Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Τρελές Φωτογραφίες

Τρελές Φωτογραφίες

Από: Fon-vag-gel

Το μεγάλο...πήδημα


Από:Fon-vag-gel

...ΤΟ ΦΑΝΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ..

...Ξεφυλλίζοντας το "ηλεκτρονικό" μου ημερολόγιο,σκόνταψα επάνω σε μία περίοδο,πρόσφατη σχετικά και συνάμα μακρινή,που μου άφησε μία πρωτόγνωρη εμπειρία ,γεμάτη πολυποίκιλτα συναισθήματα..
Μέσα από τα καταγεγραμμένα βιώματά μου,της "κάθε φοράς",επέλεξα το παρακάτω και το εναποθέτω,φρεσκάροντας και ξαναζώντας εκείνη την περίεργη νύχτα ,στην οδό ΤΟΤΣΙΚΑ και ΠΑΤΗΣΙΩΝ γωνία....-πριν κάποιους μήνες,παραμονή της 25ης Μαρτίου.....

( ΣΗΜ.Δεν πρόκειται να αλλάξω τίποτα από το original..)

.....Δεν είχε ησυχία ο δρόμος..Ακόμα και τις ώρες της βαθειάς νύχτας,όπου όλη η πόλη κοιμάται..,ή ,σχεδόν όλη...,εκτός από τις χιλιάδες των αυτοκινήτων που όργωναν την λεωφόρο και από τις δύο κατευθύνσεις.Έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα,ακόμα και τώρα,που η νύχτα βασιλεύει στη πόλη.Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί τόσο τρέξιμο ακόμα και τώρα..
Τί να θέλουν να προλάβουν αυτές τις ώρες?..Η ημέρα η προηγούμενη,αποτελούσε πλέον παρελθόν,ενώ η επόμενη,δεν βιαζόταν ακόμα να ξημερώσει..
..Γιατί τόση βιασύνη?,,Ακόμα και τώρα?..Από συνήθεια μάλλον,-σκέφτηκε..

..Και συνέχισε να παρατηρεί..
Στην από συνήθεια,τρεχάλα της πόλης,δεν έλειπαν και οι περαστικοί..Πολλοί περαστικοί αδελφάκι μου τέτοια ώρα..Μα πού πάνε;..,και καθημερινή;..

Ένα μωσαικό από πολύχρωμο ανθρώπινο "σούρτα-φέρτα",μπροστά από την γνωστή γωνιά..
Μέτρησε 6 φορές τη "πάνω-κάτω",ενός νεαρού με βιβλία στο χέρι.!Που να θέλει να πάει άραγε και γιατί δεν το αποφασίζει τελικά..?Ποιός να ξέρει?..Περίεργο..:

Όσοι περνάνε από εδώ,δεν έχουν σταθερό βήμα!.,τρεκλίζουν.!Δεν μπορούν να κρατήσουν σε μία ευθεία τον βηματισμό τους..!Μπορεί να είναι στραβό το πεζοδρόμιο,-σκέφτηκε-..οπότε δικαίως να αρμενίζουν στραβά οι περαστικοί..!
Μία κοπέλλα,τρεκλίζουσα και αυτή,της ζήτhσε να φτιάξει καφέ..!Ο αγαπημένος της,είπε,ήταν στην φυλακή και θα έβγαινε σε 2 χρόνια..Δεν μπορούσε λέει να εμπιστευθεί κανέναν!Της έβαζαν λόγια για τον καλό της..!,να τους πιστέψει,ή όχι?..Μεγάλο δίλλημα και αυτό,ενώ το κουβάρι της ζωής της ξετυλιγόταν άνετα μπροστά στην άγνωστη,όση ώρα ετοιμαζόταν ο καφές της..Ήταν στιγμιαίος ο καφές,οπότε δεν είχε πολλά περιθώρια για περισσότερες εκμυστηρεύσεις..

....Έπιασε κρύο..,η άνοιξη το βράδυ,πέφτει μάλλον για ύπνο.!

Έφυγε τρέμοντας η κοπελλιά,κουνώντας το κεφάλι της και αφήνοντας τις τελευταίες της κουβέντες από την μπερδεμένη της ζωή,να αιωρούνται στον αέρα..

Το ζευγάρι των Αφρικανών που πέρασε,της ζήτησε 2 τσιγάρα..Ευτυχώς είχε προνοήσει να εφοδιαστεί..Τούς έδωσε το μισό πακέτο της..Ήθελαν να ρωτήσουν..,αλλά δίστασαν..Κοίταξαν τα μηχανήματα και άπλωσαν το χέρι για να πάρουν ενημερωτικά φυλλάδια..!Θα τα έδιναν ,είπαν, σε γνωστούς τους Έλληνες..

...Περίεργη που είναι η νύχτα στην "γωνιά.".!Της ψιθύριζε διάφορα..Όσα άκουγε από Αυτόν ενάμισυ μήνα τώρα,όσα μπορούσε να βιώσει από προσωπική της εμπειρία..!Τα ξανάκουγε..Δεν είναι φοβερό?..

Πού πάει τέτοια ώρα το 16 χρονο ζευγαράκι?..Οι γονείς τους δεν ανησυχούν άραγε?..Είναι περασμένες 4..Τα σχολεία ανοίγουν αργότερα...!

Ο περιπτεράς απέναντι,διανυκτερεύει..Τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο,δεν ήταν μόνος...Έχει καλή συντροφιά,σταθερή αξία..

