Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


                                                                                                                 Από την Κατερίνα Γκότσιου



Προς: κο Roman Abramovich "Millhouse LLC" (5ος όροφος) Stamford
Bridge, Λονδίνο


                                                      Τρίκαλα, 01.01.2013....




Αξιότιμε κύριε Αμπράμοβιτς,

Το όνομά μου είναι Κατερίνα, είμαι 15 ετών και κατάγομαι από μια μικρή πόλη στην κεντρική Ελλάδα, τα Τρίκαλα.
 Πρώτη φορά έμαθα για εσάς στην ηλικία των επτά. Τότε ήταν που, ενώ παραθέριζα με την οικογένειά μου στη Σκόπελο, εσείς με το ιδιωτικό γιοτ σας κάνατε κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, κάνοντας βέβαια στάση ''εν πλω'' και σε κάποια παραλία στη Σκόπελο.
 Όλο το νησί είχε ενθουσιαστεί με την έλευσή σας εκεί. Και εγώ προσωπικά χαιρόμουν, αλλά με κυρίευε το συναίσθημα της ζήλειας.

Πλησιάζω λοιπόν τον πατέρα μου και του λέω στο αυτί: ''Μπαμπά, μακάρι και εμείς να είχαμε τόσα χρήματα όσα ο κύριος Αμπράμοβιτς και να είχαμε το δικό μας γιοτ. Έτσι, δεν θα είχαμε κάθε χρόνο το άγχος, αν τα χρήματά μας θα έφταναν για να κάνουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές…''.
 Ο πατέρας μου όμως μου εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο να γίνει.

Από τότε, έχω δει το όνομά σας αρκετές φορές να φιγουράρει σε εξώφυλλα περιοδικών και σε τίτλους ειδήσεων. Δεν γνωρίζω πολλά για την καριέρα σας στο επιχειρηματικό προσκήνιο , αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γνωρίζω απλά πως είστε από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη περιουσία στον κόσμο. Προφανώς, όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που σας γράφω.
Αφορμή για να σας στείλω την συγκεκριμένη επιστολή αποτέλεσε η προβολή μιας είδησης, η οποία σας αφορά και τον τελευταίο καιρό κάνει τον γύρο του κόσμου.

Συγκεκριμένα, πριν λίγο καιρό δημοσιεύθηκε: ''Ο μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς ετοιμάζεται να οργανώσει ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι, κόστους περίπου 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, για να υποδεχθεί τον έβδομο απόγονό του.''
Μην βιαστείτε όμως να σταματήσετε την ανάγνωση του γράμματός μου, νομίζοντας ότι προσπαθώ είτε να σας κατηγορήσω είτε να αμαυρώσω την φήμη του ονόματός σας. Κάθε άλλο.
 Συμμερίζομαι την ευτυχία σας για το έβδομο παιδί σας. Το μόνο που επιδιώκω είναι να σας δείξω τι σημαίνει για μένα το νερό και πως φαίνεται στα δικά μου μάτια η προγραμματισμένη εκδήλωσή σας.

Η είδηση αυτή ουσιαστικά ''σκάει σαν βόμβα'', την στιγμή που τόσες χώρες υποφέρουν από οικονομική κρίση και που χιλιάδες παιδιά, στις υποανάπτυκτες χώρες της Γης, πεθαίνουν καθημερινά, μη μπορώντας να καλύψουν βασικές υλικές τους ανάγκες.
 Έτσι, στο μυαλό ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού, που στην συγκεκριμένη φάση της ζωής του προσπαθεί να εξηγήσει τον κόσμο, σχηματίζεται μια ''εξίσωση'': 5,5 εκατομμύρια δολάρια= 1 πάρτι=100 χιλιάδες περίπου τόνοι πόσιμου νερού. Ισχύει; Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι απαραίτητο για την ύπαρξη ζωής, όπως και για την διατήρηση αυτής.
Είναι το σημαντικότερο αγαθό για ένα ζωντανό ον, μιας και ούτε άνθρωπος, ούτε ζώο, ούτε φυτό μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτό.

