Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Το Ροκ και η Λογοτεχνία


   ( ΜΕΡΟΣ   Β' )


Λαγοί, γλάροι και… φάλαινες
Μία από τις σπουδαιότερες μουσικές κληρονομιές που άφησε η τραγουδίστρια των Jefferson Airplane, Grace Slick, είναι το τραγούδι “White Rabbit”. Οι στίχοι του, αναφορά στη drug κουλτούρα της εποχής (τέλη των ’60s), έχουν ξεκάθαρες επιρροές από την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”. Άλλωστε ο συγγραφέας της “Αλίκης” Lewis Caroll είχε πλούσιες εμπειρίες από παραισθησιογόνα και το ίδιο το βιβλίο (θυμηθείτε την Αλίκη να ψηλώνει, να κονταίνει, να μιλά με τραπουλόχαρτα και λαγούς) είναι εμπνευσμένο από αυτές.....



Σχεδόν μαζί με την “Αλίκη” κυκλοφορεί και το “Moby Dick” του Herman Melville. 120 χρόνια μετά τη συγγραφή του, οι Led Zeppelin περιλαμβάνουν στο δίσκο “Led Zeppelin ΙΙ” ένα κομμάτι με τίτλο “Moby Dick”. Περιλαμβάνει μια υπέροχη εισαγωγή που μας που οδηγεί στο 3λεπτο περίπου drum solo του John Bonham. Ο drummer των Zeppelin θα εκτελεί από τη στιγμή εκείνη και έπειτα τα 20λεπτα solo του επί σκηνής πάντα στα πλαίσια του τραγουδιού αυτού.
Όσο για τους γλάρους ή μάλλον για το “Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον” τραγούδησαν οι James Gang στο “Ride The Wind”. Την περίοδο εκείνη βρισκόταν στο συγκρότημα ο κιθαρίστας Tommy Bolin. Ο “Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον” είναι μυθιστόρημα του Richard Bach, ενώ και ο Neal Morse εμπνεύστηκε από τον Bach και συγκεκριμένα από το έργο του “Bridge Across Forever”. Έγραψε έτσι ένα τραγούδι με ίδιο τίτλο για το project Transatlantic στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο drummer των Dream Theater, Mike Portnoy.
Ωδή στην ποίηση
…Έκαναν οι Dire Straits με το τραγούδι “Romeo and Juliet”, δανεισμένος φυσικά τίτλος από το έργο του William Shakespeare. Ένας άλλος Άγγλος ποιητής ελαφρώς μεταγενέστερος του Σαίξπηρ, ο John Milton, τιμήθηκε από τους Paradise Lost. Έτσι άλλωστε ονομάζεται το σημαντικότερο έργο του.
Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα μνημονεύθηκαν επίσης στο “Don’t Fear The Reaper” των Blue Oyster Cult και στο τραγούδι “The Cinema Show” των Genesis από το δίσκο “Selling England By The Pound”. Στο ίδιο τραγούδι υπάρχουν αναφορές στον ποιητή Thomas Elliot, αλλά και στους “δικούς μας” Όμηρο και Σοφοκλή. Οι Genesis έχουν επίσης να επιδείξουν ένα τραγούδι με τίτλο “Wuthering Heights”, δηλαδή “Ανεμοδαρμένα Ύψη” (μυθιστόρημα της Εmily Βronte), και το “Watcher Of The Skies” (βασισμένο σε ομώνυμο διήγημα του Arthur Clarke).
Τον τίτλο του πιο “βιβλιόφιλου” συγκροτήματος, κρίνοντας από το πόσες φορές μνημόνευσαν διάφορους λογοτέχνες, κατέχει (αν όχι οι Genesis) το progressive συγκρότημα Gentle Giant. Στις αναφορές τους περιλαμβάνονται ο George Orwell, o John Steinbeck, o Albert Camus, o Shakespeare, ακόμα και ο Lord Byron, γνωστός στους Έλληνες κυρίως από την ενεργό συμμετοχή του στην επανάσταση του ’21.

