Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Η παρουσία των γυναικών στη χειρουργική ( ΜΕΡΟΣ Β' )


...Η Elizabeth Blackwell (1821–1910), ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επέλεξε να ακολουθήσει την ιατρική με την προτροπή ενός φίλου ο οποίος πέθανε με οδυνηρό θάνατο, από μεταστατικό καρκίνο. ....



Τόνιζε στις άλλες γυναίκες γιατρούς, να συμπεριφέρονται με κατανόηση και να προσφέρουν όσα ανακουφιστικά μέτρα μπορούν στις γυναίκες ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της εποχής που η Miranda Stewart ενσάρκωνε τον άνθρωπο που ασκούσε την ιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Blackwell είχε επανειλημμένα απορριφθεί από περισσότερες από είκοσι ιατρικές σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά της επετράπη η είσοδος στο Ιατρικό Κολέγιο της Γενεύης, μετά από σχετική ψηφοφορία των σπουδαστών. 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι και θεωρίες για τους οποίους οι φοιτητές ψήφισαν για να της επιτραπεί η είσοδος, αλλά ο κυριότερος ήταν ότι δεν πίστευαν ποτέ ότι θα τα κατάφερνε. Το 1849 τελικά, αποφοίτησε από το Ιατρικό Κολέγιο της Γενεύης. Αν και αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο από αυτό, δεν μπόρεσε να βρει κάποια θέση ειδικευόμενου γιατρού κάπου και κατέληξε να υπηρετεί ως νοσηλεύτρια μαιευτικής στη Γαλλία. 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει τελικά χειρουργός, όταν παρουσίασε σοβαρή μολυσματική φλεγμονή των ματιών και έχασε την όρασή της στο αριστερό μάτι. 
Μετά από αρκετά χρόνια, επέστρεψε στη Βόρεια Αμερική, και το 1857 άνοιξε το New York Infirmary για γυναίκες και παιδιά με την αδελφή της, Emily Blackwell, και τη Marie Zakrzewska.

 Πείστηκε να ανοίξει το Women’s Medical College της Νέας Υόρκης, το οποίο επέβλεπε εν μέρει το διάστημα 1862-1899. Αρχικά αντιτάχθηκε σε αυτή την κίνηση, δεδομένου ότι ήταν υπέρμαχος και ευνοούσε την ολοκληρωμένη ιατρική εκπαίδευση, και ότι οι γυναίκες δεν θα ελάμβαναν εκπαίδευση δεύτερης κατηγορίας. Το 1889, σαράντα χρόνια μετά την αποφοίτησή της από την ιατρική σχολή, η Blackwell αναγνωρίστηκε ως η πρώτη γυναίκα με τον περίφημο τίτλο MD, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκτοτε υπήρξαν πολλές εκδηλώσεις μνήμης γι αυτή, συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου μεταλλίου, που ιδρύθηκε το 1949, ενώ πολλές είναι και οι βιογραφικές αναφορές σ’ αυτή.

Η Emily Jennings Stowe (1831-1903), ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στον Καναδά. Κι όπως η Blackwell στις ΗΠΑ, που προαναφέραμε, ήταν μια προσωπική υπόθεση που την οδήγησε στο θαυμαστό και προκλητικό κόσμο της ιατρικής. Ο σύζυγός της προσβλήθηκε κάποια στιγμή από φυματίωση, και έχοντας να μεγαλώσει μόνη της τόσα παιδιά, αποφάσισε ταυτόχρονα να ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη. Το 1865, στο Πανεπιστήμιο του Άνω Καναδά στο Τορόντο, λέγεται ότι της ειπώθηκε από τον πρύτανη ότι ‘‘Οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές για τις γυναίκες, και ελπίζω ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ’’.
Το 1854, έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε κύρια θέση στο καναδικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα μετά από σχετική εκπαίδευση σε είκοσι σχεδόν σχολεία. Το 1867, αποφοίτησε από το Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης για γυναίκες και επέστρεψε στον Καναδά για να ασκήσει εκεί ότι μπορούσε με τις γνώσεις που απέκτησε. Το 1880, 13 χρόνια μετά την αποφοίτησή της από την ιατρική σχολή, ήταν η δεύτερη γυναίκα στην οποία χορήγησε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Κολέγιο των Γιατρών και των Χειρουργών (College of Physicians and Surgeons) του Οντάριο. Και σίγουρα θα δοκίμασε μεγάλη ικανοποίηση όταν παρακολουθούσε την κόρη της, την Augustus Stowe-Gullen, να γίνεται η πρώτη γυναίκα στην οποία χορηγήθηκε πτυχίο ιατρικής από ένα καναδικό πανεπιστήμιο το 1883. Όταν της είπαν από το Πανεπιστήμιο του Καναδά ότι ‘‘οι πόρτες δεν θα είναι ποτέ ανοικτές για γυναίκες’’, η ιστορική απάντησή της, ήταν ‘‘ Τότε η όλη δραστηριότητα της ζωής και σκοπός μου, θα είναι για να δείτε ότι οι πόρτες των καναδικών ιατρικών σχολών θα ανοίξουν και ότι οι γυναίκες θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες’’.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν αναμφίβολα και η Mary Edwards Walker (1832–1919), η οποία έχει καταγραφεί ως η πρώτη γυναίκα χειρουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1855, ήταν η δεύτερη γυναίκα απόφοιτος αμερικάνικης ιατρικής σχολής, της Syracuse Medical College της Νέας Υόρκης, συγκεκριμένα, με την Blackwell να είναι η πρώτη το έτος 1949. Η Edwards Walker, εξάσκησε το επάγγελμα μαζί με το συμμαθητή και σύζυγό της, Albert Miller. Λέγεται πως απέτυχε στο χειρουργικό της έργο, γιατί αρνήθηκε να αλλάξει το επίθετό της. Το 1863, έγινε η πρώτη γυναίκα χειρουργός στον αμερικανικό στρατό, μετά από αρκετά χρόνια πρακτικής, ως νοσηλεύτρια, ενώ το 1865 έλαβε το Μετάλλιο της Τιμής του Κογκρέσου για την ειλικρινή και πολύτιμη εργασία της, ως χειρουργός του Αμερικανικού Στρατού.
Αυτή η μεγάλη τιμή όμως, ανακλήθηκε το 1917 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, γιατί σύμφωνα με πολλούς, δεν υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή. Αρνήθηκε να επιστρέψει το εν λόγω μετάλλιο και το πήρε στο νεκροκρέβατό της. Το 1977, αυτή η τιμή επανήλθε αναδρομικά από τον πρόεδρο Jimmy Carter. Ως ανάμνηση των προσπαθειών της, κυκλοφόρησε επίσης κι ένα γραμματόσημο, το 1982

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..