Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι δύο όψεις ενός αρρωστημένου ελιτισμού


 (Με αφορμή γραφόμενα και ‘’ καταχωρούμενα’’ στα  Social media)
γράφει ο Νάσος Κατσώχης
Μέσα στη  δίνη της πολυδιάστατης κρίσης που βιώνουμε, οι ακραίες στάσεις, συμπεριφορές, πεποιθήσεις και πρακτικές δίνουν και παίρνουν.....


 Και, με αφορμή και αιτία τα γραφόμενα και τα λεγόμενα τόσων και τόσων στα (social) media εδώ και καιρό, θα αναφερθώ σε δύο κατηγορίες ανθρώπων που προσπαθούν να επιβάλουν –ή να εμφανίσουν ως αυτονόητη, με τρόπο αλαζονικό- την άποψή τους, αντιπαρατιθέμενοι  οι μεν με τους δε, ενώ αμφότεροι αδυνατούν να συλλάβουν ή να ομολογήσουν (όλη) την αλήθεια των πραγμάτων.
Από τη μια, απαίδευτοι λαϊκιστές, οι γνωστοί ”Ελληναράδες”, που έχοντας πλήρη άγνοια των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών συσχετισμών, θεωρούν –επικαλούμενοι το αρχαίο ‘’κλέος’’- την Ελλάδα ως μια ”περιούσια”  χώρα, που μπορεί να πορευτεί, απομονωμένη στην ουσία, και τους φταίνε κυρίως -ή μόνο- οι Άλλοι. 
 Οι αδίστακτοι -κατ’ αυτούς- απόγονοι του Χίτλερ και του Γ’ Ράιχ. Οι ”υπερπατριώτες” αυτοί, αντί να αναγνωρίσουν καταρχήν τα δικά τους (τα δικά μας, όλων μας) σφάλματα και τη δική τους ανοχή σε νοσηρές καταστάσεις και εξέχοντα πολιτικά ή άλλα πρόσωπα που συνέθεσαν το αντι-αισθητικό μωσαϊκό της Μεταπολίτευσης, αντί να φροντίσουν να κάνουν  καινούρια αρχή, με γνώμονα όχι το ατομικό ο καθένας, αλλά το κοινό συμφέρον, διατείνονται πως εμείς οι Έλληνες είμαστε οι καθ’ όλα αδικημένοι και στοχοποιημένοι. Προφανώς, οι πιο πολλοί από όσους εμφανίζουν τη συγκεκριμένη κοσμοαντίληψη δεν αρνούνται τις ευθύνες  του συνόλου του πολιτικού συστήματος ή (και) τη δική τους ανοχή σε αυτό.
 Εδώ, περιορίζομαι σε όσους συνδυάζουν τη συγκεκριμένη εθνικιστική στάση με παράκαμψη των δικών τους ευθυνών, στο όνομα μιας ”εθνικής” δικαίωσης, ίσως και ‘’αναπλήρωσης’’, με ψυχαναλυτικούς όρους. Και υπάρχουν τέτοιοι. Σίγουρα. Που ιδιαίτερα στα social media κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με άκομψο τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Ανάμεσά τους φυσικά, και επώνυμοι. Και μάλιστα εκλεγμένοι στο ελληνικό κοινοβούλιο. 
”Χαϊδεύοντας” οι τελευταίοι τα ευπαθή αυτάκια μας, εις άγραν δημοσιότητας, δημοφιλίας ή πολιτικής ανέλιξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..