Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ


Γράφει ο Δημήτρης Χίλιος
Πλην του βυζαντινού στρατηγού Βαλεντίνου η πρόσφατη ιστορία αναφέρει τον ηθοποιό Ροδόλφο Βαλεντίνο (1895-1926), διάσημο Ιταλοαμερικάνο σταρ του βωβού κινηματογράφου που λατρεύτηκε από εκατομμύρια γυναίκες σαν θεός του έρωτα.....


«Λίαν δημοφιλής καθ’ όλον τον κόσμον λόγω της εξαιρετικής καλλονής του», γράφει η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη. «Εγένετο κατ’ αρχήν χορευτής εις δημόσια κέντρα και κατόπιν ηθοποιός. Πολλάκις νυμφευθείς και διαζευχθείς απέθανεν εκ περιτονίτιδος…» Στην κηδεία του συγκεντρώθηκε ένα απίστευτα μεγάλο πλήθος γυναικών που ξέσπασε υστερικά σε εκδηλώσεις λατρείας.


Ο Ροδόλφος Βαλεντίνο έφερε στην οθόνη πέρα από τον τύπο του περιβόητου Λατίνου εραστή, έναν αισθησιασμό που έλειπε από τους αθλητικούς σταρ της εποχής.
Η μελαχρινή ομορφιά με την γεμάτη χάρη χορευτική κίνηση, την επίμονη ματιά και το συνδυασμό πάθους και μελαγχολίας, δημιούργησαν τον μύθο που παρασάγγας απείχε από την άτυχη προσωπική του ζωή με τους αποτυχημένους γάμους, τις κρίσεις αβεβαιότητας και αμφιβολίας.
Από τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα δεν έλειψε κι η Βαλεντίνα, προπολεμική γόησσα που ξετρέλαινε τους άντρες του ΄30, της οποίας τα καμώματα, έτσι όπως είχε Μόρτικα κομμένα τα μαλλιά της, σαν αγοροκόριτσο η μιλιά της, κόλαζαν και αρχιμανδρίτη. Με την επωδό μάλιστα Κι όπως πας σε λίγα χρόνια θα φορέσεις παντελόνια, προέβλεπε ο λαϊκός βάρδος την κυριαρχία του γιούνισεξ στην εμφάνιση, με όλα τα συμπαρομαρτούντα.
«Ανθρώπους και κτήνη σώζεις Κύριε…»
Δεν γνωρίζουμε αν η δυτική Εκκλησία στην πολυπραγμοσύνη της διανέμει και το σχετικό φυλλάδιο με τον βίον και την πολιτείαν του αγίου Βαλεντίνου, η λαϊκή παράδοση όμως δεν παραλείπει να τον στολίσει κατάλληλα και να διατηρήσει τον μύθο.
Περιέφερε την θερμήν κι ανοικονόμητον φύσιν του στην Καλαβρία, στα παράλια της Αδριατικής, κηρύττοντας τον Λόγον του Θεού και βρίσκοντας ιδιαιτέραν απήχησιν στο τότε ακόμη ασθενές φύλλον. Λέγεται πως δεν άφησε παιδίσκη για παιδίσκη, μα και θηλυκή γάτα που να μην την…κατηχήσει. Όσο για χήρες και παντρεμένες, καλά εκεί γνώριζε… γκραν σουξέ!
Η παράδοση επίσης λέει πως στο σανδάλι του ο Βαλεντίνος είχε δεμένη μια κουδούνα που σήμαινε από μακριά τον ερχομό του και τα πλήθη συνέρρεαν να κρεμαστούν στα χείλη του. Αφελής, στην είσοδο χωριού ρώτησε γιατί έχει την κουδούνα στο πόδι δεμένη. Κι ο άγιος εξήγησε πως την έχει για ν’ ακούν τα ζωΰφια της γης να φεύγουν και να μην τα πατά. Τα πλήθη ρίγησαν στην αγιοσύνη του ανδρός.
Σαν νύχτωσε και πια Είχε αλλοφρονήσει η θερμή του η φύση, ψιθύρισε στο αυτί του αφελούς πως ήθελε κατάλυμα, μια τσότρα κρασί και μια ντουζίνα γυναίκες να τις …κατηχήσει. Άναυδος, γούρλωσε εκείνος τα μάτια.
– Μια ντουζίνα; Αμ τότε άγιέ μου εσύ δεν πρέπει να κρεμάς την κουδούνα στο σαντάλι, παρά…
Η συνήθης ρητορική ερώτηση που επέβαλε ο άγιος στο γυναικείο ακροατήριό του ήταν:
– Γιατί ο δρόμος προς τον Θεό να είναι στρωμένος με αγκάθια και όχι με ροδοπέταλα;
Κι ευθύς προέβαινε στο …θεάρεστο έργο του!
Πολλές φορές βέβαια η στάμνα πηγαίνει στη βρύση για νερό, μα κάποια απ’ όλες δεν γυρίζει πίσω. Έτσι κι ο Βαλεντίνος μια νύχτα γλυκιά κι ονειρεμένη, εκεί κατά τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες που οι ρομαντικές ψυχές κάνουν την ευχή σαν πέφτει το αστέρι, συνελήφθη, τσίτσιδος, στο κρεββάτι γυναίκας ισχυρού παράγοντα, να διαπράττει τα δέοντα.
Αμέσως τον έδεσαν έτσι, γυμνό, σ’ ένα δέντρο και με μαχαίρι «του απέκοψαν», καθώς θα έλεγε ο Εμμανουήλ Ροΐδης, «πάσαν πατρότητος ελπίδαν».
 Έκτοτε η περιοχή εκείνη της νοτιοδυτικής Ιταλίας ονομάζεται Απουλία. Και το Βατικανό που τυρβάζει περί πάντων και πασών, άρπαξε την ευκαιρία και τον ανακήρυξε άγιο μπας και προλάβει άλλος.
Ο άγιος ποντίφιξ και το κογκλάβιο των καρδιναλίων έκρινε πως μπροστά του χαρτωσιά δεν έπιανε η θρυλική πάπισσα Ιωάννα· και γονυπετείς προσκύνησαν τη χάρη του.
Ως προστάτης των απανταχού ερωτευμένων ο Βαλεντίνος σημειώνει πιέννες κι αναδεικνύεται προστάτης του εμπορίου, εις δόξαν του μιμητικού πνεύματος των νεοελλήνων που «βρακί δεν έχει η νιότη τους, λουλούδια θέλει η σκούφια τους». Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..