Φτάνει το Πάσχα,-σκέφτηκε-και τι θα γίνει?..Ξεχειμώνιασε στην γωνιά του ο 'γραφικός"..
Ένας κύριος,την ρώτησε αν υπάρχει ΑΤΜ της τράπεζας,για να βγάλει χρήματα..!
Μα,αν δεν κάνει λάθος,η διαφήμιση αναφέρεται σε άλλη τράπεζα,που δεν σε αφήνει να ξεμείνεις από μετρητά...!Ευτυχώς,αυτή δεν έχει!Γιατί αν είχε,η "γωνιά",δεν θα ήταν πλέον η ίδια....

Της είπαν ότι οι "από πάνω",είναι άγρυπνοι..!Σήκωσε ψηλά το κεφάλι και έψαξε με τα μάτια της.Ναι,λογικό είναι.!Ο φόβος φυλάει τα έρημα..!Φοβούνται μην μεταλλαχθεί η "γωνία "τους.Αλλά δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι δεν είναι πια δικιά τους..!Την έχουν χάσει..!

....Παράξενη που είναι η νύχτα εκεί,-σκέφτηκε-.

-"Δώσε μου ένα ευρώ σε παρακαλώ για να αγοράσω το φάρμακο για τις εισπνοές μου..",άκουσε μια φωνή,που με κόπο έβγαινε από το χωρίς δόντια στόμα,κάποιου νεαρού περαστικού.Προσπαθούσε με κόπο να σταθεί στα πόδια του,ενώ τις λέξεις,με μεγάλη προσπάθεια,τις έφτυνε για να ολοκληρώσει την πρόταση..
Τι να κάνει?.Να του δώσει μια ευκαιρία ακόμα για να κατρακυλήσει ακόμα χαμηλότερα;..,θα έχει φοβερές τύψεις μετά..Να του αρνηθεί;..,δεν θα αισθανόταν καλύτερα.Μπορεί να τον έφερνε εκτός εαυτού με την άρνησή της..Άλλο πρόβλημα πάλι..!
Πως να συμπεριφερθείς σε αυτούς τους ανθρώπους της νύχτας;.. fifty-fifty.:
Του έδωσε ένα τσιγάρο..,είχε αρκετά,ευτυχώς.Τουλάχιστον ένα τσιγάρο,θα του προξενήσει λιγότερο κακό ,από τον λόγο που ζητούσε το ευρώ..Καθάρισε κάπου η συνείδησή της..,δεν έφυγε ο περαστικός με άδεια χέρια από εκεί..

Ρίχνει μια κλεφτή ματιά στο διπλανό περίπτερο..Είναι ένας τύπος και γυρίζει γύρω από αυτό,κοντοστέκοντας σε κάθε τέλεια περιστροφή του,κοιτάζοντάς την,εδώ και 3 τέταρτα..Τι πρέπει να κάνει;Να ανησυχήσει;..,μά αυτό είναι ένα ακούσιο συναίσθημα..!Δεν το προγραμματίζεις..Το αποφάσισε..'Οχι,δεν θα ανησυχήσει..,δεν υπάρχει λόγος άλλωστε..!Αν υπήρχε,θα είχε εμφανισθεί από ώρα.Εξ άλλου,βρίσκεται υπό την προστασία της "γωνιάς".

Χάραξε κιόλας!
Εμφανέστατα ότι η ημέρα έχει μεγαλώσει..,ή την μεγαλώσαμε εμείς.Ο δρόμος γεμίζει απο τα βιαστικά όνειρα του κάθε αλλοδαπού και του κάθε ιθαγενούς.Ποιός να ξέρει πόσοι από όλους αυτούς θα καταφέρουν να αγγίξουν τις ελπίδες τους;..
Οι κλεφτιές ματιές όμως που ρίχνουν στην κατειλημμένη γωνιά,τους δίνουν κάποια ελπίδα,μαζί με λίγη ντροπή,θα έλεγε,..
Τους είδε και χαμογέλασε..
"-'Ελάτε,την Παρασκευή στις 10 Απρίλη,"-τους προσκάλεσε νοερά..

Η γωνιά αυτή,θα πάρει ζωή!Θα έχουμε γιορτή!..,το μάθημα θα γίνει υπαίθριο,όπως άλλωστε ,υπαίθριο είναι εδώ και 2 μήνες.Δεν θα υπάρξουν απουσιολόγια..,μόνο παρουσίες θα σημειώνονται..,,ούτε και βαθμολόγια..,αυτά είναι για τους άλλους..,θα διδαχτούμε,αλλά και θα διδάξουμε..Θα διδαχτούμε για τον ωχαδελφισμό και την απαξίωση και θα διδάξουμε για την επιμονή,υπομονή και την δύναμη της θέλησης..ΈΜΠΡΑΚΤΑ,όμως!
Τέρμα πια οι θεωρίες!

Γύρω από την γωνιά της Πατησίων,θα ανταλλάξουμε απόψεις,γνώσεις,εμπειρίες..!Έτσι γίνεται το μάθημα..!Σε ανοικτό χώρο.Στις 8 το βράδυ,το ΦΑΝΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ μας περιμένει.Γιατί η γνώση ΄και η αλήθεια,δεν πρέπει να κρύβονται...

Ήρθε η ώρα για να φύγει..Κέρδισε και μία εμπειρία!
Α! Να μην ξεχάσει να ψηφίσει για τους μεγαλύτερος Έλληνες..

...Έρριξε την ψήφο της στην κάλπη της Πατησίων και Κότσικα γωνία ψηφίζοντας δαγκωτό,ΤΟ ΦΑΝΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! ....

...Άφησα τον "σελιδοδείκτη"στην ίδια σελίδα και αναπόλησα εκείνη τη βραδιά..

Γνωρίζω καλά,ότι αρκετοί από εσάς φίλοι μου,έχετε ήδη καταλάβει σε τι αναφέρομαι..

..Γιατί,αποτελείτε κομμάτι αυτής της εμπειρίας μου...