Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρίνους Βαν Ντερ Λούμπε, ένας ακόμη Τσαφέντας ή ένας μουρλός προδότης;



γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Το πηγάδι της μνήμης ανακατεύεται συχνά, έτσι μοιραία ανεβαίνουν προς τα επάνω εκτός από τα αρώματα των γλυκών στιγμών,
οι δύσοσμες  μυρωδιές μιας ανεξιχνίαστης σύνθεσης ....


.
Πάνε περίπου 80 χρόνια, ούτε πολλά ούτε και λίγα, θα έλεγε ένας ηλικιωμένος, μα ο ενεργός πολίτης που βλέπει να χάνει τον χρόνο ψάχνοντας, του φαίνεται σαν αστρικός αυτός ο χρόνος, όταν η Γερμανία που τώρα μας παίρνει οικονομικά φαλάγγι, έπαιζε με όπλα και αγωνιζόταν να ξεχωρίσει την αρία φυλή από τους υπόλοιπους, τα κατακάθια.
Ήταν η εποχή που στα βιβλία που δεν έκαψαν, έγραφαν πως ακόμη και τα σκουμπριά, τα ψάρια που τριγύριζαν στη θάλασσα τους δεν τους ταίριαζαν  οι επαφές με τα είδη που κολυμπούσαν εκτός των δικών τους νερών.
Είναι μια στιγμή που κυβερνά ένας πρώην στρατιωτικός που τα λέει ωραία, (Χίτλερ), ένα μορφινομανή (Γκαίριγκ), μαζί και με έναν αποτυχημένο συγγραφέα (Γκαίμπελς), μα και ένα τσούρμο «εθνικοσοσιαλιστές»,  που παλεύουν για «νέα αρχή» και να βάλουν την Γερμανία σε «τάξη και οργάνωση».

Στις πρώτες μέρες του 1934, που οι κινηματογράφοι στην Αθήνα προβάλλουν το φιλμ «Μάτα Χάρι», μια μυθική ταινία με την Γκρέτα Γκάρμπο που ενσαρκώνει την απίθανη κατάσκοπο που με όπλα την ομορφιά και τον έρωτα τα μυστικά και τα ψέμματα αλλάζουν χέρια. Η ίδια τελικά καταλήγει στο εκτελεστικό απόσπασμα  που σταματά την δράση και την μοιραία ζωή της.
Το υπόλοιπο καστ απαρτίζεται από τον Λάιονελ Μπάριμορ στο ρόλο ενός Ρώσου στρατηγού συνεπαρμένου από τη γοητεία της, τον Λιούις Στόουν, που υποδύεται έναν ψυχρό και κυνικό κατάσκοπο και τον Ραμόν Ναβάρρο στο ρόλο ενός γοητευτικού αεροπόρου, που κατακτά την καρδιά της Μάτα Χάρι. Σ’ έναν κόσμο μέσα στη βία και τον πόλεμο, το «όπλο» της Μάτα Χάρι ήταν ο παθιασμένος έρωτας.

Μα ένα πραγματικό εκτελεστικό απόσπασμα γνώρισε ο Μαρίνους Βαν Ντερ Λούμπε, ακριβώς την ίδια περίοδο, στις 14-1-1933 που αποκεφαλίστηκε. Ήταν ο άνθρωπος που μαθαίνονταν από την μια, την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Γερμανία και από την άλλη την  σιωπηρή αποδοχή των κομμουνιστών συντρόφων του, αποφασίζει μέσα στην παράνοια του να πάει να τους ξεσηκώσει.
Ένας περίεργος Ολλανδός που ξεκίνησε την ζωή του ταραγμένα και πριν κλείσει τα 25του γενέθλια έκλεισε βίαια τον κύκλο της ζωής σε αυτό τον πλανήτη.

Όλο το άρθρο,εδώ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..