Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Λιπογράμματα:oλόκληρα μυθιστορήματα δίχως τα γράμματα: “a” ή “r” ή “e”



γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος

Τι σημαίνει ο όρος λιπόγραμμα;
Στη φιλολογική ορολογία ο όρος λιπόγραμμα (lipogram στα αγγλικά και γαλλικά, lipogramma στα Ιταλικά) δηλώνει το κείμενο από το οποίο απουσιάζει εντελώς ένα συγκεκριμένο γράμμα της αλφαβήτου. .....


Η μανία αυτή είναι αρκετά παλιά και μάλλον έχει τις ρίζες της στην πρόθεση του συγγραφέα να καταπιαστεί με κάτι δύσκολο και πρωτόγνωρο (και αφύσικο). Η γλώσσα στα λιπογράμματα δεν είναι πάντοτε φυσική, αφού η επιλογή των λέξεων κατευθύνεται από τους περιορισμούς που έχει ορίσει ο συγγραφέας.


Τα λιπογράμματα στην Ιστορία της Λογοτεχνίας

A. Τον 17ο αιώνα ο Ισπανός Αλόνσο ντε Αλκαλά ι Ερέρα έγραψε τους “Δύο ήλιους στο Τολέδο” (Los dos soles de Toledo) παραλείποντας εντελώς το γράμμα “a”
Β. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Γερμανός Φραντς Ρίτλερ  έγραψε το μυθιστόρημα “οι δίδυμοι” ( Die zwillinge) δίχως να χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά το γράμμα “r”
Γ. Στον 20ο αιώνα έχουμε τη μανία με την  εξαφάνιση του γράμματος “e”. O Γάλλος Ζορζ Περέκ θα γράψει το μυθιστόρημα “η εξαφάνιση” (La disparition) στο οποίο δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στις 300 σελίδες του το γράμμα “e”. Ο Περέκ θα γράψει, επίσης, το θεωρητικό δοκίμιο με τίτλο “η ιστορία του Λιπογράμματος”.
Δ. Τέλος, το 1937 ο Αμερικανός Έρνεστ Βίνσεντ Ράιτ θα εκδώσει ένα μυθιστόρημα με τίτλο  “Γκάντσμπι” (Gadsby) δίχως να αναφέρει πουθενά το γράμμα “e”. To Γκάντσμπι αποτελείται από    50.110 λέξεις, 258 σελίδες, και ο Ράιτ το έγραψε μέσα σε 165 μέρες. Λέγεται, μάλιστα ότι είχε αφαιρέσει το γράμμα “e/Ε” από την γραφομηχανή του

2 σχόλια:

  1. Η τρέλα σ' όλο το μεγαλείο της!

    Καλημέρα σου σκαλιστήρι και χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!
    ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ!!
    ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ!...
    ΜΑΝΙΑ,ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..