Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Οι ιδιόκτητες νησίδες του Σαρωνικού


α) ν. Πάτροκλος, ιδιοκτησία οικ. Γιατράκου,

β) ν. Λαζαρέτο, ιδιοκτησία οικ. Καρρά,

γ) ν. Δασκαλειό, ιδιοκτησία οικ. Έβερτ.......

 

 

 

γράφει ο Γιώργος  Δαμιανός

Πάτροκλος ή Γαϊδουρονήσι (37ο38’57Ν / 23ο 58’ 10 Ε)

Η νήσος Πάτροκλος, νότια του ακρωτηρίου του Σουνίου, πήρε το όνομα από τον Πάτροκλο που ήταν ναύαρχος του Αλεξανδρινού στόλου «… και νήσος έρημος, ου μεγάλη, Πατρόκλου καλουμένη, τείχος γαρ ωκοδομήσατο εν αυτή και χάρακα εβάλετο Πάτροκλος», (Παυσανίας, περιηγητής, 1.1). Γι΄ αυτό από την αρχαιότητα ονομαζόταν Πατρόκλου χάραξ. Αργότερα ονομάστηκε Γαϊδουρονήσι.

Σήμερα, ανήκει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Γιατράκου.Τελευταία ακούγονται μεγαλεπίβολα σχέδια ξένων επενδυτών (αν και η περιοχή χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογική ζώνη).
Μιλάνε για ξενοδοχεία, καζίνο, οικιστικά συγκροτήματα, τρεις μαρίνες και … υποθαλάσσια ζεύξη. Μιλάνε για επένδυση 2,5 δισ. ευρώ. Πάντως, τα ίδια, περίπου, λέγανε το 2003 και οι γιοί του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν, που ήθελαν να αγοράσουν το νησι και να κάνουν ανάλογη επένδυση λόγω… Ολυμπιακών Αγώνων.
Όσο τους είδατε εσείς τους είδε και …το Γαϊδουρονήσι.
Και πάλι καλά να λέτε, που αντιστέκεται ακόμα η αρχαιολογική υπηρεσία!!

Η νησίδα Λαζαρέτο (ή Δεϊμέζη ή Καρρά) 37ο 29΄42Ν- 23ο 28΄24 Ε

Στον Πόρο, δίπλα στη νησίδα Μπούρτζι, υπάρχει το ιδιόκτητο νησάκι Λαζαρέτο (η λέξη παράγεται από το ενετικό Lazareto: λοιμοκαθαρήριο). Πολλές νησίδες της επικράτειας έχουν το προσωνύμιο Λαζαρέτο, αφού, παλαιότερα, ήταν απαραίτητο να υπάρχει χώρος απομόνωσης (καραντίνα) κοντά σε αστικά κέντρα.
Το νησάκι παραχωρήθηκε (1912) στον Δ. Δεϊμέζη και απ΄αυτόν στον γαμπρό του Βασ. Καρρά (απ΄εδώ και τα δύο νεότερα ονόματα που φέρει η νησίδα). Το 1970 έγινε απόπειρα να πουληθεί στον Γάλλο Ανρύ Γκοέν, αλλά ευτυχώς η αγοροπωλησία ναυάγησε. Το περίεργο είναι πως ακόμα είναι ιδιόκτητο, αφού σύμφωνα με τον 2971/01, αν χαραχθεί ο αιγιαλός και η παραλία που ανήκουν στο δημόσιο και, συνεπώς, είναι κοινόχρηστα δεν απομένει απολύτως τίποτα στον «ιδιοκτήτη»

Νησίδα Δασκαλειό (ή Δασκαλιό)

Το νησάκι βρίσκεται στο Βορειοδυτικό άκρο του λιμανιού του Πόρου. Δεν γνωρίζουμε, με ακρίβεια, που οφείλει το όνομα του. Σύμφωνα με ορισμένους προήλθε από παλιούς Ενετικούς χάρτες, στους οποίους οι σκόπελοι σημειώνονταν με τη λέξη σκόλιο (scoglio).
Προσθέτοντας και την Ιταλική πρόθεση «da» προέκυψε η λέξη Ντασκολιό ή Δασκαλιό.
Η ίδια, άλλωστε, λέξη απαντάται σε δεκάδες βραχονησίδες της χώρας μας.
     Κατά μία άλλη εκδοχή πήρε το όνομα της από τη μοναχή Φρατζέσκα που δίδασκε τις κοπέλες της περιοχής υφαντική, γι αυτό και το νησάκι ονομάστηκε Δασκαλίτσα ή Δασκαλειό.
Το νησάκι έγινε γνωστό, γιατί το 1960 γυρίστηκε ένα μέρος της ταινίας «η Κα Δήμαρχος» με τη Βασιλειάδου και τον Αυλωνίτη.

Το νησί ανήκει στην οικογένεια του κ. Έβερτ, και συγκεκριμένα είναι ιδιοκτησία της συζύγου του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Λίζας Βάντερμπουλ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..