Η ημέρα αυτή εδώ και πάρα πολλούς αιώνες είναι συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και δεισιδαιμονίες ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και στον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Παρασκευηδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Δύο είναι οι βασικές δοξασίες που στηρίζουν το μύθο της Παρασκευής και 13. Αρχικά, στη Βίβλο βλέπουμε το δεκατρία να εμφανίζεται στον Μυστικό Δείπνο, καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν.
Εξάλλου, Παρασκευή ήταν η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός.
Εν τω μεταξύ, πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των Ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με το βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο τον Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307. Στους μύθους για την Παρασκευή και 13 ανήκουν και οι εξής:
-Η αποστολή της NASA «Απόλλων 13″ με προορισμό τη Σελήνη εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. -Παρασκευή, επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη.
Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείτο ότι είχε την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson κτλ.).
Επιπλέον, βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: «Πόσο κακή για την υγεία σου είναι η Παρασκευή και 13;». Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο να αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες -Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13- σε μια περίοδο μερικών χρόνων.
Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη μειωνόταν ο αριθμός των ατόμων που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων ήταν σαφώς μεγαλύτερος…
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..