Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Το ‘’σκοτσέζικο ντουζ’’ των ΜΜΕ!


γράφει ο  Νάσος Κατσώχης.

Πώς είναι το σκοτσέζικο ντουζ; Εναλλάσσεις το καυτό με το χλιαρό ή το κρύο νερό,και αντίστροφα. Απότομη μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη. Συνεχείς εναλλαγές στις αισθήσεις μας......



Αλλά ας πάμε από το…λουτρό στο …οφθαλμόλουτρο της …ψηφιακής οθόνης. Σκοτσέζικο ντουζ και εκεί.
Τη βδομάδα που μας πέρασε λοιπόν δεν εκτέθηκα σε κάποιο –κυριολεκτικά εννοούμενο- τέτοιο …λουτρό. Παρατήρησα όμως  την εναλλαγή που ορίζει  το …σκοτσέζικο ντουζ σε …μεταφορικό επίπεδο. Στα ΜΜΕ.
Από τη μια, Τρίτη πρωί, φόρα-παρτίδα στην τι-βί  το  ΚΑΥΤΟ -δήθεν- βίντεο από την πρωινή εκπομπή των Λιάγκα-Σκορδά: το ”καυτό” (με την αυτόματη ανθρώπινη ”θέρμη΄’΄που γεννά στους θεατές το καλλίγραμμο αλλά και με υπονοούμενα απόλυτης γύμνιας σώμα της νεαρής αισθητικού). Που, αμήχανη και εκτεθειμένη στα …4 μπροστά στις ‘’λαίμαργες κάμερες’’, αλλά και στα βλέμματα των γυναικών που την περιστοίχιζαν και ”περιποιούνταν” σημεία του σώματός της, διασύρεται κατά απάνθρωπο τρόπο σε έναν ολόκληρο κόσμο. Και νά, αίφνης, η θέρμη της πρώτης αντίδρασης των θεατών για το καλλίγραμμο κορμί και την αισθησιακή παρουσία της κοπέλας  μετατρέπεται σε παγωμάρα: για τα όρια της ευπρέπειας που καταπατούνται συνεχώς από τα ΜΜΕ εις άγραν τηλεθέασης.
Από την άλλη, Τρίτη βράδυ –την ίδια μέρα,  και σε εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα- το ΨΥΧΡΟ βίντεο με τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής. Ψυχρό, ψυχρότατο. Παγερή και ψύχραιμη (:ψυχρό αίμα) η εκτέλεση από τον στυγνό δολοφόνο. Παγερή και η ενστικτώδης, αυτόματη, ανακλαστική η αντίδρασή μας απέναντι στα όσα είδαμε. Δεν θα πω ότι κάναμε λάθος όσοι το είδαμε. Είναι ανθρώπινη απόκριση (δυστυχώς, μπορεί και ανάγκη) να δούμε κάτι για το οποίο και έχει γίνει ντόρος, αλλά και το οποίο έχει καλυφθεί από πέπλο μυστηρίου. Σάμπως μάλιστα να τρέφει ο καθένας μας, έστω και υποσυνείδητα, την ψευδαίσθηση, ότι αυτός -και μόνο- θα ανακαλύψει κάτι που θα λύσει το μυστήριο;  Όχι, δεν ήταν ούτε σωστό ούτε λάθος που το είδαμε. Ήταν απλώς ανθρώπινο. Βλέπετε,  η φύση μας είναι πάντα στα βάθη της ζωώδης. Και ”αιμοβόρα΄΄. Για καταγωγικούς λόγους.
Όπου υπάρχει προσφορά, υπάρχει ζήτηση. Και το αντίστροφο. Τα αδηφάγα ΜΜΕ ξέρουν καλά τις αδυναμίες μας. Τα ένστικτά μας. Και εκεί ποντάρουν, προκειμένου να επιβιώσουν στη ζούγκλα της βιομηχανίας του κέρδους. Όμως, για έναν ειδικά λόγο -πολύ σοβαρό- ήταν λάθος, μέγα λάθος η δημοσιοποίηση του βίντεο, στη στυγνή εκδοχή του zougla.gr: είναι ασέβεια προς τα θύματα. Σε συμβολικό επίπεδο. Αλλά και σε πραγματικό, πρακτικό επίπεδο, ασέβεια απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν μπορείς να εμπορεύεσαι τον αποτροπιασμό τους. Δεν μπορείς να μεγεθύνεις τον πόνο και την άρρητη οδύνη τους. Είναι βάρβαρο. Είναι ψυχρό. Nά όμως  και εδώ: η αρχική παγωμάρα μετατρέπεται έξαφνα  σε ‘’θέρμη’’. Στη θέρμη της οργής για τα παρατηρούμενα. Για τη δολοφονία, αλλά και για την προβολή της σκηνής της.
Δύο σκηνές συνολικά, μέσα σε μια μέρα.  Αντιτιθέμενες μεταξύ τους ως προς την αρχική ατμόσφαιρα, αλλά συγκλίνουσες ως προς την …αηδία που γεννούν αμφότερες. Μια αντίθεση, τελικά (ψυχρού -καυτού/θερμού), απόλυτα συμβολική: ενδεικτική της κατάντιας στην οποία έχουν περιέλθει τα ιδιωτικά κανάλια. Εδώ και χρόνια. Αλλά και της κατάντιας όλων μας, τελικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..