Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ




Γράφει ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΤΑΣ-ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ

Περπατώ στους δρόμους της πόλης και το σκηνικό που βλέπω δεν μου αρέσει καθόλου. Οι άνθρωποι γύρω μου είναι πολύ ευερέθιστοι, σκυθρωποί, βιαστικοί. Παρέες δεν συναντάς συχνά. Οι περισσότεροι είναι μόνοι......



Κάποιοι περπατούν δύο – δύο και μιλούν δυνατά και εκνευρισμένα τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις. Είναι μερικές παρέες νέων παιδιών. Αυτές δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Γελούν, πειράζουν ο ένας τον άλλο. Είναι κάτι που ταράζει την παράξενη 'ησυχία' των άλλων.

Πλησιάζουν οι γιορτές. Συνήθως άλλες χρονιές οι συζητήσεις των ανθρώπων αυτές τις μέρες ήταν για το που θα πάνε τις μέρες των αργιών, τι θα κάνουν στο σπίτι τους με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, σε ποια πάρτι θα διασκεδάσουν. Φέτος δεν υπάρχουν ανάλογες συζητήσεις. Οι περισσότεροι σε σχετικές ερωτήσεις απαντούν 'Θα δούμε' και μια παράξενη έκφραση παίρνει το πρόσωπό τους.
Συνειδητοποιώ το τι γίνεται. Βλέπω ότι αυτό που οι περισσότεροι είχαμε, την αισιοδοξία και τα όνειρα για το αύριο, δεν το έχουμε. Μας το πήραν, μας το έκλεψαν. Τώρα μαύρα συναισθήματα και ένα πλάκωμα υπάρχει στις ψυχές μας. Το χαμόγελο έχει φύγει από τα χείλη μας. Δεν μου αρέσει αυτό. Θέλω να κάνω κάτι για να αλλάξει. Δεν έχω όμως πολλές δυνάμεις. Θα παλέψω με αυτές που έχω. Θα παλέψω μέσα από τις λίγες αυτές γραμμές.
Ξέρω οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα νέα οικονομικά μέτρα, η ανασφάλεια της εργασίας, το αβέβαιο μέλλον, είναι αυτά που μας έχουν δημιουργήσει αυτή την ψυχολογική μαυρίλα. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε. Να αντιδράσουμε όμως διαφορετικά. Δεν θα περιμένουμε ένα εξωτερικό παράγοντα ή μια εξωτερική είδηση για να πάρουμε τα πάνω μας. Εμείς θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για κάτι τέτοιο. Όχι έξω αλλά μέσα μας. Εμείς θα ξαναφέρουμε την αισιοδοξία και την χαρά στην διάθεσή μας.

Πως θα γίνει αυτό; Με το να κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι δεν μπορούμε. Να δημιουργήσουμε στην οικογένειά μας, στους φίλους μας, στο περιβάλλον μας, μια γιορτινή ατμόσφαιρα με αισιοδοξία, χαρά και ευτυχία. Δεν χρειάζονται τα πλούσια τραπέζια για να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι απαραίτητες οι μεγάλες αίθουσες δεξιώσεων και τα τεράστια κέντρα διασκέδασης. Δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη μεγάλου αριθμού καλεσμένων. Χρειάζεται απλά καλή διάθεση, χαρούμενη ματιά, θέληση για συνάντηση με ανθρώπους που έχουμε αισθήματα για αυτούς, ένας χώρος ζεστός και ευχάριστος και μερικοί φίλοι καλοί.
Στον χώρο αυτό θα συναντηθούμε με σκοπό να περάσουμε καλά. Να ανταλλάξουμε ευχές από την καρδιά μας. Να μιλήσουμε για πράγματα που μας ενώνουν και μας ευχαριστούν. Να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε. Να πειράξουμε λίγο ο ένας τον άλλο με καλοσύνη. Να θυμηθούμε στιγμές από την κοινή ζωή μας και τις 'τρέλες' που κάναμε.
Ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε τις ευθύνες των κυβερνώντων για την σημερινή κατάσταση. Δεν θα απαλύνει την οργή μας για την κοροϊδία σε βάρος μας. Θα μας δώσει όμως κουράγιο για να περάσουμε τις δύσκολες στιγμές. Θα μας κάνει να νιώσουμε άνθρωποι και να ότι δίπλα μας υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή όπως παλαιά. Να δημιουργήσουμε ξανά σχέσεις ζεστές, ανθρώπινες.

Γιατί όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο σημείωμα, αυτό που μας κάνει Ανθρώπους είναι το γέλιο και η χαρά. Είναι το ενδιαφέρον για τον διπλανό μας και το ότι μοιραζόμαστε τόσο την κακή όσο και την καλή στιγμή με κάποιον που εμείς έχουμε επιλέξει για Φίλο μας. Το ότι δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το τομάρι μας αλλά θέλουμε και ο διπλανός μας να αισθάνεται και να είναι καλά.
Όλα αυτά μπορούν να μπουν ξανά στην ζωή μας με απλές, λιτές και με την συμβολή όλων των παρευρισκομένων γιορτές, αρκεί να φέρουμε μαζί μας την ευχάριστη πλευρά του εαυτού μας. Αυτή η πλευρά θα παρουσιαστεί ξανά όταν εμείς την ψάξουμε μέσα μας και την ανασύρουμε από εκεί που είναι πλακωμένη από τα δυσάρεστα γεγονότα των τελευταίων ετών.

Ναι γλεντήστε, χαρείτε, επικοινωνήστε, ερωτευτείτε, παίξτε, χορέψτε και τραγουδήστε αυτές τις μέρες. Ζήστε διαφορετικά αυτές τις μέρες. Πάρτε επάνω σας από διάθεση. Γιατί 'εμείς δεν θα πεθάνουμε κουφάλα νεκροθάφτη'.

Καλές και κυρίως ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ γιορτές.

Υ. Γ. Το να ακούς ή να διαβάζεις καλά λόγια για σένα δεν είναι μικρό πράγμα. Ακόμη και αν αυτός που τα λεει είναι ένας δικός σου άνθρωπος. Χάρηκα, δεν το κρύβω, όταν η διαχειρίστρια του blog 'Σκαλιστήρι' ανέβασε κάποια σχόλια για μένα. Χάρηκα γιατί για αυτή είμαι ένας άνθρωπος που κάτι έχει να της πει και να μοιραστεί μαζί της. Την ευχαριστώ πολύ για αυτά που έγραψε και ελπίζω να μην την απογοητεύσω ποτέ.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στο δικτυακό αυτό τόπο και ελπίζω να έχω ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από εσάς.
Δεκέμβριος 2011
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..