Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η ιστορία του αθλητικού παπουτσιού






1892
Η αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής ελαστικών Goodyear ξεκίνησε τη παραγωγή παπουτσιών με βάση το επεξεργασμένο λάστιχο. Ύστερα από αρκετές δοκιμές κατέληξε στην ονομασία Keds ως την πιο ενδεδειγμένη ......



Μέχρι σήμερα η αθλητική εταιρεία ADIDAS ΄παράγει παπούτσια με το λογότυπο Goodyear.

1908
Ο Marquis M Converse ιδρύει την εταιρεία παπουτσιών Converse . Η Converse θα αποτελέσει για ολόκληρες δεκαετίες κομμάτι του αμερικάνικου τρόπου ζωής.

1917
Η Keds ξεκινά τη μαζική παραγωγή αθλητικών παπουτσιών.
Ο διαφημιστής Henry McKinney προωθεί τον όρο sneakers που από τότε και στο εξής θα ακολουθεί τα αθλητικά παπούτσια ( στην αμερικάνικη αγορά τουλάχιστον).
Η Converse προωθεί για πρώτη φορά το πρώτο εξειδικευμένο παπούτσι για το basket. Το γνωστό σε όλους μας Converse All Star. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί το περισσότερο αγορασμένο αθλητικό παπούτσι . Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 750.000.000 All Star σε 144 χώρες!

1920
Ο Adi Dassler ( ιδρυτής της Adidas ) ξεκινά τη παραγωγή χειροποίητων αθλητικών παπουτσιών στην αποθήκη του σπιτιού του. Το σπίτι δεν διέθετε ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα!

1924
Ο Adi Dassler μαζί με τον αδελφό του Rudolph Dassler και άλλα 50 μέλη της οικογένειας του ιδρύουν την Adidas.

1931
Η Adidas παράγει το πρώτο παπούτσι ειδικά για tennis.

1948
Ιδρύεται η Puma Schuhfabrik Rudolph Dassler. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δυτικής Γερμανίας δοκιμάζει για πρώτη φορά αθλητικά παπούτσια αποκλειστικά για ποδόσφαιρο.

1962
Ο Phil Knight και ο Bill Bowerman ιδρύουν την Blue Ribbon Sports ( BRS) . Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή οικονομικών αθλητικών παπουτσιών με ενισχυμένη τεχνολογία.

1968
Η BRS μετονομάζεται σε Nike. Η νέα εταιρεία παίρνει το όνομα της από την ελληνική θεά Νίκη.

1971
Το σήμα της Nike κατοχυρώνεται. Ο graphic designer πληρώθηκε με 35$!

1972
Η Nike προωθεί το κλασσικό πλέον μοντέλο της Nike Waffle Racer. Τέσσερις από τους δέκα καλύτερους δρομείς στους ολυμπιακούς αγώνες του ίδιου έτους αγωνίζονται με τα συγκεκριμένα παπούτσια.

1979
Η Nike βγάζει στην αγορά το πρώτο παπούτσι με αερόσολα. Το όνομα του παπουτσιού είναι το Nike tailwind.

1985
Βγαίνει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη κολεξιόν ρούχου και παπουτσιού βασισμένη σε παίκτη του NBA. Το όνομα του είναι Michael Jordan .

2001
Η Nike εισάγει για ακόμα μια φορά νέα τεχνολογία. Το όνομα της είναι Nike Shox . το πίσω μέρος του παπουτσιού στηρίζεται σε πυλώνες που με το κατάλληλο υλικό τους επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα στον χρήστη.

2003
Η Nike εξαγοράζει τη Converse.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..