Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

...ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ...

Αποκαλυπτικός ο Ρίτσαρντ Γουόλφ για την οικονομία της Ελλάδας μέσα από μια ξεκαρδιστική διάλεξη πλην όμως εντελώς αποστομωτική.


Από  jungle-report.blogspot.com

...ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...

  ΜΕΡΟΣ Α'

Παγίδες μικροβίων και αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι είναι πολλά «αθώα» αντικείμενα καθημερινής χρήσης - από τα μαξιλάρια και τα «τηλέφωνα» του ντους έως τα σφουγγαράκια της κουζίνας και τις οδοντόβουρτσες.
Το μπάνιο, με την υγρασία, τους υδρατμούς και την τουαλέτα, αποτελεί το δωμάτιο με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μικροβίων, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων, διευθυντής της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Πετρίκος. Η κρεβατοκάμαρα, όμως, είναι η πιο πλούσια πηγή αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας Καλλιόπη Κόντου-Φίλη.
Ποικίλα μικρόβια ζουν και βασιλεύουν μέσα στο σπίτι: «Ορισμένα από αυτά (σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα, μύκητες, λεγιονέλλα) μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις (ανοσοκαταστολή: μειωμένη άμυνα του οργανισμού) να αποτελέσουν αιτία σοβαρής νόσησης», λέει ο κ. Πετρίκος. «Μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, λοιμώξεις μαλακών μορίων ή μικροβιαιμία. Ευαίσθητα άτομα είναι κυρίως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατασταλμένοι ανθρωποι (με λευχαμία, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι)».
Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς να καθαρίζετε σωστά τα αντικείμενα του σπιτιού και πότε να τα αντικαθιστάτε:
ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ
Τα μαξιλάρια διπλασιάζουν το βάρος τους μέσα σε τρία χρόνια λόγω των ακάρεων (των μικροσκοπικών αλλεργιογόνων μικροοργανισμών) που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους, σύμφωνα με τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τη ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στο συνάχι και στην ιγμορίτιδα.
«Το πάνω ένα τρίτο του κρεβατιού είναι η πιο πλούσια πηγή ακάρεων στο σπίτι», λέει η κ. Κόντου. «Τα ακάρεα... κοιμούνται μαζί μας, καθώς τρέφονται από τα επιθήλια και την υγρασία του σώματός μας», εξηγεί. «Να καλύπτετε τα μαξιλάρια με τις καπιτονέ θήκες που υπάρχουν στο εμπόριο (και να τις πλένετε στους 60 βαθμούς Κελσίου) ή με ειδικές θήκες με πλαστικοποιημένο ύφασμα».
Ο κ. Πετρίκος προσθέτει: «Τα μαξιλάρια συνιστάται να μη χρησιμοποιούνται από περισσότερα του ενός ατόμου, να πλένονται αν αλλάξουν χρήστη και να γίνεται τακτική αλλαγή μαξιλαροθήκης».
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε δύο χρόνια.
ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γούστερ στη Βρετανία ανέλυσαν δέκα συνηθισμένες κουβέρτες και ανακάλυψαν ότι περιείχαν πάνω από 20.000 ακάρεα της οικιακής σκόνης, μαζί με βακτήρια και σπόρους μυκήτων.
«Τα αλλεργικά άτομα πρέπει να τις αποφεύγουν ή να τις καλύπτουν με ειδικές θήκες από πλαστικοποιημένο ύφασμα», συνιστά η κ. Κόντου.
Μην κάνετε κατάχρηση ακαρεοκτόνων προϊόντων, γιατί «συνήθως αυτά περιέχουν χημικές ουσίες, των οποίων δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, ενώ μπορεί να επιβαρύνουν την αναπνοή, ιδίως σε άτομα με άσθμα», κατά την κ. Κόντου, που τονίζει ότι «τα αποτελεσματικότερα ακαρεοκτόνα είναι τα ρεύματα αέρα και η ηλιακή ακτινοβολία, όπως έκαναν σε παλαιότερες εποχές που έβγαζαν στον ήλιο μαξιλάρια, σεντόνια και κουβέρτες. Γι' αυτό να αερίζετε πολλές φορές το σπίτι κάθε μέρα και οπωσδήποτε νωρίς το πρωί».
Οι κουβέρτες πρέπει να πλένονται κάθε έξι μήνες. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα σε νερό θερμοκρασίας 55 - 60°C (τα ακάρεα αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθούς Κελσίου).
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε πέντε χρόνια.
ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν σε μελέτη τους ότι μια μέση οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια(σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου, Ε. Coli,μυκήτων κάντιντα κ.α.). Τα μικρόβια αυτάμπορεί να μεταδοθούν από το στόμα σε όλον τον οργανισμό, προκαλώντας καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνιες λοιμώξεις. «Οι οδοντόβουρτσες και τα ξυραφάκια πρέπει να είναι αυστηρά προσωπικά για τον κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων (ηπατίτιδας, AIDS, γρίπης)», τονίζει ο κ. Πετρίκος.
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε τρεις μήνες.
ΣΑΝΙΔΕΣ ΚΟΠΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μια μέση σανίδια κοπής στην κουζίνα έχει 50 φορές περισσότερα βακτήρια από όσα το κάθισμα της λεκάνης στην τουαλέτα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Υγιεινής της Βρετανίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι καθαρίζουν συχνά την τουαλέτα, αλλά δεν κάνουν το ίδιο στις σανίδες κοπής. Να καθαρίζετε τις σανίδες με αντιβακτηριακό υγρό και μετά με καυτό νερό. Να έχετε άλλες σανίδες για τα ωμά κρέατα, άλλες για λαχανικά και άλλες για το ψωμί.
«Για τα νωπά κρέατα και τα λαχανικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια και να αποθηκεύονται σε σακούλες από νάιλον και όχι χάρτινες», συμβουλεύει ο κ. Πετρίκος. «Θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα ξεχωριστός χώρος καθαρισμού για τα λαχανικά και τα κρέατα και να χρησιμοποιείται ξεχωριστό μαχαίρι για καθένα από τα δύο».
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε τρία χρόνια ή νωρίτερα εάν έχουν φθαρεί.
ΣΤΡΩΜΑΤΑ
Ενα μέσο στρώμα κρεβατιού περιέχει πάνω από 10.000 ακάρεα οικιακής σκόνης. Κάθε βράδυ εκκρίνουμε μισό περίπου λίτρο υγρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ύπνου, που θρέφουν τα ακάρεα των στρωμάτων.
«Αφού τινάξετε το στρώμα και το λιάσετε επί αρκετή ώρα, να το καλύψετε με τα καπιτονέ καλύμματα του εμπορίου και - εάν είστε αλλεργικός - και με τις ειδικές θήκες με πλαστικοποιημένο ύφασμα, ώστε να υπάρχει φραγμός με το σώμα», συμβουλεύει η κ. Κόντου.
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε πέντε χρόνια. Εάν τα καλύπτετε και τα καθαρίζετε κάθε εβδομάδα, κάθε δέκα χρόνια.
ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Το σφουγγαράκι της κουζίνας για το πλύσιμο των πιάτων έχει «ανακηρυχθεί» σε αρκετές έρευνες το πιο μολυσμένο αντικείμενο του σπιτιού! Μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας έδειξε ότι τα περισσότερα σφουγγαράκια κουζίνας κατακρατούν μεγάλο αριθμό βακτηρίων (όπως E. Coli και σαλμονέλα) και τα μεταδίδουν από επιφάνεια σε επιφάνεια. Η πορώδης φύση τους, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία, καθιστούν τα σφουγγάρια ιδεώδες έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας βρήκε ότι, εάν βάλετε τα σφουγγαράκια (υγρά) επί δύο λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλότερη θερμοκρασία, σκοτώνετε το 99% των βακτηρίων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η υψηλή θερμοκρασία και όχι η ακτινοβολία που σκοτώνει τα μικρόβια. Συνιστούν επίσης να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά σφουγγαράκια για κάθε εργασία στην κουζίνα (άλλο λ.χ. για τα πιάτα και άλλο για τους πάγκους εργασίας).
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Κάθε μήνα.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ» ΝΤΟΥΣ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ εξέτασαν τηλέφωνα ντους από εννέα αμερικανικές πόλεις και βρήκαν ότι το 30% από αυτά είχαν ένα μυκοβακτηρίδιο που μπορεί να προκαλέσει μια μορφή πνευμονίας. Eπιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα πλαστικά «τηλέφωνα» φιλοξενούσαν περισσότερα μυκοβακτηρίδια από τα μεταλλικά.
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Δύο φορές τον χρόνο.
ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ
«Τα φίλτρα του νερού κατακρατούν και συγκεντρώνουν μικρόβια και γ' αυτό πρέπει να αλλάζονται συχνά, διαφορετικά γίνονται επικίνδυνα», τονίζει ο κ. Πετρίκος.
ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ: Σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους. 

