Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία ποδοσφαιρικής ομάδας.


Σωτήρης Αθηναίος
Το μεγάλο “Τορίνο” (ιταλικά: Il Grande Torino ή Grande Granata) ήταν η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα στην Ιταλία της δεκαετίας του 1940.....


 Κέρδιζε επανειλημμένα (1942 – 1949) τα πρωταθλήματα. Δέκα από τους έντεκα βασικούς παίκτες της εθνικής Ιταλίας ήταν από την ομάδα του Τορίνο. Η φήμη της ήταν τόσο μεγάλη, που την παρακάλεσαν να δώσει ένα φιλικό αγώνα (αποχαιρετηστηριο στο Φρ. Φερέιρα) στη Λισαβόνα εναντίον της Μπενφίκα. 
Κατά την επιστροφή της ομάδας στην (4 Μαΐου 1949) το αεροπλάνο θα συντριβεί λίγο έξω από την πόλη του Τορίνο. Τριάντα μία αθώες ψυχές θα χαθούν για πάντα. Ανάμεσα τους και οι 18 παίκτες του Τορίνο, 2 προπονητές, 2 διοικητικοί και 3 δημοσιογράφοι, το πλήρωμα και άλλοι. Το πένθος κάλυψε όλη την Ιταλία αλλά και όλο τον αθλητικό κόσμο.
Στα εναπομείναντα παιχνίδια του πρωταθλήματος οι αντίπαλες ομάδες “κατέβαζαν” την αναπληρωματική ομάδα. Το Τορίνο, αν και έπαιζε με την παιδική ομάδα, δε δέχτηκε γκολ και πήρε το πρωτάθλημα (λόγω του σεβασμού των αντιπάλων). Το σοκ στην Ιταλία ήταν τόσο μεγάλο ώστε τον επόμενο χρόνο η εθνική Ιταλίας δεν έμπαινε σε αεροπλάνο και αποφασίστηκε να πάει με το πλοίο στο Μundial της Βραζιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..