Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

...Ο ΔΡΟΜΟΣ...

Σπανιότατο ντοκουμέντο.
Κινηματογράφηση της κίνησης σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο το έτος ..1906. Στο διαρκείας 6 λεπτών  φιλμ ,μπορείτε να συνειδητοποιήσετε  την εφήμερη όσο και διαχρονική παρουσία του ανθρώπου στη γη και να στοχαστείτε τελικά πού κατά βάθος βρίσκεται η ουσία και ποια είναι η αλήθεια πάνω σ' αυτή. Τον βλέπεις βιαστικό, ήρεμο, απρόσεκτο, σοβαρό, τολμηρό,  συγκρατημένο, ξένοιαστο, σκεπτικό, βαδίζει ή τρέχει και μετά σταματά, έχοντας πάντα κάτι στο νου, σχεδιάζει, ονειρεύεται, αγαπάει, μοχθεί, πονάει, φθονεί, μισεί, ελπίζει, φοβάται, πεθαίνει και ζει. Τι κι αν κανείς από τους εμφανιζόμενους στο δρόμο δεν υπάρχει σήμερα και πιθανότατα κανείς δεν ξέρει τίποτε για κανέναν από αυτούς, ο άνθρωπος είναι πάντα ο ίδιος, έστω κι αν κάθε φορά αλλάζει μορφή.


  Ήταν το πρώτο φιλμάκι που τραβήχτηκε το 1906 ,από μία κάμερα,τοποθετημένη στο μπροστινό μέρος του θαλαμίσκο ενός τελεφερικ.
Χαμένο για πολλά χρόνια,δημιουργήθηκε 4 μόλις ημέρες πριν το καταστροφικό σεισμό.
Παρατηρείστε την δραστηριότητα των μεταφορικών μέσων,την ενέργητικότητα και την κίνηση στο χώρο..
Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αυτοκινήτων για το 1906!

Αρχικά,υπήρχε η άποψη,ότι το φίλμ τραβήχτηκε το 1905,μέχρις ότου ,ο David Kiehn,σε συνεργασία με το Μουσείο Bωβού κινηματογράφου , Niles CA Essanay,έκανε ορισμένες έρευνες και βρήκε πότε ακριβώς τραβήχτηκε το φιλμ,αναλύοντας ο,τιδήποτε αναφερόταν στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης,όταν πρωτοδημοσιεύτηκε το γεγονός.
Από τους βρεγμένους δρόμους,κατέληξε στο συμπέρασμα οτι προηγήθηκε δυνατή βροχή.Από τις σκιές,βρήκε την ακριβή εποχή του χρόνου που συσχετιζόταν με τις καιρικές συνθήκες.

 Ανακάλυψε ακόμα,πότε είχαν καταχωρηθεί τα αυτοκίνητα και ποιοί ήταν οι κάτοχοί τους.
Το εκπληκτικό είναι,ότι κατέληξε,ότι το φιλμ τραβήχτηκε 4 ημέρες πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1906 και με μεγάλη επιτυχία μεταφέρθηκε με τραίνο στη Νέα Υόρκη για την επεξεργασία του μέχρι και την προβολή του!...

(*σημ.Φανείτε επιεικείς με την μετάφραση του κειμένου )