Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Γυάρος: τόπος εξορίας από την αρχαιότητα






 Η επιφάνεια του νησιού είναι 23 τετρ. χιλ. Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο. Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας στους ρωμαϊκούς χρόνους (το αναφέρει ο Θεόφραστος, ο Τάκιτος, ο Πλίνιος και άλλοι).....



Όλοι, ανεξαιρέτως το περιγράφουν ως ένα άγονο τόπο, γεμάτο τεράστια ποντίκια.
Ο Πλίνιος αναφέρει ότι το νησί είχε κατοίκους, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν, γιατί τους απειλούσαν τα τεράστια ποντίκια, που έτρωγαν ακόμα και τα σίδερα(;!). Τόπος εξορίας ήταν και κατά τη Βυζαντινή περίοδο, αλλά και στη νεότερη  Ελλάδα από το 1947 μέχρι το 1952 και από το 1956 μέχρι το 1974 (συνολικά βασανίστηκαν 25.000 πολιτικοί κρατούμενοι, γιατί είχαν το «θράσος» να μη συμφωνούν με την επίσημη εξουσία).

Στο νησί υπάρχουν τα κτήρια των φυλακών, του νοσοκομείου και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που έχτισαν οι εξόριστοι από το 1947 μέχρι το 1951. Η κατασκευή τους αποτέλεσε μέγα οικονομικό σκάνδαλο, γιατί, αν και τα κτήρια χτίστηκαν χωρίς μεροκάματα (καταναγκαστική εργασία), όμως το  ελληνικό δημόσιο χρεώθηκε ένα υπέρογκο κόστος (λόγω της  μεγάλης αρπαχτής των «σωφρονιστών» και των εργολάβων).
Μετά τη μεταπολίτευση το νησί χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα ακούγονται σκέψεις για δημιουργία Αιολικού πάρκου.

Στη Γυάρο υπάρχει ένα είδος φιδιού, που είναι μοναδικό στον κόσμο. Πρόκειται για  το Hierophis (ή Coluber) gyarosensis, ο θρυλικός «μαύρος όφις» της Γυάρου.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΠΟΣ ΕΞΟΡΙΑΣ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ κ.λ.π. ΜΑΥΡΟΣ ΟΦΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ....ΕΦΑΓΕ ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΙΛΕ ΜΟΥ,ΑΝΗΣΥΧΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΚΙΝΗΣΙΑ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..