Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Γυναίκα ναυτικός συμμετείχε, και επέζησε, στα πιο γνωστά ναυάγια της Ιστορίας





  Ναυάγησε και επέζησε με τον “Τιτανικό”, το “Ολυμπικ” και τον “Βρετανικό”

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Ίσως να μην έχετε ξανακούσει για  τη Βιολέτα Τζέσοπ (Violet Constance Jessop, 1 Οκτωβρίου 1887 – 5 Μαϊου 1971). Ποια ήταν η Βιολέτα; Πρόκειται για μια τυχερή γυναίκα με το «κοκαλάκι της νυχτερίδας», που θα γλυτώσει από τρία ναυάγια.......






Και εξηγούμαι: η Βιολέτα ήταν Θαλαμηπόλος στην εταιρεία Γουάιτ Σταρ Λάιν, που είχε καθελκύσει τα μεγαλύτερα επιβατηγά πλοία της εποχής, δίνοντας τους ελληνικά ονόματα: το Olympic, το Titanic (το γνωστό) και το Gigantic (αργότερα Britannic). Στο Olympic πρωτοδούλεψε η Βιολέτα με καπετάνιο τον Σμιθ (αργότερα πλοίαρχος του Τιτανικού). Φαίνεται ότι ο Σμιθ ήταν, μάλλον, άτυχος (ή ατζαμής καπετάνιος), αφού στο πέμπτο ταξίδι του Olympic θα συγκρουστεί (1911) με άλλο βρετανικό πλοίο, δίχως , ευτυχώς, να βυθιστεί. To Olympic θα μείνει για αρκετό καιρό στο ναυπηγείο για επισκευές και ο καπετάνιος μαζί με όλο το πλήρωμα θα περάσουν στο νεότευκτο πλοίο της ίδιας εταιρείας, τον Τιτανικό. Η κατάληξη του Τιτανικού είναι γνωστή (θα βυθιστεί κατά το πρώτο, μάλιστα, ταξίδι, το 1912). Ο καπετάνιος Σμιθ κατάφερε (!) τούτη τη φορά να το βυθίσει, αλλά και η Βιολέτα κατάφερε για άλλη μια φορά να σωθεί.

Εν τω μεταξύ, ήταν έτοιμο και το τρίτο πλοίο το Gigantic, αλλά επειδή θύμιζε το «γρουσούζικο»  ελληνικό όνομα Titanic θα μετονομαστεί σε Bretannic. Το 1915, μεσούντος του Α΄παγκόσμιου πολέμου, ο “Βρετανικός” θα επιταχθεί από τον Βρετανικό Στρατό και θα μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο. Στο πλοίο, βέβαια, εργάζεται, ως εθελόντρια, και η Βιολέτα.
Το 1916, ανοιχτά της Κέας, ο Βρετανικός βυθίστηκε, αλλά η Βιολέτα, σαφέστατα, επέζησε και βγήκε σώα και ασφαλής στην Κέα.

Θα ζήσει μια γαλήνια και οικογενειακή ζωή για άλλα 55 χρόνια και θα πεθάνει ήρεμα  στο κρεββάτι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..