Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Οταν καπνίζει ο λουλάς

Συνήθεια παλιά, όχι όμως και ξεπερασμένη. Ο ναργιλές, που συντρόφευε από πασάδες μέχρι... μάγκες με τον μυρωδάτο καπνό του, έχει βρει πολλούς θαυμαστές στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα κάνει θραύση στις νεαρές ηλικίες. Αγόρια και κορίτσια παραδίδονται στο μεθυστικό άρωμά του και απολαμβάνουν τη γεύση του συνοδεύοντας το αγαπημένο τους ποτό.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της συγκεκριμένης τάσης, ο χώρος που έχει στηθεί εδώ και οκτώ χρόνια στο Περιστέρι. Το λέει και το όνομά του: «Ναργιλέ»! Συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του, που το έχει μετατρέψει σε στέκι της περιοχής, είναι η έντεχνη ελληνική μουσική, το ρακόμελο και φυσικά ο καπνός από τον ναργιλέ...

Από τους φανατικούς του ναργιλέ, ο Αλή Πασάς μπορεί να λείπει από τον συγκεκριμένο χώρο, ωστόσο στους τοίχους του δεσπόζουν τα πορτρέτα του Καραγκιόζη. Ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι ο Κώστας, ο οποίος, όπως μας είπε, ψάχτηκε πολύ προτού υλοποιήσει την αρχική ιδέα του: «Δυσκολεύτηκα να μάθω την τεχνογνωσία του ναργιλέ και να βρω καπνούς, καθώς στην Ελλάδα δεν ήταν πολύ ανεπτυγμένος τότε αυτός ο τομέας. Πήγα λοιπόν στην Αίγυπτο για να δω από κοντά πώς λειτουργεί ο ναργιλές και να παραγγείλω καπνούς». Το μήλο, η φράουλα, το κεράσι, η γλυκόριζα, το γιασεμί, το τριαντάφυλλο, το λεμόνι και τα φρούτα του δάσους είναι οι πιο δημοφιλείς καπνοί και κάνουν θραύση στους μόνιμους θαμώνες.

«Εχει χαβαλέ»

Μεταξύ αυτών, ο Κώστας και ο Γιώργος, οι οποίοι πηγαίνουν τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα στον «Ναργιλέ» εδώ και δύο χρόνια. Κανείς από τους δύο δεν καπνίζει, όμως στον ναργιλέ έχουν αδυναμία. Αγαπημένες τους γεύσεις, η γλυκόριζα, το λεμόνι και το μήλο, αλλά έχουν δοκιμάσει και αρκετές ακόμη περίεργες, όπως τσιχλόφουσκα, σοκολατομέντα και coca cola! «Μας αρέσει ο ναργιλές γιατί έχει χαβαλέ, ωραία μυρωδιά και γεύση. Αν και έχουμε και σπίτι μας ναργιλέ, δεν μας αρέσει να κάνουμε μόνοι μας... Προτιμάμε να γίνεται με την παρέα!» εξηγεί ο Κώστας.

Δίπλα τους, η Ντόρα και ο Θοδωρής απολαμβάνουν τη δική τους αγαπημένη γεύση. Οι δυο τους είναι φίλοι από παιδιά, «γέννημα θρέμμα Περιστεριώτες» όπως μας λένε με μία φωνή, οι οποίοι έρχονται πολύ συχνά στον συγκεκριμένο χώρο. «Αυτό που υπάρχει εδώ δεν θα το βρεις σε άλλα μαγαζιά» συμφωνούν και οι δύο. Χαίρονται την κάθε γεύση που επιλέγουν και απολαμβάνουν την έντεχνη μουσική, δίχως μάλιστα να νιώθουν τύψεις, αφού «ο ναργιλές δεν κάνει κακό στην υγεία, καθώς δεν περιέχει νικοτίνη και πίσσα όπως το τσιγάρο».

Η... ντι-τζέισσα

Για τον Μαχαιρίτσα και τον Κότσιρα που ακούγονται από τα ηχεία ευθύνεται η Μαρία, η DJ του «Ναργιλέ». «Η μουσική είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στο μαγαζί. Στην αρχή με παραξένεψε που έπαιζα ελληνική μουσική, αλλά εδώ και έξι χρόνια που είμαι στο μαγαζί τη συνήθισα και την αγάπησα. Να φανταστείτε, και στα ρεπό μου εδώ είμαι. Παίρνω τον ναργιλέ μου και χαλαρώνω» εξομολογείται. Η πιο συχνή επιλογή σε γεύση είναι τα φρούτα του δάσους και η πιο περίεργη που δοκίμασε ποτέ η μέντα.

Αφήνοντας τη Μαρία να συνεχίσει να παίζει στους ρυθμούς που αγαπούν οι θαμώνες καθόμαστε με τον Γιάννη και τη Νικολέτα. Ο πρώτος έρχεται συχνά στο μαγαζί, ενώ για τη Νικολέτα είναι η πρώτη φορά. Για τον Γιάννη ο ναργιλές, όπως μας είπε, είναι πηγή ηρεμίας και κατά τη γνώμη του «συνδυάζεται απόλυτα με το έντεχνο τραγούδι».

Ανδρικό σπορ

Παρά το γεγονός ότι η συνοδός του δοκιμάζει πού και πού ναργιλέ, αυτός δεν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συνήθεια στις γυναίκες «είναι ιδιαίτερα σέξι. Ναργιλέ έκανε ο Αλή Πασάς και έχεις στο μυαλό σου έναν άντρα με γένια, γιατί να δεις μια κοπέλα να κάνει; Δεν είναι και τόσο όμορφη εικόνα, όπως και το να τη δεις να καπνίζει πούρο. Μπορεί να ακούγεται φαλλοκρατικό, αλλά πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες. Ο ναργιλές είναι αντρικό άθλημα» επιμένει ο Γιάννης.

