Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Που πήγε το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης;


 Τα Χριστούγεννα, η Αθήνα είχε την τιμητική της, ιδίως στους εμπορικούς δρόμους. Ο κόσμος κατέβαινε στο κέντρο για να δει τις στολισμένες βιτρίνες και τις εκδηλώσεις που γίνονταν στα πολυκαταστήματα. Το 1995, η αλλαγή της δημοτικής αρχής σήμαινε και την αλλαγή στις συνήθειες του εορτασμού τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ένας αέρας ευρωπαϊκός άρχισε να φυσάει στην πόλη…...




Με χιλιάδες λαμπάκια γέμισαν τότε τα δέντρα της Πλατείας Συντάγματος. Φωτεινά αστέρια στους κεντρικούς δρόμους μαζί με χρωματιστά λάβαρα με ευχές έδιναν τον τόνο της γιορτής. Η φιλαρμονική του Δήμου έκανε τις περατζάδες της στην Ερμού και μικρά ή μεγάλα πανηγύρια διοργανώνονταν στο κέντρο. 
Η ιδέα, φαίνεται πως άρεσε στους αθηναίους. Το κέντρο γέμισε κόσμο που κατέβαινε για να δει τη συμβαίνει. Ο ερχομός της πρωτοχρονιάς του 1996 γιορτάστηκε για πρώτη φόρα στην Πλατεία Συντάγματος. Ο δήμαρχος μαζί με εκατοντάδες αθηναίους υποδέχτηκαν το νέο χρόνο στο δρόμο όπως συνηθίζεται στις ευρωπαϊκές πόλεις.
Έτσι αφού η πιλοτική εφαρμογή των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν επιτυχής το δεύτερο χρόνο εισήχθησαν περισσότερες καινοτομίες. 

Με την Πλατεία Συντάγματος να είναι το επίκεντρο της πόλης και τον εκδηλώσεων, ο Δήμος Αθηναίων στήνει μια ιδιαίτερη κατασκευή από λαμπάκια σχηματίζοντας το αποκαλούμενο «Δέντρο της Αθήνας».
 Ουσιαστικά ένας μεγάλος σιδερένιος δοκός ύψους 31,5 μέτρων αποτέλεσε τον κορμό για να κρεμαστούν πάνω του 50.000 λαμπάκια και να σχηματιστεί ένα φωτεινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το δέντρο παρουσιάζεται φωτιζόμενο περίτρανα από τον δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο, τονίζοντας για αρκετά χρόνια ότι είναι το υψηλότερο της Ευρώπης κάτι που το έκανε να κατακτήσει ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες.

Το δέντρο ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό τις βραδινές ώρες που ήταν φωτεινό.
 Ωστόσο το πρωί έστεκε άχαρο και σιδερένιο να ακούει σχόλια και σχολιανά από Αθηναίους και εφημερίδες. Έτσι την δεύτερη τετραετία Αβραμόπουλου, το χριστουγεννιάτικο δέντρο κόντυνε λίγα εκατοστά και του προστέθηκε πράσινη γιρλάντα ώστε να θυμίζει κανονικό δέντρο. Παράλληλα ένα φυσικό έλατο είχε τοποθετηθεί για κάποια χρόνια στην Πλατεία του Παναθηναϊκού Σταδίου το οποίο ήταν δωρεά του Δήμου της Βιέννης.

Το 1996 θεωρήθηκε ως ένα ορόσημο για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα. Με επιταγμένη δυο και πλέον μήνες την Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού να στολίζει διάφορα δέντρα της πόλης με 90.000 λαμπάκια, με φωτεινές γιρλάντες στους δρόμους που έφταναν τα 30 χιλιόμετρα και φωτοσωλήνες γύρω από κολώνες να κάνουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης όχι απλά γιορτινούς αλλά φωτεινούς.
Το πρόγραμμα της πρωτοχρονιάς, εκτός από τις συμφωνικές ορχήστρες και τα χορευτικά συγκροτήματα είχε φυσικά και τρανταχτά μουσικά ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Βέβαια μαζί με τα θεάματα είχε προβλεφτεί και ο άρτος! Έτσι αγιοβασίληδες μοίραζαν γλυκά και βασιλόπιτα στο Σύνταγμα ενώ καζάνια στην Ομόνοια έβραζαν φασολάδα για να φάνε όσοι θα βρίσκονταν εκεί.

Οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν πως οι αθηναίου γιόρτασαν το νέο χρόνο τραγουδώντας στη βροχή. Το σύνθημα που ακούστηκε τότε από το δήμαρχο ήταν το μετέπειτα πολιτικό του μότο: «Μια Ελλάδα με περισσότερο φως». Ακριβώς τα μεσάνυχτα οι αθηναίοι είχαν την ευκαιρία ακόμα και από τα μπαλκόνια τους να παρακολουθήσουν μια θεαματική ομοβροντία από βεγγαλικά. Από τα πολύχρωμα γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, μέχρι τα ρυθμικά που εκτοξεύονταν γύρω από την Ακρόπολη και επάνω στο Λόφο του Λυκαβηττού.
Επίκεντρο στη πάντα στην ζωντανή αναμετάδοση από τηλεοράσεως την παραμονή πρωτοχρονιάς ήταν το υψηλότερο δέντρο της Ευρώπης.

 Ο δήμαρχος βέβαια κάποια στιγμή άλλαξε. Η διάδοχός του θέλησε αρχικά να τοποθετείτε κάθε χρόνο και ένα φυσικό έλατο στο μέσο της πλατεία. Μετά από δυο χρόνια η ιδέα φάνηκε ασύμφορη και έτσι αγοράστηκε ένα πλαστικό δέντρο ύψους 15 μέτρων. Εκεί που ήταν όλα ήταν έτοιμα για να φωταγωγηθεί το Δεκέμβριο του 2008 γίνεται παρανάλωμα του πυρός.  Η ύπαρξή του τότε αρχίζει να αποκτά θανάσιμους εχθρούς και… προστάτες γύρω του. Τελικά η οικονομική στενότητα του Δήμου Αθηναίων εξαφάνισε το δέντρο από το μέσο της Πλατείας Συντάγματος.
 Τα δυο τελευταία χρόνια στολίζονται με γιρλάντες τα ψηλά κυπαρίσσια της πλατείας προσπαθώντας να το αντικαταστήσουν υψομετρικά!

Αν και πολλοί θεωρούν τους εορτασμούς Αβραμόπουλου υπερβολικούς σε κόστος και αισθητική, εντούτοις κατάφεραν για πρώτη φόρα να κατεβάσουν τους αθηναίους στους δρόμους για να γιορτάσουν Χριστούγεννα δημιουργώντας εμπορικό ρεύμα για τα καταστήματα του κέντρου της πόλης.
Όσο για το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης, αρχικά βρέθηκε στις  αποθήκες του Δήμου στο Αιγάλεω στριμωγμένο. 
Ο χώρος όμως που έπιανε ανάγκασε τελικά το Δήμο Αθηναίων να το δωρίσει σε Δήμο της Πελοποννήσου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..