Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η ΓΥΜΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ










ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΤΑΣ - ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ

Η ΓΥΜΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΑΝΔΥΑ


ΤΗΣ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ







Tο βιβλίο αυτό αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια να ξαναδούμε την έννοια της μεταφυσικής, δηλαδή τη "γυμνή γυναίκα" στην οποία αναφέρεται ο συγγραφέας. Τη μεταφυσική, απαλλαγμένη όμως από θεοκρατικές ή ανθρωποκεντρικές επιρροές.


Για να επιτύχει το στόχο του, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση. Συμπεριλαμβάνει στη μελέτη του στοιχεία από όλους σχεδόν τους σημαντικούς κλάδους των επιστημών. Κινείται από τον μικρόκοσμο μέχρι τον μακρόκοσμο. Ξεκινά από τη Μεγάλη Έκρηξη ως αφετηριακό αλλά και καθοριστικό σημείο της δημιουργίας και της ίδιας της ύπαρξης και φτάνει μέχρι τη μελέτη του μέλλοντος.


Στο ιδιαίτερα γοητευτικό αυτό ταξίδι γνώσης και αυτογνωσίας κυρίαρχο ρόλο παίζει η έννοια του Εσώτερου Εαυτού. Το στοιχείο αυτό δεν αποτελεί χαρακτηριστικό, ενυπάρχον συστατικό μόνο των ανθρώπων. Η ύπαρξή του δεν περιορίζεται καν μόνο στα έμβια όντα. Είναι κάτι που υπάρχει σε κάθε στοιχείο του σύμπαντος. Σε κάθε κόκκο άμμου, σε κάθε κύτταρο του σώματός μας, στην καρδιά ακόμα και του πιο απόμακρου άστρου. 

Κληρονομιά αναλλοίωτη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του γνωστού μας σύμπαντος, που μετά τη Μεγάλη Έκρηξη ακολουθεί το κάθε βήμα της εξέλιξης, φτάνει στον δικό μας οικείο κόσμο και εκτείνεται εξίσου σε κάθε μελλοντική εξέλιξη του κόσμου αυτού.

Με κυρίαρχο αλλά και ενοποιητικό στοιχείο την έννοια του Εσώτερου Εαυτού, ο συγγραφέας προχωρά σε μια παρουσίαση μερικών από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης πορείας. Κατά την παρουσίαση αυτή, αμφισβητείται μεγάλο μέρος τόσο της θεολογικής όσο και της εσωτερικής παράδοσης.
 



  Περισσότερες πληροφορίες

  

Το Κυλώνειον Άγος: η πρώτη καταπάτηση ασύλου στην ιστορία.




Στις μέρες μας, η έκφραση «Κυλώνειο άγος» χρησιμοποιείται για κάθε πράξη που μπορεί να επισύρει ντροπή σε πόλη ή κράτος. Ιστορικά προσδιορίζει τη σφαγή όσων είχαν καταφύγει στο ιερό της Ακρόπολης, όπου υπήρχε άσυλο, και εξ αιτίας αυτού του ανοσιουργήματος μία  κατάρα έπληξε για χρόνια την Αθήνα.....