Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η Νέα Ελλάς


γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε η δημιουργία του οργανισμού Νέα Ελλάς. Ο φορέας είχε ανακοινωθεί εδώ και ημέρες.....


 Και όλοι έτρεμαν ποιος θα βρεθεί έξω από τούτη τη Νέα Ελλάδα. Οι διανοούμενοι της εποχής επισήμαναν τον πολιτικό υπαινιγμό του εγχειρήματος. Οι εκλογές καταργήθηκαν καθώς το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού θ΄αναλάβει κατ΄αποκλειστικότητα το διορισμό του κυβερνήτη. Στην αρχή το πλήθος δυσανασχέτησε. Έπειτα όμως πείστηκε για την αναγκαιότητα του πράγματος, ειδικά όταν διαπίστωσε δε πως η εταιρεία επρόκειτο να είναι επικερδής. Ο νόμος που επεξεργάζονταν εδώ και χρόνια ήταν τέλεια προσαρμοσμένος στις ανάγκες τους. Με μια επιδέξια κίνηση άφησαν άφωνους αντιπάλους και φίλους καταργώντας την Παλαιά Ελλάδα. Ολόκληρο το μητρώο της σβήστηκε. Μόνον ένα μέρος φυλάσσεται προκειμένου να διαπιστωθεί η δυναμική της κερδοφορίας του. Οι περισσότεροι πιάστηκαν εξ απροόπτου, όμως χάρηκαν μυστικά για ότι συνέβαινε και ζύγισαν εκ νέου τα δαχτυλίδια τους, μιλώντας γρήγορα, καπνίζοντας και χειρονομώντας.
Η τελετή ήταν χάρμα. Συνέβη στο μέγαρο επί της οδού  Αμαλίας.Ένας μεγάλος χώρος, μ΄οστεοφυλάκια και γρανίτες  σχημάτιζε έναν προθάλαμο σε σχήμα ρόμβου, κάτι εξαίσιο. Ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς την ωραιότητα των ενδοτέρων. Είπαν πως υπήρξε ένα μαρμάρινο τραπέζι, με πολλά και δυνατά πόδια που γύριζαν σαν κρίνα ή κίονες από νερό. Και πίσω στον τοίχο σε φιλμ η παλαιά Ελλάς. Πόζες στον Πειραιά, ο Αχιλλέας και η φορεσιά του Θεόφιλου, η περικεφαλαία του μεγάλου πελοπονησιακού οράματος , οι αγρότες, οι κυνηγοί, μια παρέα λαμπερών χορευτών της Λέσβου. Ολόκληρη την αίθουσα πλημμύριζε το παρελθόν που ολοκληρώνεται σήμερα. Οι επίσημοι συγχαίρουν αλλήλους. Μιλούν χαμηλοφώνος, παρουσία των Μέσων. Συναισθάνονται όλοι τη στιγμή και το ιστορικό κάλεσμα και στα πέτα τους φορούν καρφίτσες με την επωνυμία Νέα Ελλάς. Νεαροί και νεαρές της πάλαι ποτέ πρώτης εφηβείας, περιφέρονται χαμογελαστοί φορώντας αθλητικές εμφανίσεις, σέρνοντας ένα αγωνιστικό ποδήλατο, μια ποδοσφαιρική μπάλα,  περίστροφα και συνταγές φαρμάκων. Ο τόπος φλέγεται από την ελπίδα της νέας ιδέας. Βρίσκονται όλοι εκεί. Όσοι αρνήθηκαν και όσοι χειροκρότησαν. Τ΄όνομα Νέα Ελλάς είναι γραμμένο με βαθιά, δωρικά γράμματα. Καμιά σπατάλη.
Έτσι περνά η Παλαιά Ελλάς στην ιστορία. Και εμείς αποδίδουμε τον προσδιορισμό σ΄όλα τα πράγματα, τους ανθρώπους και τις ιδέες μας. Αργότερα η αγορά θα κατακλυστεί από τις νέες καφετιέρες για εξαιρετική απόλαυση, τη νέα τηλεόραση, ακόμη πιο νέα, το νέο πλυντήριο και τη νέα αυτοκτονία. Αυτή η τελευταία αφορά  τη λεγόμενη ήδη Παλαιά Ελλάς. Πλέον εφαρμόζεται αυστηρή νομοθεσία. Όποιος μνημονεύει τον παλαιό όρο καθίσταται θύμα σκληρών πρακτικών. Οι μέθοδοι είναι ψυχολογικές. Το σώμα υπήρξε μια μικρή φιλοδοξία.

Όλοι έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία. Δεν μιλάμε όμως καθόλου. Θέλουμε να σώσουμε τη μνήμη μας. Ακούμε προσεκτικά τον νομοθέτη και κάθε τόσο χειροκροτούμε γι΄αυτή την πολύ προσωπική επαφή μας που προσομοιάζει σ΄εμπειρία τηλεοπτικού τύπου. Η εποχή δεν παρουσιάζει καμιά λογοτεχνικότητα. Ο νομοθέτης σημειώνει πως  η ηρωίνη θερίζει την 3η Σεπτεμβρίου. Αυτοί σφίγγουν τα χέρια, πίνουν απ΄τα ποτήρια τους, γελούν. Τ΄όλο πράγμα μοιάζει κινηματογραφικό, σύμπαν του Παζολίνι. Με παρηκμασμένα, λευκά αγάλματα που χουν τη σκιά του χώματος.
 Εδώ έζησαν κάποτε άνθρωποι νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..