 Το ΜΕΡΟΣ Β',προσεχώς..

...ΜΗΠΩΣ ΗΞΕΡΕΣ...

  • Ο Γκάντι δεν επέτρεψε στη σύζυγό του να πάρει πενικιλίνη για να σώσει τη ζωή της από την πνευμονία, αλλά ο ίδιος πήρε κινίνη για να σωθεί από την ελονοσία.
  • Στην Αρχαία Ελλάδα, τα παιδιά των πλουσίων οικογενειών βυθίζονταν σε ελαιόλαδο κατά τη γέννησή τους για να παραμείνουν καραφλά για όλη τους τη ζωή.
  • Πάνω από το 25% των πληκτρολογίων στα νοσοκομεία είναι φορείς σταφυλόκοκκου.
  • Τα δακτυλικά αποτυπώματα των Κοάλα και των ανθρώπων είναι πανομοιότυπα.
  • Οι πατημασιές των αστροναυτών στη Σελήνη μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτες για πάνω από 10 εκατομμύρια χρόνια, αφού η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα.
  • Η Αφροδίτη είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα που περιστρέφεται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
  • Κάθε μέρα είναι κατά 55 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερη από την προηγούμενη μέρα.
  • Ο Τσάρλι Τσάπλιν (ο αυθεντικός) βγήκε τρίτος σε έναν διαγωνισμό σωσιών του Τσάρλι Τσάπλιν.
  • Τα σαλιγκάρια μπορούν να κοιμούνται για 3 χρόνια χωρίς να τρώνε καθόλου.
  • Ο πιο δυνατός μυς του ανθρώπινου σώματος είναι η γλώσσα.
  • Οι πεταλούδες έχουν την αίσθηση της γεύσης στα πόδια τους. 
-Aν και ο πλυθυσμός της Kίνας ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερο από διακόσια.

-Δεν ήταν λίγοι οι φρενοβλαβείς που έφτασαν σε ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα, κατά το παρελθόν. Κάποιοι απ’ αυτούς, όμως, σίγουρα ξεχώρισαν: Ο Σερ Γουίλιαμ Έρσκιν, ένας από τους διοικητές στον πόλεμο της Ισπανικής Χερσονήσου (1808-9) είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρικό άσυλο. Αργότερα, αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα παράθυρο. Ο Πρώσος Μπλούχερ πίστευε πως είχε μείνει έγκυος από έναν ελέφαντα, ενώ ο αμερικανός στρατηγός των Βορείων Ρίτσαρντ Ίγουελ νόμιζε πως είναι πουλί και προσπαθούσε να τσιμπήσει το φαγητό του με τη μύτη.

-Η Peugeot αγόρασε από παλιά τα δικαιώματα, ώστε τα μοντέλα της να έχουν ονόματα τους αριθμούς από το 101-909, για να καμουφλάρεται με το μηδέν η τρύπα της μανιβέλας!

πηγή