Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΠΝΟΣ




 Η επιστήμη του αποδίδει τόσο θεραπευτικές ιδιότητες, όσο και επιβλαβείς επιδράσεις στη ζωή του ανθρώπου. Η διαφήμιση στηρίζει ένα μεγάλο ποσοστό των κερδών της στην παρουσίαση των προϊόντων του. Ένα από τα τελευταία είδη, στον ανεπτυγμένο κόσμο, το οποίο παραμένει ακόμα υπό καθεστώς διωγμού.......





Η προέλευση και η ιστορική διαδρομή του καπνού, η διάδοσή του στον κόσμο, η εμπορική του διαχείριση, η ενσωμάτωσή του στη θρησκευτική και καλλιτεχνική ζωή. Ακόμα, ήρωες κινηματογραφικοί ή περσόνες που ταυτίστηκαν με τη χρήση του καπνού. Αντικείμενα που σχετίζονται με τη χρήση ή την εξασφάλιση της απόλαυσής του, ευφάνταστες συσκευασίες για την εμπορία του.
Η πορεία του καπνού από τα αυτοσχέδια εργαστήρια πούρων της Αβάνας ως τους σταθμούς αποθήκευσης στη Λάρισα. Ένα αφιέρωμα στην ιστορία ενός υλικού, το οποίο επάξια κερδίζει τον τίτλο του «φετίχ.»


 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

 Στην Ελλάδα η ιστορία του καπνού είναι απόλυτα ταυτισμένη με την οικογένεια Καρέλια. Ο Γεώργιος και Ευστάθιος Καρέλιας ιδρύουν το 1888 μια μικρή βιοτεχνία, ένα κοφτήριο, το οποίο αναλαμβάνει να πουλά έτοιμες σακκούλες καπνού στις γύρω περιοχές και χωριά. Η Μεσσηνία δεν συνιστά περιοχή παραγωγής καπνού και ως εκ τούτου η προμήθεια της πρώτης ύλης, πραγματοποιείται με καίκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία.
Η εταιρεία παραμένει άγνωστη στην ευρύτερη, ελληνική επικράτεια, ενώ μες στα γεωγραφικά όρια της Πελοποννήσου έχει αποκτήσει σπουδαία φήμη. Η κατάσταση αυτή θα μεταβληθεί και η εταιρεία Καρέλιας θα εισαχθεί σε μια νέα εποχή ραγδαίας ανάπτυξης όταν μετά το 1916 πραγματοποιεί την πρώτη εισαγωγή μηχανής κατασκευής και συσκευασίας έτοιμων τσιγάρων.

Η νέα, βιομηχανική εποχή θα παρασύρει την εταιρεία σε μια άνευ προηγουμένου πορεία ανάπτυξης, η οποία θα οδηγήσει στην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας και την εντυπωσιακή ανάπτυξη της. Μόνο όταν θα προκύψουν οι έντονες, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Καρέλια θα ανακοπεί αυτή η εξέλιξη με βίαιο τρόπο. Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται ακόμα τη συγκλονιστική διαμάχη μεταξύ της  Ινούς Καρέλια, εγγονής του Ευστάθιου και του Κώστα Καρέλια. Η άρνηση, κατά την εγγονή Καρέλια, του τελευταίου να της αποδώσει τις νόμιμα, κληροδοτημένες μετοχές αποτελεί την αιτία της σύγκρουσης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Παρόλες όμως τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της  η εταιρεία παραμένει ανθηρή, παρουσιάζοντας  σημαντική πρόοδο στα επίπεδα πωλήσεων, αλλά και στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Η κασετίνα, «Ρεξ», «Λουξ», «Λήθη», συνιστούν μόνο μερικά από τα προϊόντα καπνού που παρήχθησαν από την εταιρεία Καρέλια και μονοπώλησαν την ελληνική αγορά για πολλά χρόνια.

Πηγή
 

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..