Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

...Σέφανω - Μες στο ρυθμό...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ   http://kafeneio-gr.blogspot.com/


Με λένε Θοδωρή ή αλλιώς Σέφανω και σας στέλνω το καινούργιο μου τραγούδι. Ελπίζω να σας αρέσει, κι αν ναι θα
χαιρόμουν και θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα εάν το βάζατε στο blog σας.
 



...ΚΟΥΛΟΥΜΑ...




Υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας».
 Κούλουμα ( =στις κουλώνες).
Για την ετυμολογία της λέξης υπάρχουν πολλές εκδοχές.Ένα λεξικό αναφέρει,ότι προέρχεται από την αλβανική λέξη "κόλουμ"=καθαρός,ενώ σ΄θμφωνα με το πατέρα της ελληνικής λαογραφίας,Νικόλαο Πολίτη,προέρχεται από την λατινική "κουλούμους",που σημαίνει,σωρός,αφθονία αλλά και τέλος.

Εκφράζει δηλαδή τοτέλος της αποκριάς.Κατ'άλλους όμως σχετίζεται με την επίσης λατινική λέξη "κόλουμνα",δηλαδή κολώνα,επειδή το πρώτο Καθαροδευτεριάτικο γλέντι της Αθήνας,έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής που αποτελεί εορταστική ανάπαυλα ενώ ταυτόχρονα εορτάζονται τα μεθεόρτια της Αποκριάς και η έναρξη της Τεσσαρακοστής.
Οι γιορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα (ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, χαλβά κ.ά.).
Η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια και κατ΄ άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ΄ άλλους βυζαντινή.

Στη Κωνσταντινούπολη γιορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρρεε σε ένα από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ΄ εκείνο του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τούρκικα η γιορτή ονομάζεται «Μπακλά χουράν» από τη λέξη «μπακλά» που σημαίνει κουκιά.

Στην Αθήνα από προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα Κούλουμα γιορταζόταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου οι Αθηναίοι «τρωγόπιναν» καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του Ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν από τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους «λατέρνας».
Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό κυρίως τσάμικο γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.

Σήμερα τα Κούλουμα γιορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του «χαρταετού». Ειδικότερα στην Αθήνα με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού.


...ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ...

Όταν υπάρχει θέληση και ευαισθησία,ο κόσμος μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος...
Φτάνει να μην υπάρχουν εμπόδια από τον παράγοντα της 'κονόμας' και της αισχροκέρδειας..
 Όπως καλή ώρα,ένας Γιαπωνέζος που ανακάλυψε τον τρόπο να μετατρέπει τα πλαστικά σκουπίδια σε πετρέλαιο!Από εκεί δηλαδή που πρωτοεμφανίστηκαν!

Δείτε το παρακάτω βίντεο.



...ΕΝΑ ΝΕΟ BLOG...

...Άρτι αφιχθείς στην γειτονιά μας,ένας νέος γείτονας,φέρων την ταυτότητα: http://gaidouristas.blogspot.com/

Η μετακόμιση,έγινε πολύ πρόσφατα και ακόμα το blog,βρίσκεται στα συμμαζέματα.Η αρχή ήταν θετικότατη και εμείς  σαν καλοί και φιλόξενοι γείτονες που είμαστε ξέρω ότι θα συμμετάσχουμε στην προσπάθειά του.Αν μη τι άλλο,αξίζει τον κόπο...

...ΕΠΙΚΑΙΡΟ...

Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας....!