Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η δεύτερη Βραδιά Ερμηνείας Μύθου


 Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρίας ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο Βραδιά Ερμηνείας Μύθου
Στον ζεστό και ιδιαίτερο χώρο των γραφείων της εταιρίας συγκεντρώθηκαν όσοι είχαν την τύχη και δήλωσαν έγκαιρα την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.....





Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε με συντομία στην Εταιρία ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ και τους στόχους της για να συνεχίσει παρουσιάζοντας την προσωπικότητα και το έργο του Αιμίλιου Μπουρατίνου.

Στην συνέχεια λαμβάνοντας τον λόγο ο Αιμίλιος Μπουρατίνος και αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία αναφέρθηκε στην ύπαρξη μύθων τόσο στην Ανατολή όσο και στην Δύση και στο ότι οι μύθοι αυτοί χαρακτηρίζονται από στην σχέση του ανθρώπου με τον πολιτισμό, την θρησκεία και τηνφιλοσοφία. Για τον λόγο αυτό συναντάμε μύθους με ανάλογο περιεχόμενο αλλά με διαφορετικό συμβολισμό και τελική έκβαση. Η μικρή αυτή εισήγηση υπήρξε αφορμή για έναν πρώτο γύρο ανταλλαγής απόψεων γύρω από τα θέματα που έθιξε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα.

Ακολούθως παρουσιάστηκαν δύο μύθοι με σχετικά ίδιο περιεχόμενο. Ο ένας από αυτούς, αυτός που προέρχεται από την Δύση, παρουσιάστηκε από τον Πλάτωνα και είναι ο μύθος της Ατλαντίδας και ο δεύτερος, αυτός της Ανατολή είναι ο μύθος της sabala και έγινε γνωστός στην Δύση από τον Δαλάι Λάμα. 
Μετά από μια σύντομη περιγραφή οι φίλοι του ΙΔΕΟΤΟΠΟΥ τους σχολίασαν και προσπάθησαν να τους ερμηνεύσουν. Ο Αιμίλιος Μπουρατίνος έθεσε το πλαίσιο και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 
Η διαδικασία είναι αυτή, που πρώτος πρότεινε ο David Bohm και έχει ως εξής:

Κάθε μέλος της συζήτησης που θέλει να πάρει το λόγο παίρνει ένα από τα δύο 'σημάδια' που δηλώνουν αυτή την επιθυμία του. Η τοποθέτησή του δεν πρέπει να υπερβαίνει το ενάμιση λεπτό. Στην συνέχεια ακολουθεί σιγή είκοσι δευτερολέπτων για να ακολουθήσει η επόμενη παρέμβαση.

Η συζήτηση ακολούθησε την διαδικασία αυτή και διατήρησε το ενδιαφέρον για τις προσεγγίσεις και τις ερμηνείες των συμβόλων ή των θεμάτων που οι μύθοι έθεταν. Με την ολοκλήρωσή της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν περισσότερα ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από τους μύθους, από ότι όταν η συζήτηση ξεκίνησε και αυτό σήμαινε για τους οργανωτές την επιτυχία της βραδιάς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..