Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο πρώην ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο.


Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Νέου Φαλήρου είναι το πρώτο Ατμοηλεκτρικό Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.....



 Ιδρύθηκε το 1903 και βρίσκεται στη περιοχή του Νέου Φαλήρου, νότια και δυτικά του σημείου που συμβάλουν ο Κηφισός ποταμός με τις γραμμές του ηλεκτρικού τρένου (ΗΣΑΠ) και ήταν από τους πλέον σύγχρονους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της εποχής του στον κόσμο.


Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και είναι συνδεδεμένος και με την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Το 1906 ξεκίνησε να ηλεκτροδοτεί το τρένο Αθηνών – Πειραιά και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για βιομηχανίες της περιοχής του Νέου Φαλήρου.
Το 1927 ιδρύεται από την “Power and Traction” ο μεγαλύτερων δυνατοτήτων, του ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, ΑΗΣ Κερατσινίου στον οποίο πέφτει πλέον το βάρος της ηλεκτροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής.


Το 1953 ιδρύεται η “ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ” (ΔΕΗ), η οποία μεταξύ του 1953 και του 1968 εξαγοράζει 415 επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, διάσπαρτες στην Ελληνική Επικράτεια, δημιουργώντας ένα πανεθνικό δίκτυο Παραγωγής και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Το 1960 η ΔΕΗ εξαγόρασε τον ΑΗΣ ΦΑΛΗΡΟΥ ο οποίος διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του το 1972.
Το 1986 το κτιριακό συγκρότημα του ΑΗΣ Νέου Φαλήρου ανακηρύσσεται διατηρητέο μνημείο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..