Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Στη ζούλα η αναγκαστική δωρεά οργάνων.



Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
Το κουδούνι, που επίτηδες διάλεξα, να θυμίζει αναγγελία πλοίου, χτύπησε δυο, ίσως και τρεις φορές. Άνοιξα νευρικά, ποιος με θυμάται πρωϊνιάτικα, αναρωτιόμουν, όταν ξεκλείδωσα και έπεσα σε τρεις τύπους να με καλημερίζουν.....


Ο πιο κοντός, κακομούτσουνος κρατούσε ένα μοβ φάκελο. Μου τον πρότεινε λέγοντας πως είχα επιλεγεί από την Κρατική Εταιρία Απαλλοτριώσεως Οργάνων.
Η νεφραμιά και το συκώτι μου, θα ήταν το κυρίως πιάτο στο επίσημο δείπνο, του νέου Προέδρου, στην γιορτή της επαναστάσεως των ιδιοκτητών.
Ένα χαμόγελο ευτυχίας, μια αγαλλίαση, γέμισε τους μύες στο πρόσωπο μου.
Ξύπνησα ανάποδος και νευρικός, δεν ξαναβλέπω Μπουνιουέλ νυχτιάτικα. Μα αν ήταν η επιρροή της ταινίας  θα έτρωγα, εγώ, τα σωθικά τους.
Επηρεασμένος από το πρωινό εφιάλτη, δεν έλεγα να συνέλθω, όταν πια κατάλαβα τι έτρεχε.
Από τον προσεχή Ιούνη μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος για την αναγκαστική δωρεά οργάνων, γράφει ο νομοθέτης:
  “Η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται όταν εφόσον ζούσε δεν έχει εκφράσει την αντίθεση του σύμφωνα με την παράγραφο 3. η έναρξη αρχίζει από 1/6/2013 προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρξει πλήρη ενημέρωση πολιτών, μέσω εφαρμογής συγκεκριμένης εκστρατείας ενημέρωσης”.
Οι υπογραφές έπεσαν από τον Νοέμβριο του 2011, όμως περίμεναν δυο χρόνια για να μιλήσουν στο μυαλό και τις καρδιές μας.
Φυσικά  ετούτη η χώρα, αν δεν εμπλέκεσαι σε δυσκολίες, μοιάζει κωμωδία, αν όμως μπαίνεις σε τερτίπια και ιστορίες,  όλα μετατρέπονται με μιας σε τραγωδία.
Θα μας αφαιρούν λοιπόν τα όργανα, όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη ,πολιτισμένα, όχι κλάματα και δάκρυα. Από ψόφια, τελειωμένα κουφάρια θα σώζονται ζωές.
Τι καλά που τα μοιάζουν όλα τούτα, σαν παραμυθάκι, μόνο όποιος ζωντανός, έκανε αρνητική δήλωση δεν θα μπαίνει σε αυτή διαδικασία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική κοινωνία, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των ασθενών στη λυτρωτική γι’ αυτούς μεταμόσχευση, δηλώνει ότι η Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί και θα αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, θέλει μορφωμένη κοινωνία με ψηλό δείκτη εθελοντισμού και αλτρουισμού.
Αλήθεια ποια είναι τα φωτεινά παραδείγματα μας;
Οι δείκτες ανομίας και παραβατικότητας μας, δείχνουν πως είμαστε έτοιμοι για μια τέτοιους νόμους;
Καλά τα περιγράφει ο ΕΟΜ, όμως το κοσμάκη, έξω που πνίγεται και τραβά τα μαλλιά του για να σωθεί, πως ακριβώς τον έπεισε;
Θέλει να χαμογελάσει ενθουσιασμένος, που στο τέλος θα του αφαιρούν και σπληνάντερα αν το αποφασίσουν οι γιατροί;
Κάντε, λοιπόν, ακόμη μια σβούρα, ένα παιγνιδάκι σας, από εκείνα που μας κάνουν Ευρωπαίους, ομότιμους, ισότιμους κάτι τέλος πάντων, για να τους ψευτο-μοιάζουμε, αρκεί να μαθαίνουμε όλη την αλήθεια και να μην κρυβόμαστε, γιατί τότε και πάλι δικαίως, θα έχετε απέναντι σας, όλο τον κόσμο.

7 σχόλια:

  1. Νομίζω πως τα κείμενα που αναδημοσιεύετε θα πρέπει να τα ξαναδείτε...Το συγκεκριμένο δεν αναφέρεται στην παράγραφο του νέου νόμου στην οποία αναφέρετε ρητά οτι απαιτείται η συνέναιση των συγγενων και της οικογενείας του δότη, όταν αυτός εισέλθει σε εγκεφαλικό θάνατο. Ακόμη και να μην έχει γίνει γραπτή δήλωση αρνησης εφ οσον η οικογενειά του δεν το επιθυμει η δωρεά δεν γίνεται. Ας δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα και το γεγονός οτι στον εγκεφαλικό θανατο ο υποψήφιος δότης εκπνέει σε λίγη ώρα, όπως έγινε σε χιλιάδες συνανθρώπους μας και να σκεφτούμε οτι κάποιοι κρέμονται απο ένα μόσχευμα το οποίο θα σαπίσει στο χώμα. Και εφ όσον αναφέρεστε σε ανθρώπινες ζωές καλά θα είναι να είστε προσεκτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε Αnastasios Kapa.

