Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Οι φοιτητές γράφουν την γνώμη τους…


γράφει η Σύλια Θεοδοσοπούλου

Σήμερα διάβασα ένα άρθρο του Νίκου Δήμου, το ” Μπράβο Μαρία “.

Να πω ότι πριν από ένα χρόνο τελείωσα το σχολείο οπότε οι ιστορικές γνώσεις μου ήταν εμποτισμένες με στοιχεία, κυρίως, από σχολικά εγχειρίδια.....




Επομένως, όταν διάβασα ότι το “κρυφό σχολειό” και ο “χορός του Ζαλόγγου” δεν υπήρξαν ποτέ ένιωσα εντελώς εξαπατημένη! Δεν νομίζω να ήμουν η μόνη που την υποχρέωναν στο σχολείο να μάθει απέξω το “Στην στεριά δεν ζει το ψάρι” και να το τραγουδήσει, επειδή ΔΗΘΕΝ το τραγουδούσαν οι ΑΛΒΑΝΌΦΩΝΕΣ Σουλιώτισσες στα ΕΛΛΗΝΙΚΆ(!!) – ένα τραγούδι που γράφτηκε 106 χρόνια μετά τον Ζάλογγο!

Όσον αφορά το “κρυφό σχολειό”, εκεί άρχισα να γελάω..Το έψαξα λίγο περισσότερο και είδα πως όχι απλώς δεν υπήρξε ποτέ αλλά και ότι δεν είχε λόγο να υπάρξει, αφού ο σουλτάνος δεν είχε απαγορεύσει καν την διδασκαλία των ελληνικών! Όμως, δεν σταματάει εκεί γιατί τα “φανερά-κρυφά σχολειά” τα λειτουργούσαν παπάδες, φυσικά, οι οποίοι πληρώνονταν από κάθε μαθητή 20-30 παράδες τον μήνα.

Αλλά όσο πάει γίνεται και καλύτερο… Οι μαθητές για να φοιτήσουν έπρεπε πρώτα να βγάλουν γένια για να μην σκανδαλίζονται οι “άγιοι πατέρες”!! Σχετικά με την διδακτέα ύλη; Μόνο γραφή και ανάγνωση -τα μαθηματικά (άλγεβρα, γεωμετρία) απαγορεύονταν ως επιστήμες του διαβόλου και μαγικές ενασχολήσεις  μόνο από της Άγιες Γραφές και τους βίους των Αγίων! Τα υπόλοιπα βιβλία είχαν απαγορευτεί!! Έτσι η εκκλησία κατάφερνε τον στόχο της. Να κρατάει αμόρφωτους και δουλικούς τους μαθητές της.
Αλλά η εκκλησιά μας δεν θα μπορούσε να σταματήσει εδώ!!

Όλοι ξέρουμε την ιστορία. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός την άγια μέρα του ευαγγελισμού, 25 Μαρτίου, ύψωσε με το άγιο χέρι του την ελληνική σημαία στον άγιο τόπο του μοναστηριού της αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα…
Ωστόσο, ο Γερμανός την 25 Μαρτίου ήταν στο Αίγιο της Αχαΐας ! Μάλιστα, στην σύσκεψη που έγινε εκεί διαφώνησε με την επαναστατική στρατηγική των Φιλικών!
Η επανάσταση, όμως δεν περίμενε τον εορτασμό της Θεοτόκου ή την έγκριση κάποιου ιερωμένου για να ξεκινήσει. Γιατί όταν την 21 Μαρτίου ήδη γίνονταν μάχες στην Πάτρα (με αρχηγό τον Καρατζά) ο Γερμανός βρισκόταν ανάμεσα στους προεστούς στην μονή Ομπλού.

Μετά από όλα αυτά…έχω αρχίσει και αμφιβάλλω… μήπως δεν με λένε Σύλια ;;;!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..