην ελληνική γλώσσα έχει και μιά επιτατική εμφατική έννοια, που σημαίνει : πολύ & έντονο .
Βıyık, στα τούρκικα ( και όχι büyük = μεγάλο ) , σημαίνει Μουστάκι.  Ετσι λοιπόν Kara-Βıyık-li και ελληνοποιημένα Καραμπουγιουκλής, Καραμπουζουκλής σημαίνει Μαυρομούστακος, ή ο έχων μέγα μύστακα , επειδή δε το μουστάκι συνδεόταν με την ανδροπρέπεια κατ΄επέκταση το Καραμπουζουκλής σημαίνει και τον έντονα ανδροπρεπή !!
Από την ίδια ρίζα βγαίνει και το επώνυμο Μπουγιουκλάκης / Βουγιουκλάκης. ( βλ. φωτο του περίφημου Ζεϋμπέκη μαυρομούστακου / καραμπουζουκλή, Çakırcalı Mehmet Efe, 1871, γνωστού ώς   Çakıci/ Τσακιτζή από την περιοχή της Σμύρνης Μ. Ασίας. Το τραγούδι του εδώ:  http://youtu.be/PhgZaw65uOY)


  Τέλος μιας και εξ αντανακλάσεως αναφερθήκαμε στο Μπουζούκι, να πούμε πώς το μουσικό αυτό όργανο ,ανήκει στην αρχαία οικογένεια των Πανδουροϊδών εγχόρδων οργάνων της ανατολικής μεσογείου , που στο διάβα των αιώνων  είχε τα ονόματα: Πανδουρίς ή τρίχορδον, φάνδουρος, ταμπούρα, ταμπουράς (π.χ του Ρήγα Φεραίου και του Μακρυγιάννη).

Επί οθωμανικής περιόδου, ο μεγάλος ταμπουράς, λόγω περσικής γλωσσικής επιρροής λεγόταν:    بزرگ  – Βozorg ( σημαίνει Μεγάλο στα Πέρσικα και η λέξη είναι συνώνυμη του οθωμανικού büyük ) και ελληνοποιημένα Μπουζούκι δηλ. μεγάλος ταμπουράς . ( βλ.φωτο: αρχαία ελληνική πανδουρίδα, βυζαντινό φάνδουρο, μεταβυζαντινό ταμπουρά και μπουζουκοταμπουράδες/ μπουλγαρί του 19ου και 20ου αιώνα – καιεδώ ηχητική σχέση των οργάνων με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική: http://youtu.be/60xBJYW32mg).

6 σχόλια:

  1. Κάρα = ο επικεφαλής (Καρανος) επικεφαλής των βασιλέων

    Μπουζου από το Δωρικό Βιζιον "vision" (όραση)

    Κλής από το Κλέος

    Από το ίδιο και ο Καραγκι-όζης Οι Τούρκοι δεν έχουν Αλφάβητο επομένως, ούτε γλώσσα δική τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καραμπουζουκλής = ο περισσότερο εμφανήσημος (ούλος των ούλων) Εμφανηση που όλοι θα ζήλευαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βουγιουκ(α)λάκης = εμφανίσιμος Βήτα Ιωνικά, και Δωρικα (b)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μαύρο και το άσπρο δεν είναι χρώματα, 'Eλειψην φωτός, το μαύρο είναι "ΚΑΡΑ" Βασιλεύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζεϋμπέκης, Ζεϊμπέκικο, από του Ζευς και Μπούκα, από το μπούκα (στόμα) το BOOK και το BAKE,
    Aπό την ίδια λέξη η μπουκιά, και ο Πμακλαβάς (baked Lava) σιρόπι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζευς/Δίας = Φώς Ζεϊμπέκικο = Θεία πνευματική τροφή, για'αυτό βλέπωμε όταν χωρεύουν ζεϊμπέκικο απλώνουν τα χέρια ως Αετός, κατεβενοντας εξ ουρανού δεξιά αριστερά πατώντας κάτω στερεά, παίρνουν στροφές, και λένε Οπα...! (από το ΈΠΟΣ) εύθυμοι καληγραφούν τον λόγον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..