Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

...Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΖΩΗΣ...



Από την Ιωάννα Ράλλη 


Ενας από τους λόγους για τους οποίους η Αννα Καρένινα του Τολστόι είναι πολύ μεγάλο έργο, είναι γιατί ο συγγραφέας δίνει ίση σημασία στην εξωτερική  και στην εσωτερική ζωή των ηρώων του, δηλαδή στα γεγονότα που συμβαίνουν καθώς επίσης στους εσωτερικούς διαλόγους, στις σκέψεις στα συναισθήματα και στις συγκρούσεις τους.
Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία έχει σχεδόν εξαλείψει την εσωτερική ζωή.....
       Οι αξίες βρίσκονται στη δράση, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε χρήμα. Οτι δεν παράγει χρήμα δεν έχει αξία. Ο στοχασμός, η ενασχόληση με το πνεύμα, η γνώση  του εαυτού ειναι διαδικασίες που δεν παράγουν χρήμα, άρα άχρηστες.
Ομως ο άνθρωπος έχει ανάγκη και την εξωστρέφεια και την εσωστρέφεια προκειμένου να ισσοροπεί.
       Η εσωτερική ζωή για να αναπτυχθεί χρειάζεται ορισμένες συνθήκες. Χρόνο και χώρο ήσυχο. Αυτές ειναι συνθήκες για τις οποίες ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται συνειδητά να παλέψει. Ο τρόπος με τον οποίο ειναι διαμορφωμένη η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου του εξασφαλίζει συνεχή ροή εικόνων  και ήχων (θορύβων). Η τηλεόραση καθώς και οι διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές απασχολούν την όραση, την ακοή και το μυαλό συνεχώς. Χρειάζεται συνειδητή απόφαση ώστε να μείνει ο άνθρωπος μόνος στη σιωπή. Μόνον τότε μπορεί να ακουστεί η εσωτερική φωνή.
       Σε συνθήκες τέτοιες μπορούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα να ακουστούν, να βιωθούν, να μεταβολισθούν και να αφήσουν χώρο για καινούργια εισερχόμενα, (με τον ίδιο τρόπο που η τροφή χωνεύεται και μεταβολίζεται, αφήνοντας το στομάχι έτοιμο να δεχθεί καινούργια.) Η ωρίμανση, το προχώρημα του ανθρώπου δεν ειναι δυνατον να επιτευχθεί παρακάμπτοντας τις διαδικασίες αυτές. Η παράκαμψη αφήνει τον άνθρωπο κολλημένο στην επιφάνεια και ανικανοποίητο.


 Η Ιωάννα Ράλλη είναι εικαστικός

Πηγή    http://ideotopos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..