Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

« η ιδέα της ανακύκλωσης »



Ποιος από εμάς δε βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που ζητούσε επίμονα άμεση λύση? Ποιος δεν προβληματίστηκε μπροστά στο δίχαλο της Αρετής και της Κακίας, σαν σύγχρονος Ηρακλής;.....




 Σίγουρα ο δρόμος της Αρετής αποδεικνύεται ο πιο συνετός, αλλά παράλληλα είναι ένας δρόμος γεμάτος εμπόδια που κάποιος πρέπει να υπερπηδήσει προκειμένου να πετύχει το στόχο του. ΄
Ετσι λοιπόν και το πρόβλημα των απορριμμάτων που απασχολεί τη σύγχρονη κοινωνία,και είναι υποχρέωση μας να μην τα διαιωνίζουμε, ζητά επίμονα μια βιώσιμη λύση και την συνεισφορά μας σε αυτό.
Όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στην καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου μας.

 Τα προηγούμενα χρόνια η ιδέα της ανακύκλωσης δεν μας έχει απασχολήσει στο βαθμό που θα έπρεπε. Έχει οικειοποιηθεί από μια μικρή μερίδα των πολιτών, έχει μπει στα σπίτια τους ως τρόπος ζωής αλλά τα εμπόδια παραμένουν, διότι η οικολογική συνείδηση δεν έχει αγγίξει όπως θα έπρεπε την πλειοψηφία του πληθυσμού.
 Και αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα προβλήματα και οι καθημερινές και προσωπικές μας ανάγκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μας έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό, και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

 Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε λοιπόν όλοι μας πόσο σημαντική και ταυτόχρονα πόσο απλή διαδικασία μπορεί να είναι μια πράξη όπως ο διαχωρισμός των οικιακών μας απορριμμάτων και άλλων ανακυκλώσιμων αντικειμένων καθώς και  η σωστή διαχείριση τους και η υπεύθυνη εναπόθεση τους σε κάδους ανακύκλωσης.
 Και πρέπει να προσέξουμε, γιατί συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε ρίξει εν αγνοία μας, η από αφηρημάδα μας τις περισσότερες φορές, τα οικιακά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και όχι στους πράσινους κάδους απορριμμάτων και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα αργότερα με τον διαχωρισμό τους.
 Είναι επίσης σημαντικό, να φροντίσουμε και να αποφεύγουμε να απορρίπτουμε ασυναίσθητα διάφορα μπάζα – κλαδιά –  αντικείμενα δεξιά και αριστερά.
Σήμερα όλοι οι δήμοι μας σχεδόν μας δίνουν την δυνατότητα και μπορούν να μας εξυπηρετήσουν με την απομάκρυνση τους και να έρθουν να τα παραλάβουν κατόπιν συνεννόησης μαζί τους, η να απευθυνθούμε σε εταιρίες ενοικιάσεις κάδων για την απομάκρυνση τους.

 Με τη διαδικασία της ανακύκλωσης επιτυγχάνεται, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που κατευθύνονται στα ΧΥΤΑ τα οποία ήδη βρίσκονται σε κορεσμό, καθώς περισσότεροι από 5.000 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών απορρίπτονται εκεί καθημερινά.
Οι συνθήκες διαβίωσης - υγιεινής θα βελτιωθούν σημαντικά, θα μειωθούν οι πρώτες ύλες που παράγονται καθημερινά για την δημιουργία νέων προϊόντων.

Για παράδειγμα με την ανακύκληση του αλουμινίου κερδίζουμε πάνω από το 80% σε ενέργεια, από την διαδικασία που θα χρειαζόταν αυτό να παραχθει από την αρχή, θα αποφεύγαμε ένα μέρος της ρύπανση του εδάφους και τελικά ο άνθρωπος θα διαχειριστεί το πρόβλημα των απορριμμάτων προς όφελός του.

 Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Πράσινη Συμμαχία, η χώρα μας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, στοιχείο διόλου ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλα όμως τα αποθαρρυντικά αυτά μηνύματα των διαφόρων ερευνών και μελετών, ο σύγχρονος άνθρωπος χρωστά στον εαυτό του αλλά και στις επερχόμενες γενιές, ένα καθαρότερο περιβάλλον.

 Ο δρόμος για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι σίγουρα μακρύς, δύσκολος και γεμάτος εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και η ανακύκλωση πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την συλλογική προσπάθεια και επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.-

Ηλίας Σωτηρόπουλος

Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..