Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

«Τιμή, κέρδος, εξευτελισμός. Για το μάθημα της ιστορίας», Κ. Γώγου


  Απόστολος Θηβαίος.

Ο καιρός της Κατερίνας Γώγου έχει κιόλας φανεί. Μερικά απ΄εκείνα που ονειρεύτηκε έχουν πραγματοποιηθεί. .....



Με νότες και χρώματα μιλούν πια οι άνθρωποι μεταξύ τους, εφευρίσκοντας μια αμεσότητα στη μετάδοση της αίσθησης. Άλλα απ΄εκείνα που η Κατερίνα θέλησε ν΄αλλάξουν εξακολουθούν να συμβαίνουν. Αυτή η φιλόδοξη κατάκτηση των παιδιών δεν θα συμβεί ποτέ. Και έτσι θα υπάρχουν πάντα μορφές μες στα ερείπια που θ΄αναδεικνύουν μέσα απ΄το δράμα τον επίκαιρο βαθμό ανθρωπισμού. 

Ήταν δύσκολο και ανέφικτο να επιτευχθούν τέτοιοι στόχοι εξ αρχής, όμως ο κόπος και ο πραγματικός σπαραγμός αυτής της γυναίκας για ό,τι χάνεται μες στη λαίλαπα των καινούριων καιρών μπορεί και ως σήμερα κάτι διασώζει. Επιβεβαιώνει πως η διεκδίκηση ήταν ίδια για κάθε εποχή.
.Στην αυγή του νέου καιρού και για τις εποχές που μέλλονται η ποιήτρια διασώζει τους βασικούς όρους της ιστορίας. Όταν όλα θα περνούν στο χώρο της επιστημονικής μυθολογίας τα ποιήματα της Κατερίνας Γώγου θ΄αποτελέσουν την κιβωτό για τη διάσωση όρων που εξηγούν και καθορίζουν τους μικρούς και τους μεγάλους, ανθρώπινους σταθμούς.
 Η μνήμη είναι ένα ολοζώντανο πράγμα στα χέρια των επικίνδυνων ποιητών που εξακολουθούν και ελπίζουν. 

Για τις χιλιάδες Μαρίες που συμβολίζει αυτό τ΄όνομα, για όλες αυτές που βαδίζουν χαρούμενες και ανεπανάληπτες μες στη ροή του κοπαδιού, για τα τρομαγμένα μάτια του παιδιού όταν διδάσκεται την αδικία ή τους όρους του παιχνιδιού, για όλους εκείνους που αδιάκοπα πιστεύουν στην αλλαγή και αποφασισμένοι χυμούν στις εποχές τους. Για τις αυταπάτες, για τ΄όνειρο της Κατερίνας, για τον καιρό που μπορεί κάποτε να έρθει αυτό το ποίημα αξίζει να διδάσκεται στα σχολεία και ίσως ακόμη να δίνεται σ΄όλους εκείνους που κατάκοποι, παγωμένοι συνοστίζονται στις προκυμαίες με την περηφάνια ολόκληρου του ανατολικού κόσμου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..