Και οι αναφορές τελειωμό δεν έχουν
…Γι’ αυτό τηλεγραφικά να επισημάνουμε το “The Songs Of Distant Earth” (τίτλος βιβλίου του Arthur Clarke και κατόπιν album του Mike Oldfield), το “The Piper At The Gates Of Dawn” (ο πρώτος δίσκος των Pink Floyd, ο τίτλος του οποίου οφείλεται σε ένα κεφάλαιο από το αγαπημένο παιδικό βιβλίο του Sid Barrett, το “The Wind At The Willows”), το τραγούδι “C’thlu” των Caravan (ο Κθούλου αποτελεί μέρος της πλούσιας μυθοπλασίας του H.P. Lovecraft), καθώς και μια ακόμη απόδειξη της σχέσης Rush – λογοτεχνίας, το τραγούδι “Tom Sawyer” (από το μυθιστόρημα του Mark Twain).
Τέλος, ειδική μνεία αξίζει να γίνει στους Beatles οι οποίοι συμπεριέλαβαν στο εξώφυλλο του περίφημου “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” τις φωτογραφίες 10 συγγραφέων! Μεταξύ άλλων του Oscar Wilde, του George Bernard Shaw και του Edgar Allan Poe.
Μια αμφίδρομη σχέση
Δεν επηρεάστηκαν μόνο οι μουσικοί από τους συγγραφείς, αλλά και το αντίστροφο. Τουλάχιστον οι νεότεροι που πρόλαβαν να γνωρίσουν τη rock. Όπως π.χ. ο Stephen King και ο Arthur Douglas. Χαρακτηριστικά, στο βιβλίο του τελευταίου “Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ” οι ήρωες του βιβλίου ανακαλύπτουν “Την απάντηση στη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα” και αυτή είναι 42! Ποια είναι όμως η ερώτηση; Όταν τα σοφά κεφάλια του σύμπαντος συνεδριάζουν για να αποφασίσουν, τελικά καταλήγουν πως η ερώτηση θα μπορούσε να είναι “How many roads must a man walk down?”. Και να σκεφτείτε πως δεν είχαν καν ακουστά τον Bob Dylan! Τέλος, να αναφέρω πως ο Bob Dylan εκτός από τη μουσική έχει ασχοληθεί και με την ποίηση. Φυσικά δεν είναι ο μόνος από το χώρο της ροκ που έπραξε έτσι, όμως ποιος άλλος έφτασε γι’ αυτή του την ενασχόληση να έχει προταθεί ακόμη και για βραβείο Nobel; Σίγουρα όχι ο Paul McCartney, ο οποίος τώρα τελευταία ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων!
Να λοιπόν από που επηρεάστηκαν αυτοί που με τη σειρά τους επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν. Αν παρέλειψα να αναφερθώ σε κάποιον από τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες (μουσικούς και συγγραφείς) δεν το έκανα εσκεμμένα και ευχαρίστως να μου το υπενθυμίσετε.
http://www.rocking.gr
 Τα 14 καλύτερα ροκ τραγούδια που έχουν σχέση με λογοτεχνία
…σύμφωνα με τους συντάκτες του Mic
1. Velvet Underground – Venus in furs [Leopold von Sacher-Masoch]
2. Mecano – Untitled [Vladimir Mayakovsky]
3. Kate Bush – Wuthering heights [Emily Bronte]
4. Jefferson Airplane – White rabbit [Lewis Carroll]
5. Television Personalities- Α Picture of Dorian Gray [Oscar Wilde]
6. The Cure – Charlotte sometimes [Penelope Farmer]
7. South of no North – Anabelle Lee [Edgar Allan Poe]
8. Tuxedomoon – L’ etranger [Albert Camus]
9. Gavin Friday & the Man Seezer – Each man kills the thing he loves [Oscar Wilde]
10. Joy Division – Atrocity exhibition [J.G. Ballard]
11. Lou Reed – Romeo had Juliette [William Shakespeare]
12. Louis Tillett – Do not go gentle into that good night [Dylan Thomas]
13. The Cure – Killing an Arab [Albert Camus]
14. Current 93 – Maldoror is ded ded ded ded [Comte de Lautreamont]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..