Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Το πρόσωπο του Νέλσον Μαντέλα


γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα σηματοδοτεί ένα οριστικό τέλος εποχής για την Νότιο Αφρική. Ένας από τους πρωτεργάτες κατά του κινήματος απαρτχάιντ, συνεχιστής ενός μακριού και εξαιρετικά απαιτητικού αγώνα για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση, .....




ο Μαντέλα, φθάνοντας ως το ύπατο αξίωμα και την προεδρεία της χώρας του δεν έπαψε να προτείνει διαρθρωτικές αλλαγές και να οραματίζεται τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της Νοτίου Αφρικής.  Η οριστική, πολιτική μεταβολή για την Νότιο Αφρική θα επέλθει με την οριστική κατάργηση του ρατσιστικού καθεστώτος και την αποκατάσταση των θεμελιωδών, ανθρωπιστικών αξιών, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Ο προκάτοχός του Ντε Κλερκ θα αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα για την ολοκλήρωση του οράματος.


Ο Μαντέλα δεν διαχώρισε την έννοια της πολιτικής προσφοράς από εκείνη της ενεργούς παρουσίας στον κοινωνικό ιστό της Νοτίου Αφρικής. Η δράση του στράφηκε υπέρ των αδυνάμων και των αναξιοπαθούντων. Ειδικότερα, αποφασιστική κρίνεται η συμβολή του στη ρεαλιστικοποίηση της αντιμετώπισης του ιού του AIDS. 

Έχοντας βιώσει την απώλεια του γιου του προτείνει την ενημέρωση και την κατατόπιση του πληθυσμού γύρω από το θέμα, αναλαμβάνοντας να απενεχοποιήσει το ως τότε αποδιδόμενο στη μεταφυσική ανθρωπιστικό δράμα της πατρίδας του. Η άγνοια και οι προκαταλήψεις στα κατώτερα, λαϊκά στρώματα, -τα οποία και βίωσαν σε υψηλό ποσοστό τη μαζικοποίηση της θανατηφόρας ασθένειας-, αποτέλεσαν το αντικείμενο της δράσης του Μαντέλα. 
Η εκστρατεία ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού δεν θα μπορούσε παρά να συνιστά τη μόνη οδό για την καθιέρωση μιας συλλογικότερης δράσης, ως ουσιαστική, αναχαιτιστική δράση εμπρός στη μάστιγα του ιού.


Ο Νέλσον Μαντέλα προσωποποιεί  και σηματοδοτεί μια θρυλική, επαναστατική περίοδο για την πατρίδα και το λαό του. Ευαγγελιζόμενος τη μεταβολή της κοινωνικής πραγματικότητας της Νοτίου Αφρικής δεν δίστασε να διατυπώσει τους όρους ενός νέου δόγματος ελευθερίας. Η αιματοβαμμένη περίοδος του απαρτχάιντ με την καταργημένη ιδεολογία και τις αποσαρθρωμένες, ανθρωπιστικές αξίες, θα σταθεί το βασικό, δομικό υλικό για μια νέα εποχή. Η Νότιος Αφρική αλλάζει με ένα τρόπο διόλου εξελικτικό, μα καταδικάζοντας τις θεωρίες και τις πρακτικές μιας μακράς και οδυνηρής, ιστορικής περιόδου.


Η προσωπικότητα του Μαντέλα έδρασε κυρίως ενοποιητικά για το λαό του. Η πορεία για την ολοκλήρωση της εκδημοκρατικοποίησης της Νοτίου Αφρικής και της ένταξής της στις αναπτυσσόμενες χώρες ως ένα ισχυρό, πρώτιστα, κοινωνικό κράτος είναι μακρά. Τα πρόσφατα γεγονότα των αιματοκυλισμένων απεργιών επιβεβαιώνουν τις δυσχέρειες και τους αναχρονισμούς στην άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

 Η μορφή του Νέλσον, ιστορική πια και συμβολική θα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το περιεχόμενο των διεκδικήσεων για το λαό της Νοτίου Αφρικής. Η ενωτική του μορφή ως τέτοια και μόνο θα πρέπει να καθιερωθεί, δίχως να ενδύεται τη μοίρα των συμβόλων, τις καπηλείες των δογμάτων και των καιρών. Τέτοιοι θάνατοι έχουν πάντα κάτι να προσφέρουν και να μεγεθύνουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..