Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΦΥΣΗ;


Από τον Σάκη Πεχλιβάνη  



Η τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν αφορμή και πάλι να αρχίσουν οι θεωρίες συνομωσίας περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών» εκ μέρους «αόρατων εχθρών» κ.α.....


 Υπάρχουν αριστερές και ακροδεξιές θεωρίες συνομωσίας λογικοφανείς και παράλογες.  Το κύριο επιχείρημα στο οποίο στηρίζονται είναι το εξής: η ταυτόχρονη εκδήλωση των τεράστιου αριθμού εστιών ανάφλεξης. «Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο!» αποφαίνονται πολλοί.

Η κοινή γνώμη δεν έχει σαφή ιδέα για τους αληθινούς φυσικούς λόγους τέτοιων καταστροφών και κανείς δεν επιχειρεί μια επιστημονική ενημέρωση. Φέτος είχαμε παρατεταμένο καύσωνα, όλο το καλοκαίρι, δηλαδή παρατεταμένη ξηρασία. Ο τελευταίος καύσωνας έφερε τη μεγάλη καταστροφή επειδή συνέπεσε με τους ανέμους, τα μελτέμια στα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί.
 Ωστόσο, πολλοί μάρτυρες αναφέρουν πως άκουσαν εκρήξεις και είδαν φωτιές ν’ ανάβουν απότομα μπροστά στα μάτια τους. Το στοιχείο αυτό ενίσχυσε την θεωρία περί εμπρησμών. 

Αυτό που αγνοούν όλοι είναι ότι η Φύση παράγει από μόνη της εμπρηστικές ουσίες (!) οι οποίες φυσικά αναφλέγονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει μία φυσική διαδικασία που λέγεται ΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗ. Βακτηρίδια   του εδάφους δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας και μετατρέπουν αποσυντιθέμενα  υλικά σε ενώσεις αζώτου από τις οποίες τρέφονται τα φυτά (Νίτρο λέγεται το ’άζωτο στα λατινικά). 
Τα τεχνητά λιπάσματα περιέχουν πάντα άζωτο. Οι βροχές επίσης κατεβάζουν νιτρικά άλατα όπου υπάρχει γόνιμο έδαφος και πλούσια βλάστηση υπάρχουν στο έδαφος και ενώσεις νίτρου. Σχηματίζονται από τα ΝΙΤΡΟ-ΒΑΚΤΗΡΙΑ. Επομένως οι ίδιες οι θρεπτικές ουσίες των φυτών είναι υλικά εμπρηστικά και εύφλεκτα. Όπως είναι γνωστό το νίτρο χρησιμοποιείται στα εκρηκτικά: νιτρογλυκερίνη,  νιτροκυτταρίνη, τρινιτροτολουόλη (ΤΝΤ).

Η φύση λοιπόν παράγει όχι μόνο εύφλεκτα υλικά, αλλά επίσης εμπρηστικές και εκρηκτικές ουσίες(!). Αυτή την αλήθεια όμως δεν βγαίνει κανείς να την εξηγήσει στην κοινή γνώμη. 
Τα ούρα και τα κόπρανα των ζώων περιέχουν σημαντικές ποσότητες αμμωνίας που υφίστανται νιτροποίηση. Τα μεγάλα ορυχεία νίτρου της Χηλής που τροφοδοτούν τη διεθνή βιομηχανία πυρομαχικών, έχουν σχηματισθεί από τις κουτσουλιές χιλιάδων πουλιών επί χιλιάδες χρόνια, στο ψυχρό και ξηρό κλίμα της περιοχής. Οι μεγάλες πυρκαγιές είναι σπάνιες αλλά συμβαίνουν.
 Οι αρχές έχουν προετοιμασθεί μόνο για τις «συνήθεις θερινές πυρκαγιές» και όχι για κάτι περισσότερο. Τα κόμματα προτιμούν να μην συζητήσουν την επιστημονική αλήθεια του φαινομένου διότι τα βλέπουν όλα ιδεολογικοπολιτικά. 

Όλοι οι γεωπόνοι γνωρίζουν πως υπάρχουν τα νιτροβακτηρίδια που προκαλούν τη νιτροποίηση, αλλά κανείς δεν το λέει αφήνοντας χώρο για θεωρίες συνομωσίας. Άνοιξε μια εγκυκλοπαίδεια στα λήμματα Νίτρο και άζωτο. 
Τα δάση παράγουν οξυγόνο. Η αναλογία του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα είναι 21%. 
Η φωτιά είναι χημική ένωση με οξυγόνο. Αν το ατμοσφαιρικό οξυγόνο έφτανε έφθανε σε ανάλογα 25%, τα πάντα αναφλεγόταν.

