Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πλάκα, Η γειτονιά των ονείρων


Οι περισσότεροι από μας θεωρούμε ότι η περιοχή που ζούμε δεν έχει ενδιαφέρον. Μάλιστα θεωρούμε ότι οι νέοι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά, δεν ενδιαφέρονται για αυτή.....



 Την άποψη αυτή την διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου, που βρίσκεται στην Πλάκα, στην καρδιά της Αθήνας. Με την καθοδήγηση των καθηγητών τους δημιούργησαν έναν ιστοχώρο και μας προτρέπουν μέσα από τις ιστοσελίδες τους να γνωρίσουμε την γειτονιά τους.

Πρόθεσή τους, όπως οι ίδιοι λένε, να δημιουργήσουν έναν ταξιδιωτικό οδηγό που θα παρουσιάζει την Πλάκα μέσα από τα δικά τους μάτια. Μια ξενάγηση από εφήβους σε άλλους εφήβους ... Η προσπάθειά τους είχε ενταχθεί σε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Χωρίστηκαν λοιπόν, σε ομάδας με συγκεκριμένο αντικείμενο και συγκέντρωσαν το πλούσιο υλικό τους, το οποίο ανέβασαν στο διαδίκτυο.

Στον ιστοχώρο τους μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες για την Πλάκα, την αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης. Ξεκινούν με την ίδια την ονομασία της και το χρονολόγιο των περιόδων της ύπαρξής της. Μέσα από μικρά video περιπλανόμαστε σε ιστορικές περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι τα χρόνια του Όθωνα. Μας παρουσιάζουν το μνημείο του Λυσικράτη, χαρακτηριστικό της Πλάκας και μας μιλούν για την φθορά των μνημείων και την ανάγκη αποκατάστασής τους. Αναφέρονται στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που έζησαν ή πέρασαν από την περιοχή καθώς και στις κατοικίες σημαντικών ανθρώπων.

Στην συνέχεια μπορούμε να δούμε την εξέλιξη της αρχαίας αγοράς από τόπο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών σε εμπορική δραστηριότητα και κοινωνική με τα παζάρια, τις αγορές και τα τζαμιά. Θα επικεντρώσουν τον ενδιαφέρον τους στο Ξενοδοχείο Αίολος και τα Αναφιώτικα και θα περιγράψουν την καθημερινότητα της περιοχής, τις εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, τα εκπαιδευτικά συγκροτήματα και την σχέση της Πλάκας με την Τέχνη.

Το όλο εγχείρημα αξιοθαύμαστο. Όπως αξιοθαύμαστη είναι και η συμμετοχή των καθηγητών στην όλη προσπάθεια. Σε μια εποχή που το έργο τους απαξιώνεται με ποικίλους τρόπους, αυτοί δηλώνουν ότι είναι ταγμένοι στην εκπαίδευση των νέων, αφιερώνοντας χρόνο από το δικό τους προσωπικό χρόνο για να δημιουργήσουν μαζί με τους μαθητές τους.
Επισκεφτείτε τον ιστοχώρο. Αξίζει τον χρόνο που θα αφιερώσετε και σίγουρα έχετε πολλά να μάθετε για την Πλάκα, την γειτονιά των ονείρων.
Η διεύθυνσή είναι: http://plakadiadromes.webnode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..