Στη διπλανή παρέα η άποψή του δεν βρίσκει υποστηρικτές, αφού τα κορίτσια είχαν φέρει τα αγόρια για ναργιλέ και ρακόμελα στο συγκεκριμένο μαγαζί. «Πρωταγωνίστριες» η Λίτσα και η Ντίνα, από τις πιο πιστές πελάτισσες του «Ναργιλέ». Ο Σάββας, ο τρίτος της παρέας, είναι αυτός που πρωτοξεκίνησε για να τον ακολουθήσουν και οι φίλες του, ενώ ο Γιώργος και ο Γιάννης δηλώνουν «πρωτάκια». Ολοι τους πάντως δείχνουν να απολαμβάνουν τον ναργιλέ τους και δηλώνουν φαν του πράσινου μήλου.

Πώς θα σενιάρετε ναργιλέ

Ο master του ναργιλέ, ο Κώστας, σερβιτόρος του καταστήματος, μας εξήγησε πώς φτιάχνεις έναν ναργιλέ. Αρχικά γεμίζεις νερό στην μπουκάλα, ίσο με δύο δάχτυλα, βάζεις πάνω το πιατάκι που χρησιμεύει σαν τασάκι και τοποθετείς και το λουράκι σφιχτά ώστε να μην μπαίνει μέσα αέρας. Αμέσως μετά βάζουμε στον λουλά τη γεύση που έχουμε επιλέξει, χωρίς όμως να τον στουμπώσουμε. Κλείνουμε καλά τον λουλά με αλουμινόχαρτο και κάνουμε αρκετές μικρές τρύπες στο σημείο όπου από πάνω θα μπει το καρβουνάκι, ώστε όταν ρουφάς, ο αέρας να περνάει από το κάρβουνο. Τοποθετούμε πάνω τον λουλά και από πάνω του το κάρβουνο και μετά ρουφάμε κάποιες φορές μέχρι να ανάψει και να βγάλει καπνό... Ετοιμος για στιγμές απόλαυσης!

Τip από τον Κώστα: «Για μένα ο ναργιλές συνοδεύεται απόλυτα με ουζάκι... Είναι σαν μεζές»!

Η προέλευση, τα ρεμπέτικα τραγούδια και η νέα καπναπαγόρευση
Στα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα στην Περσία φτιάχτηκε ο πρώτος nargilet, που αντί για μπουκάλι κάτω είχε μία ινδική καρύδα, εξ ου και το όνομά του. Οι Τούρκοι αργότερα, όταν έβαλαν το σημερινό μπουκάλι στη βάση, τον ονόμασαν schiscbeb, κάτι που όμως δεν έμεινε, καθώς ακόμη επικρατεί η πρώτη του ονομασία. Σιγά-σιγά, στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας άρχισε να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες και κυρίως στην Αίγυπτο, όπου δημιούργησαν και τον πρώτο ποιοτικό καπνό αποκλειστικά για ναργιλέ, προσθέτοντας μέσα πετιμέζι.

Στη χώρα μας ήρθε και διαδόθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας και συνεχίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Πέρασε κυρίως στην κουλτούρα του Ελληνα μέσα από τα ρεμπέτικα τραγούδια.

Την τελευταία δεκαετία τα μαγαζιά με ναργιλέ, γνωστά κυρίως ως ναργιλεδάδικα, άρχισαν να πληθαίνουν στην χώρα, όμως για τους Ελληνες δεν είναι καθημερινή συνήθεια αλλά περισσότερο κάτι για τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ο αντικαπνιστικός νόμος τυπικά αγγίζει και τον ναργιλέ, όμως σε τέτοιου είδους μαγαζιά μπορούν να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι. Εξάλλου όταν τηρηθεί πλήρως ο νόμος, θα δούμε και τις συνέπειές του στον ναργιλέ... γιατί ακόμη ο καπνός δεν λείπει από την Ελλάδα!
Από:Fon-vag-gel

3 σχόλια:

  1. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ!ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗ BLOGGER,ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!..
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Sourta-ferta ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακουσα κατι καλο και σας το γραφω
    γνωρισα πολλους αντικαπνιστες και αγαπησα τους ρατσιστες
    ζητω το τσιγαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακραν το χειροτερο και ακριβότερο ναργιλεδαδικο. Πολυ καλος χωρος και μουσικη αλλα ως προς τον Ναργιλε αποτυχια πληρης. 7Ε/ναργιλες για μετριοτατους καπνους, καρβουνακι ταχειας καυσεως (!) και χρεωση αλλα 7Ε για να σου το αλλάξουν..!! Ενω πλεον στα περισσοτερα μαγαζια σου αλλαζουν καθε μισαωρο σχεδον ΦΥΣΙΚΑ ξυλοκαρβουνα με μεγαλυτερη και πιο υγιεινή διαρκεια με τιμη ναργιλε 3-5 Ε. Και εγω πηγαινα εκει μεχρι που ανακαλυψα σωστα ναργιλεδαδικα οπως Πυραμιδες(Καλλιθεα) και Ali baba και οι 40 κλεφτες (Εξαρχεια).. Ναργιλες και Ναργιλεδακι Περιστεριου ΜΑΚΡΥΑ πλεον εγω..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..