 Αφού λοιπόν, τα δάση παράγουν οξυγόνο, η αναλογία του εκεί θα είναι μεγαλύτερη και άρα αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης. Έτσι από όλα αυτά, ο καύσωνας, με την ξηρασία αυξάνει και τον στατικό ηλεκτρισμό στις πευκοβελόνες. Αυξάνει έτσι ο κίνδυνος εκφορτίσεων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες. Με τους ανέμους είναι ακόμη χειρότερα. Υπάρχουν λοιπόν όλες οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη καταστροφή: Καύσωνας, ξηρασία, στατικός ηλεκτρισμός, εμπρηστικά υλικά, οξυγόνο, καύσιμα. Μια αληθινή συνωμοσία της… Φύσης!

Η κοινή γνώμη δεν αντιλαμβάνεται πως οι φυσικές πυρκαγιές δεν αποτελούν εξαίρεση. Εξαίρεση είναι όμως οι μεγάλες πυρκαγιές. Η φωτιά είναι μέρος κυκλικών διαδικασιών της Φύσης, μέρος των δυναμικών ισορροπιών της.

Το οξυγόνο της ατμόσφαιρας παράγεται κυρίως από Φυτά. Τα φυτοφάγα ζώα ελέγχουν την εξάπλωση των φυτών και τα σαρκοφάγα ζώα την εξάπλωση των φυτοφάγων. Αν αυξανόταν ανεξέλεγκτα τα φυτά, τότε θ’ αυξανόταν τρομερά το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και, κατά συνέπεια οι πυρκαγιές, οι οποίες θα κατέστρεφαν τα φυτά θα αποκαθιστούσαν την ισορροπία! Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές απορροφάται εκ νέου από τα φυτά. Υπάρχουν οι κύκλοι του άνθρακα, του αζώτου και του υγρού οξυγόνου. Ο άνθρωπος βέβαια τους επηρεάζει.

Οι έρημοι (Σαχάρα, Αραβία, Αυστραλία, κεντρ. Ασία κ.α.) είναι τεράστιες περιοχές. Αν όλες αυτές οι περιοχές ήταν «πράσινες» τότε θα παράγονταν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου στην ατμόσφαιρα κι αυτό θα προκαλούσε με τη σειρά του πολλές πυρκαγιές.

Το πρόβλημα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εκτός από το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, εμπεριέχει κι άλλους κινδύνους. Βοηθά στην εξάπλωση των φυτών. Τα φυτά θα προσαρμοστούν απορροφώντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και παράγοντας περισσότερο οξυγόνο (!) κι αυτό θα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολλές χώρες.

Α, ναι. Εκτός από τα νιτροβακτήρια υπάρχουν κι άλλα βακτήρια που παράγουν… μεθάνιο! Η άγνοια επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρούν μια εικόνα για τη Φύση ακίνδυνη, ειδυλλιακή κλπ. , που όμως δεν είναι αληθινή. Επειδή οι μεγάλες φυσικές καταστροφές δεν είναι συχνές –τουλάχιστον στο ίδιο μέρος– οι άνθρωποι τις παραβλέπουν. Ωστόσο η Φύση μπορεί να προκαλέσει σεισμούς, πυρκαγιές τυφώνες, επιδημίες κλπ.

Βέβαια οι θεωρίες συνωμοσίας για τις φωτιές στη χώρα μας αποκαλύπτουν και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Σήμερα δεν αρκεί κανείς να γνωρίζει να γράφει και να διαβάζει π.χ. αθλητικές εφημερίδες. Ενώ η γνώση αυξάνεται και η τεχνολογία καλπάζει ο «μέσος Έλληνας» εξακολουθεί να σκέπτεται «πρακτικά»: «αν κάτι δεν με ωφελεί άμεσα μου είναι αδιάφορο». Όλα τα κακώς κείμενα στη χώρα μας προκύπτουν από αυτή τη συντηρητική-ωφελιμιστική νοοτροπία…

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουμε εγκαίρως το μάθημα από αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας θα πρέπει να καταστεί το υπ’ αριθμόν ένα «εθνικό ζήτημα» για τις δεκαετίες που έρχονται. Διαφορετικά οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων δεν θα μας το συγχωρέσουν ποτέ.

Ο Σάκης Πεχλιβάνης είναι αρθρογράφος και οικονομολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..