      Βασικά σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στο χώρο μου.
      ( κάποιο πρόβλημα με το net,εμπόδισε την καταγραφή της απάντησής μου στο σχόλιό σας).

      Σημειώνω την φράση που γράψατε:.."τα κείμενα που αναδημοσιεύετε..."
      Tα αναδημοσιευμένα κείμενα,δεν συνάδουν πάντα με τις απόψεις του δανειστή,αν και προσωπικά,οι πηγές από τις οποίες αναδημοσιεύω άρθρα, ( 3 στον αριθμό),με βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με το περιεχόμενό τους.

      Αν σας ενδιαφέρει η γνώμη μου επί του θέματος,θεωρώ ότι η δωρεά οργάνων,πρέπει να ειναι δεδομένη και επιβεβλημένη,εφ'όσον ο δότης έχει εισέλθει στην τελική και μη αναστρέψιμη κατάσταση.

      Γνωρίζω πολύ καλά και από κοντά το θέμα της μεταμόσχευσης ,όλες τις διαδικασίες και ό,τι περιβάλλει αυτό το θέμα.
      Ένα αναδημοσιευμένο άρθρο ,που μας βάζει σε πολλές σκέψεις λοιπόν.
      Η ανθρώπινη ζωή,είναι πολύτιμη από όποια πλευρά και αν την δούμε...

      Σας ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας.

      Διαγραφή
  2. Σας τιμά ιδιαίτερα που απαντάτε, θα μου επιτρέψετε όμως μια ερώτηση ακόμη, εφ όσον δεν συμφωνείτε γιατί δημοσιεύετε άρθρα που δεν συμφωνούν με τις απόψεις σας? Δεν μπορώ να καταλάβω κατ αρχην πως ένα τόσο κακης πληροφόρησης κείμενο αναδημοσιέυεται απο εσας όταν είστε τελείως αντίθετη. Σας ευχαριστω πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας.

    Δεν υπήρχε περίπτωση να μην απαντούσα!
    Η απάντηση στην ερώτησή σας,είναι εδώ ακριβώς:
    Και ακόμα από άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε,μπορούμε να αποκομίσουμε αρκετά.
    Και η όποια αντίδραση στην θεματολογία και στην θέση του γράφοντα είναι κάποιο κέρδος.

    Σας ευχαριστώ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τότε αφού γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα της μεταμόσχευσης θα σας πρότεινα να γράψετε εσείς επι του θέματος και όχι ο κάθε ένας που απλά αποσκοπεί στο να τραβήξει βλέμματα, στοχοποιώντας έμμεσα μια ευάλωτη κοινωνικά, ομαδα συνανθρώπων μας που είναι σαν εμας έχουν τα ιδια συναισθήματα με όλους μας , αλλ πολύ περισσότερο πόνο.

    Κερδίσαμε λοιπόν απο αντίδραση, ωρα να κερδίσουμε περισσότερα απο δράση.

    Χαίρομαι που υπάρχουν άτομα σαν εσάς, καλύτερα να γνωρίζεις κάτι και να μην το γράφεις παρά να γράφεις για κάτι που δεν γνωρίζεις. Νομίζω πως είναι εξευτελιστικό πρωτα για τον γράφων και μετα για αυτους που στοχοποιεί. Καλή σας ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην πυρά λοιπόν, κάθε διαφορετική άποψη, κάθε άνθρωπος- πολίτης, που δεν ακολουθεί το κοπάδι, που δεν γράφει στο κούτελο εκείνο που ορίζουν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι "φωστήρες" ή "σωτήρες" που είναι σήμερα τις μόδας.
    Πράγματι δεν συμπεριέλαβα την τροποποίηση του νομοσχεδίου, αλήθεια χρεώνομαι ολόκληρο το λάθος, με ονοματεπώνυμο.
    Αλήθεια ποιός θα απαντήσει και φυσικά θα χρεωθεί, την έλλειψη προβολής και το κενό ενημέρωσης, του θέματος, από τον αρμόδιο φορέα;
    Αλήθεια ετούτος ο "εθελοντισμός" θυμίζει το 1984 του Όργουελ.
    Η αγωνία του γείτονα, του αδελφού, που αναζητά μόσχευμα δεν σημαίνει πως πρέπει να κλείνουμε μάτια και αυτιά σε μια πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Δημελλά,σαευχριτώ γα την επίσκεψή σας,βασικά.
    Θα παραμείνουμε σο δια ταύτα αι στην σοβαρότητα του θέματος,όσον αφορά το μεγάλο κενό και το κούφιο σύστημα.

    Το γράφετε ήδη εσείς ο ίδιος:

    "Αλήθεια ποιός θα απαντήσει και φυσικά θα χρεωθεί, την έλλειψη προβολής και το κενό ενημέρωσης, του θέματος, από τον αρμόδιο φορέα;
    Αλήθεια ετούτος ο "εθελοντισμός" θυμίζει το 1984 του Όργουελ.
    Η αγωνία του γείτονα, του αδελφού, που αναζητά μόσχευμα δεν σημαίνει πως πρέπει να κλείνουμε μάτια και αυτιά σε μια πραγματικότητα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..