Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Βραδιά Ερμηνείας Μύθου


 Ο ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ ΜΚΟ διοργανώνει την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 19.00μια ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΜΥΘΟΥ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της εταιρίας Σωκράτους 8β στην Κηφισιά.

Την βραδιά αυτή μέσω μιας διαλογικής συζήτησης θα γίνει προσπάθεια να ερμηνευτεί ένας μύθος. Στην συζήτηση θα πάρουν μέρος όλοι οι παρευρισκόμενοι συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά στην ερμηνεία. Ο μύθος θα έχει επιλεγεί από τον Αιμίλιο Μπουρατίνο ο οποίος και θα συντονίζει την εκδήλωση.....



Ο Αιμίλιος Μπουρατίνος ασχολείται με την φιλοσοφία της επιστήμης. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Φιλοσοφία στο ΄Ιννσμπρουκ της Αυστρίας. Όταν απογοητεύθηκε από την σύγχρονη ακαδημαϊκή πρόσληψη της φιλοσοφίας (ιδίως την αναλυτική) στράφηκε προς τον στοχασμό των μεγάλων φυσικών του 20ού αιώνα. Του φάνηκε πιο σημαντικός για την σημερινή εποχή από τον αποκλειστικά λογοκρατούμενο στοχασμό.

Από τότε ασχολείται περισσότερο με τις προϋποθέσεις και τους μηχανισμούς που υποθεμελιώνουν την επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη και λιγότερο με την φιλοσοφίααυτήν καθ εαυτή. Οδηγήθηκε έτσι στην έρευνα των μηχανισμών της συνείδησης για την οποία υπάρχει σήμερα συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον και άρχισε να συμμετέχει σε συνέδρια του εξωτερικού που ασχολούνταν μ' αυτήν, όπως επίσης με την εις βάθος επιστημολογία.

Έχει παρουσιάσει αρκετές ανακοινώσεις σε τέτοια συνέδρια. ΄Έχει επίσης γράψει επτάβιβλία. Τα τρία σημαντικότερα είναι 'ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΑΤΙΑΣ',  'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ' και 'ΜΙΝΩΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ'.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε διεθνή προσπάθεια για την δημιουργία μιας αναστοχαζόμενης διακλαδικής επιστήμης της συνείδησης. Η προσπάθεια αυτή κατευθύνεται από τον καθηγητή Ρόμπερτ Τζαν του πανεπιστημίου Πρίνστον και την στενή του συνεργάτιδα Μπρέντα Νταν, η επιστημονική ομάδα των οποίων πειραματίζεται γύρω από την διαπιστωθείσα επίδραση του ανθρώπου στις ηλεκτρονικές συσκευές από κοντά ή μακριά.

Το ενδιαφέρον του υ για την μυθολογία αναπτύχθηκε παράλληλα με το ενδιαφέρον του για την θεωρητική φυσική. Διέκρινε στους μύθους την δυνατότητα να γίνεται ο άνθρωπος συνειδητός ενός κόσμου πέρα από εκείνο των αισθήσεων ή των έλλογων σχέσεων που εκείνες διαγράφουν. Η λογική του κόσμου αυτού είναι προσβάσιμη μόνο χάρη στην εναίσθηση και την ενόραση. Αυτές, όπως ο μύθος, είναι σε θέση να επισημαίνουν την τάση του ανθρώπου να προβάλλει τα νοητικά του πρότυπα στην πραγματικότητα, ή και να την δημιουργεί εξ ολοκλήρου ευθύς ως διεγερθούν μέσα του οι πρώτες νύξεις για την ύπαρξή της.

Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης της θα την παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (20 άτομα) και για τον λόγο αυτό θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6971887372 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στο admin@ideotopos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..