Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

...ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΥΡΤΖΟΥΦΛΗΔΕΣ...

...ΤΟ ΝΗΣΙ..



Ο μηχανικός και ο γιατρός

Ένας μηχανικός αυτοκινήτων άλλαζε ένα πιστόνι όταν ένας γιατρός περίφημος στον τομέα μεταμοσχεύσεων καρδιών πάτησε πόδι στο συνεργείο.
- Ε! γιατρέ να σου κάνω μια ερώτηση; λέει ο μηχανικός.
Ο περίφημος καρδιολόγος παραξενεμένος περπάτησε προς την μεριά όπου βρισκότανε ο μηχανικός.
- Γιατρέ βλέπεις αυτή εδώ την μηχανή, την άνοιξα, της άλλαξα μπιέλες, κυλίνδρους, πιστόνια, δακτυλίδια, βαλβίδες και όταν τελειώσω το δέσιμο θα είναι καλύτερη από καινούργια. Εγώ και εσύ κάνουμε περίπου την ίδια δουλειά, πως γίνεται η αμοιβή μου να είναι ψίχουλα ενώ εσύ να αμοίβεσαι πολλά χρήματα;
Ο γιατρός σκέφτηκε λίγο και με κρυφό χαμόγελο του απαντάει:
- Προσπάθησε να το κάνεις ενώ η μηχανή δουλεύει...


Οι ικανότητες των γιατρών

Οι σπουδαστές του πρώτου έτους στο σχολείο Ιατρικής έκαναν την πρώτη τάξη ανατομίας τους με ένα πραγματικό νεκρό ανθρώπινο σώμα.
Μαζεύτηκαν όλοι γύρω από το τραπέζι των χειρουργικών επεμβάσεων με το νεκρό σώμα καλυμμένο με ένα άσπρο σεντόνι. Ο καθηγητής άρχισε το μάθημα με τα εξής λόγια:
"Στην ιατρική, είναι απαραίτητο να έχετε 2 σημαντικές ικανότητες ως γιατρός:
Η πρώτη είναι να μην σας αποστρέφει τίποτα που περιλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα.
Παραδείγματος χάριν, ο καθηγητής τράβηξε πίσω το σεντόνι, έβαλε το δάχτυλό του στον ποπό του πτώματος, το τράβηξε και το μετά το έβαλε στο στόμα του.
Τώρα κάντε το ίδιο πράγμα," είπε στους σπουδαστές του.
Οι σπουδαστές εδώ τα έπαιξαν, δίστασαν για αρκετά λεπτά, αλλά τελικά ξεκίνησαν ένας - ένας με τη σειρά να βάζουν το δάχτυλο στον ποπό του νεκρού σώματος να το τραβούν, και μετά να το βάζουν στο στόμα τους.
Όταν τελείωσαν όλοι, ο καθηγητής τους κοίταξε προσεκτικά, και είπε,:
"Η δεύτερη πλέον σημαντική ικανότητα είναι η παρατήρηση.
Έβαλα στο νεκρό το μεσαίο μου δάχτυλο, και στο στόμα μου το δείκτη μου.
Τώρα μάθετε να δίνετε προσοχή."!

...24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ...

...Απόψε ξενύχτησα!Δεν κατάλαβα πώς έφτασε η ώρα για να ετοιμαστώ για τη δουλειά!
Το ξημέρωμα με βρήκε με κόκκινα μάτια,μπροστά στον υπολογιστή!
Ο υπαίτιος για την ..δρακουλιάρικη όψη μου;........Πρόσεξέ με λίγο και μετά αφέσου και εσύ στις ταξιδιάρικες σελίδες του....

.....
Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Τραπουλόχαρτα: είναι “τριφύλλια” και “καρδούλες” και τα αποκαλούμε ”σπαθιά”, “κούπες” και “μπαστούνια”. Γιατί;
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Η απάντηση βρίσκεται στα ναπολιτάνικα τραπουλόχαρτα, που χρησιμοποιούσαμε στα ελληνικά καφενεία μέχρι το 1900.
Τα τέσσερα σχήματα αυτών των τραπουλόχαρτων είναι: picche (: μπαστούνια), spade (: σπαθιά), coppa (: κούπα-κύπελλο), denari (εδώ κρατήσαμε το γαλλικό carreau-καρό), στα 24grammata.com. υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες.
Η ναπολιτάνικη τράπουλα είναι δυσδιάκριτη, γιατί περιέχει σχήματα και όχι αριθμούς. Γι αυτό και στην Ελλάδα αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα από τη γαλλική τράπουλα (από την ιταλ. λέξη trappola: παγίδα > αγγλ., γερμ.> trap).
Οι Έλληνες αντικατέστησαν εύκολα τα τραπουλόχαρτα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει την ορολογία, την οποία απέδωσαν στην πρώτη τράπουλα που γνώρισαν (συνεχίζουν, δηλαδή, να βλέπουν “καρδούλες” και να τις λένε κούπες ή τριφύλλια και να τα αποκαλούν σπαθιά), (Γιώργος Δαμιανός).
  
Για περισσότερα στο: 24 γράμματα


Μην μου πείς τώρα ότι δεν είχα δίκιο;..
Αύριο θα προμηθευτώ με κολλύριο!
Κάν'το και εσύ! Σίγουρα θα σου χρειαστεί...!