Παρασκευή 11 Απριλίου 2014
Εσείς ξέρετε τι είναι η αλλοτριοφαγία ή πίκα
Με τον όρο αλλοτριοφαγία ( το να τρώει κανείς «αλλότρια» ) , αναφερόμαστε στην καταναγκαστική ακατάσχετη επιθυμία για κατανάλωση ....,
δηλαδή για να τρώει , να μασάει ή να γλύφει , αντικείμενα που δεν είναι βρώσιμα ή τροφές χωρίς θρεπτική αξία .
Και αν αναρωτιέστε ποια «τρόφιμα αντικείμενα» μπαίνουν στη λίστα , ενδεικτικά σας αναφέρουμε , κιμωλία , τσιμπιδάκια μαλλιών , κόλλες , οδοντογλυφίδες , καμένα κεφάλια σπίρτων , γύψο , στάχτη τσιγάρου , αποτσίγαρα , χώμα , άμμο , οδοντόκρεμα , σαπούνι και ακόμη , άμυλο καλαμποκιού , baking σόδα , κόκκους καφέ , αλεύρι , αλάτι , ωμό ρύζι , παγάκια .
Η διαταραχή αυτή , που περιλαμβάνεται στην κατηγορία « Άλλες Διαταραχές Πρόληψης Τροφής» του ICD-10 , είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά ,όταν αυτά ζουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή μεγαλώνει χωρίς φροντίδα και αγάπη , σε άτομα με ψυχικές διαταραχές , σε άτομα που έχουν ελλείψεις στη διατροφή τους , σε άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές ( όπως ο αυτισμός ) , σε άτομα που κάνουν ακραίες δίαιτες .Η αλλοτριοφαγία είναι αρκετά συχνή στις εγκύους , αλλά που όμως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τη γέννηση του παιδιού .
Αρκετές φορές αυτή η διαταραχή συνδέεται με έλλειψη κάποιων μετάλλων , όπως για παράδειγμα η σιδηροπενία , έλλειψη σιδήρου , που εξωθεί το άτομο στη μη συνειδητή κατανάλωση ακατάλληλων τροφών για τη κάλυψη αυτής της ανάγκης .
Γίνεται σε όλους αντιληπτό πόσο εξαιρετικά επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η αλλοτριοφαγία στο άτομο . Μπορεί να υπάρξει δηλητηρίαση από τοξικά υλικά , από μόλυβδο , από εντερική απόφραξη , δηλητηρίαση από υδράργυρο , μπορεί να υπάρξουν βλάβες στο πεπτικό σύστημα , υποσιτισμός , ακόμη και οδοντικές κακώσεις .
Το άτομο που πάσχει από αυτή τη διαταραχή , επειδή οι βλάβες που να προκαλέσει είναι πολλές φορές ανεπανόρθωτες , επιβάλλεται να εξετάζεται από γιατρό για πρόληψη και θεραπεία .Και φυσικά , επειδή αυτή η διαταραχή μπορεί να συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές ή να συνδέεται και με άλλες διαταραχές πρόσληψης της τροφής ( όπως τη νευρική ανορεξία , το άτομο θεωρεί ότι αφού καταναλώνει τροφές χωρίς θερμίδες ότι δε θα παχύνει ) , να ακολουθήσει ψυχολογική θεραπεία.
Από τη Μάγδα Δασκαλάκη
Εξελικτική ψυχολόγο,
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..