Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ και ( ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ!)

Και Ναι! Επιστροφή λοιπόν ,κλείνοντας μία όμορφη παρένθεση και με συνοπτικές διαδικασίες,μπαίνει μπροστά η "μηχανή" της άσχημης και γελοίας καθημερινότητας.
Επειδή λοιπόν η παγκόσμια επικαιρότητα εστιάζει στο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων,δεν θα ήταν κακό,να υπενθυμίζαμε στους φετινούς διοργανωτές (!),το νόημα του Ολυμπιακού Ύμνου.
Και μιάςπου γίνεται αναφορά,για σκεφτείτε βρε παιδιά,αν όλες αυτές οι πατατιές,χοντράδες,γκάφες,συνέβαιναν στην Ελλάδα κατά την διοργάνωση αυτού του γεγονότος,σε ποιό πύρ, πέραν του εξώτερου θα μας είχαν στείλει όλοι οι παγκόσμιοι 'φίλοι" μας!...
Άσε..,δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.......





Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά.

Κατά τις επόμενες Ολυμπιάδες, η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα ανέθετε σε διάφορους συνθέτες τη σύνθεση ενός ξεχωριστού ύμνου. Το 1958 όμως ο ύμνος των Σαμάρα / Παλαμά επελέγη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως ο επίσημος ύμνος του Ολυμπιακού Κινήματος και από την Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960 ανακρούεται στις τελετές έναρξης και λήξης κάθε Ολυμπιάδας, συνήθως μεταγλωττισμένος στη γλώσσα της διοργανώτριας χώρας.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού
Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι
Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί
Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λέξη «Θάλασσες» (πρώτος στίχος τρίτης στροφής) αντικαθίσταται από τη λέξη «Πέλαγα», χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται το πνεύμα του ποιητή.

Πηγή του ιστορικού

2 σχόλια:

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..