Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Tι σημαίνει η λέξη: “Τσίπρας”


 γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

 Ο Αλέξης Τσίπρας (Αλέξιος Παύλου Τσίπρας, γεν. 1974) είναι αναμφισβήτητα η πιο συζητημένη πολιτική προσωπικότητα των τελευταίων ετών..... Ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές το επώνυμο “Τσίπρας” άρχισε να απασχολεί και το Διεθνή Τύπο. Το 24grammata.com, πιστό στις λεξιλογικές αναζητήσεις (δες Καραμανλή, Πάγκαλο, Καρατζαφέρη) δεν ασχολείται επ ουδενί με τις πολιτικές  αντιλήψεις του κ. Τσίπρα. Δεν ασχολείται ούτε καν με την προσωπικότητα του. Για το αν είναι ο νέος “Ανδρέας”, ο νέος “Γκεβάρα” o “Σωτήρας” ή ένας επιπόλαιος νεαρός πολιτικός, ας το κρίνει η Ιστορία.
Εμείς, στο 24grammata.com, θα ασχοληθούμε μόνο με την ετυμολογική  προέλευση της λέξης “Τσίπρα”, η οποία έχει, κατά την ισχυρότερη εκδοχή,  Τούρκικη προέλευση.  

Παράγεται από το ουσιαστικό της τουρκικής γλώσσας “çiplak” (πρφ: τσίπλακ), που σημαίνει “γυμνός”, “ αυτός που δεν έχει ρούχα”, ο “φτωχός”. 
Στη Νέα Ελληνική χρησιμοποιείται το επίθετο τσιπλάκης -ισσα, -ικο και δηλώνει 1. αυτόν που είναι απόλυτα φτωχός, 2. (μτφ) αυτός που ζει υπό συνθήκες απόλυτης ανέχειας, ΣΥΝ. Φτωχός, κακαμοίρης, ξεβράκωτος (από το Λεξικό Μπαμπινιώτη). Με την παραπάνω ερμηνεία ταυτίζεται και το ετυμολογικό λεξικό του Ανδριώτη, στο οποίο καταγράφεται, επιπρόσθετα, και το λήμμα “τσιρτσιπλάκης” (: ολόγυμνος) < çιr(il)-çiplak.

Ασθενέστερες πρέπει να θεωρούνται οι ετυμολογικές αναλύσεις: 1. από το λατ. cipria (: πούδρα,  η λατ. λέξη cipria αναφέρεται στην Κύπρο) ή 2. από το αλκοολούχο ποτό (τα) τσίπουρα>τσίπρα.
Και στις δύο περιπτώσεις το “Τσίπρας” θα πρέπει να είναι ένα παλαιό παρατσούκλι της οικογένειας του Αλέξη Τσίπρα.
Πηγή

3 σχόλια:

  1. Γεια σου σκαλιστήρι με τις ωραίες δημοσιεύσεις σου :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΟΥΔΙΑ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ ΦΙΛΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σου για την ανάρτηση! Με είχε απασχολήσει και εμένα η ετυμολογία του επωνύμου του και διαβάζοντας το βιβλίο του Κ. Μπίρη, "Αρβανίτες, οι Δωριείς του νέου ελληνισμού" όπου παραθέτει παράρτημα επωνύμων Αρβανιτών αγωνιστών. Περιέχει λοιπόν το επώνυμα Τσίπιρας που προέρχεται από το τσίπερε που σημαίνει από πάνω. Η ερμηνεία αυτή μάλλον ευσταθεί καθώς το επώνυμο είναι δισύλλαβο και παροξύτονο, όπως κατ' εξοχήν τα αρβανίτικα επώνυμα (Γκέκας, Γκούρας,Πλέσσας,Κόλλιας, Λιούττας κ.α.). Σημειωτέον ότι ο αρχιεπίσκοπος είναι αρβανίτικης καταγωγής: Λιάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..