Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

...Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ..

Πέτρος Κροπότκιν

(Ρώσσος αναρχικός και ένας από τους πρώτους θεωρητικούς του αναρχοκομμουνισμού)

(9 Δεκ. 1842–8 Φεβρ. 1921)


..."Εμείς, στις πολιτισμένες κοινωνίες είμαστε πλούσιοι. Μα τότε γιατί η πλειοψηφία παραμένει φτωχή; Γιατί υπάρχει αυτή η επίπονη ειλωτεία των μαζών; Γιατί, ακόμα και ο πιο καλοπληρωμένος εργάτης, νιώθει αβεβαιότητα για το αύριο, ζώντας ανάμεσα σε όλο αυτό τον πλούτο που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, και παρά την ύπαρξη πανίσχυρων μέσων παραγωγής που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια άνετη ζωή για όλους σε αντάλλαγμα λίγων ωρών καθημερινής εργασίας;
Οι Σοσιαλιστές το έχουν πει και το επαναλαμβάνουν ακούραστα. Καθημερινά το επαναλαμβάνουν, δηλώνοντας το με επιχειρήματα τους από όλες τις επιστήμες.
Είναι επειδή όλα όσα είναι απαραίτητα για την παραγωγή -- η γη, τα ορυχεία, οι λεωφόροι, οι μηχανές, η τροφή, η στέγαση, η παιδεία, η γνώση -- όλα είναι κατειλημμένα από τους λίγους, στην πορεία αυτής της μακρόσυρτης ιστορίας ληστειών, αναγκαστικών μεταναστεύσεων και πολέμων, άγνοιας και καταπίεσης, που είναι η ιστορία της ζωής του ανθρώπου πριν μάθει να τιθασεύει τις δυνάμεις της Φύσης.

    Είναι επειδή, εκμεταλλευόμενοι τα υποτιθέμενα δικαιώματα τους που απέκτησαν κατά το παρελθόν, αυτοί οι λίγοι σήμερα έχουν αρπάξει τα δύο τρίτα της παραγωγής που βγαίνει από τον κόπο των ανθρώπων, τα οποία και σπαταλούν με τον πιο ανόητο και επαίσχυντο τρόπο.
Είναι επειδή, έχοντας υποβιβάσει τις μάζες σε τέτοιο σημείο ώστε να μην έχουν τα μέσα για να εξασφαλίσουν τη διαβίωση τους ένα μήνα ή ακόμα και μια εβδομάδα προκαταβολικά, οι λίγοι επιτρέπουν στους πολλούς να εργάζονται μόνο υπό την προϋπόθεση να κρατούν για τους εαυτούς τους την μερίδα του λέοντος.
 
Είναι επειδή αυτοί οι λίγοι εμποδίζουν τους υπόλοιπους ανθρώπους να παράγουν τα αντικείμενα που πραγματικά χρειάζονται και τους αναγκάζουν να παράγουν, όχι τα απαραίτητα για τη διαβίωση όλων, αλλά οτιδήποτε προσφέρει το μεγαλύτερο κέρδος στα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ολόκληρος ο Σοσιαλισμός είναι εκεί!......."

   

2 σχόλια:

  1. Ζούμε σε μια κοινωνία πλαστή, ψάχνοντας καλά βρίσκεις την Αλήθεια . Αυτό, εάν δεν σε έχουν ρίξει όλες αυτές οι Αδικίες στην Κατάθλιψη!
    Οι πολιτικοί από το 1800 έχουν υποθήκευση την Ελλάδα και εμείς καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, Ας πούμε ότι από εδώ και πέρα θέλει Δουλειά, Μυαλά και Ψυχραιμία , Πολλά Φιλιά Καλή Ημέρα Εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @-Greecelands-

    Βρεθήκαμε σαν γενιά στον πυρήνα της δυσκολίας.
    Αν ήταν η γενιά των γονιών μας και των παππούδων μας,στην παρούσα θέση,τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά..

    Φιλιά Μαριώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..