Χάρη στον λεγόμενο κύκλο του νερού ο κόσμος μας συνεχίζει να υπάρχει… Το ανθρώπινο σώμα, όπως μαθαίνουμε στο μάθημα της βιολογίας, αποτελείται κατά 74% από νερό και αυτό είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας μας. Ο κόσμος που μας περιβάλλει αποτελείται από νερό, σε όλες του τις μορφές, και εμείς άλλοτε το βλέπουμε και άλλοτε όχι. Και από το νερό προκύπτει η δημιουργία! Χιλιάδες μουσικοί, ζωγράφοι, ποιητές, ακόμα και σεναριογράφοι και σκηνοθέτες έχουν εμπνευστεί από αυτό και μας έχουν μαγέψει με τις δημιουργίες τους. Επίσης, το νερό αποτελεί την βάση για πολλά αθλήματα όπως η κωπηλασία, το σερφινγκ, η κολύμβηση, και, επομένως, ευνοεί τον αθλητισμό.
Μπορούμε να πούμε πως, και από τις δύο περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, προκύπτει η αναψυχή. Και, ως γνωστόν, όταν ο άνθρωπος χαίρεται, κάνει όλο και σπουδαιότερα πράγματα. Επιπροσθέτως, το νερό συμβάλλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας μιας περιοχής.

Τόνοι νερού κινούν γεννήτριες στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που εμείς καταναλώνουμε στην συνέχεια. Σαφώς, τα μέρη όπου βρίσκονται αυτά τα εργοστάσια έχουν σημαντικές οικονομικές απολαβές. Ακόμα, και το εμπόριο ευνοείται σημαντικά από την ύπαρξη νερού. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τους περίφημους θαλάσσιους δρόμους, χάρη στους οποίους επιτυγχάνονται τεράστια ταξίδια, που ως στόχο έχουν την μεταφορά προϊόντων και αγαθών, αλλά στοχεύουν εμμέσως και στην μεταφορά πολιτισμού, ιδεών και αντιλήψεων.

Ωστόσο, σήμερα, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης κυρίως του βορειοδυτικού κόσμου, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νερό θεωρείται δεδομένο, πράγμα κάπως αρνητικό, δεν συμφωνείτε; Αυτό οδηγεί όλους μας στην άσκοπη σπατάλη, κακομεταχείριση και μόλυνση αυτού, την στιγμή που πολλοί άνθρωποι στις υποανάπτυκτες περιοχές πεθαίνουν, εξ αιτίας της έλλειψης νερού.
Καθημερινά και εγώ, όπως και εσείς άλλωστε, σπαταλούμε αρκετό πόσιμο νερό, παρόλο που γνωρίζουμε ότι με λίγες σταγόνες από αυτό την ημέρα μπορούμε να κρατήσουμε στην ζωή κάποιους συνανθρώπους μας.

  Κλείνοντας, όπως καταλαβαίνετε, για μένα ''νερό'' σημαίνει ''ζωή'' και ''έμπνευση'' και όχι ''σιγουριά''. Και κάπου εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πλέον έχω αναθεωρήσει. Ακόμα σας ζηλεύω και θα ήθελα να είμαι στην θέση σας. Όχι όμως για να έχω το κότερό σας και να πάω κάθε χρόνο διακοπές. Αλλά για να έχω τα χρήματά σας και να προσφέρω πολλά σε αυτούς που υποφέρουν από έλλειψη ή μόλυνση νερού.

 Και κάτι τελευταίο: Η χαρά για την εγκυμοσύνη της γυναίκας σας είναι πραγματικά μεγάλη και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός είδους εκδήλωση. Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο να διαθέσετε κάποια από τα χρήματα του προϋπολογισμού του πάρτι σε παιδιά που διψούν, έτσι ώστε να μοιραστούν και αυτά μαζί σας την χαρά σας;
Και σκεφτείτε για λίγο την εικόνα από τα δικά μου παιδικά χρόνια:
 Εσείς πάνω σε ένα γιότ, κάπου στην μέση της Μεσογείου. Το σκάφος σας, κ. Αμπράμοβιτς έπλεε πάνω σε νερό! Προσφέρετέ το σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη!!!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Η Κατερίνα Γκότσιου είναι μαθήτρια Γ' Τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

http://www.ideotopos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..