Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΦΙΛΗ...

Ο Κολόμβος δεν έφερε τη σύφιλη στην Ευρώπη. Βρέθηκαν λείψανα συφιλικών δύο αιώνες πριν από την εποχή του Κολόμβου.....







γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος

Ένας ιστορικός μύθος που ακούγεται συχνά είναι ότι η σύφιλη έφτασε στην Ευρώπη από το Νέο Κόσμο. Οι πρώτοι φορείς, πάντα κατά το μύθο, ήταν οι ναυτικοί του Χριστόφορου Κολόμβου κατά την επιστροφή τους από το ιστορικό, πρώτο, ταξίδι, του 1492.
Οι επιστήμονες όμως ανακάλυψαν ότι οι σύφιλη είχε πλήξει την Ευρώπη δύο αιώνες πριν από τα ιστορικά ταξίδια του Κολόμβου. Συγκεκριμένα, έγιναν επιστημονικές μελέτες σε εφτά λείψανα, που βρέθηκαν στο κοιμητήριο του St. Mary Spital του Λονδίνου και βρέθηκαν ίχνη της σύφιλης στα κρανία και στις αρθρώσεις των λειψάνων.

Η ανακάλυψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που η ημερομηνία θανάτου των πρώτων δύο  ανέρχεται στο 1200- 1250 (δύο αιώνες πριν την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο), ενώ για τα άλλα πέντε λείψανα ο χρόνος του θανάτου κυμαίνεται από το 1250 έως το 1400. Επίσημα η πρώτη επιστημονική καταγραφή της σύφιλης στην Ευρώπη αναφέρεται στο 1495 και από τότε οι επιστήμονες αναζητούν την καταγωγή της νόσου μαλ φραντζεζε (αρχική ονομασία της νόσου, επειδή πίστευαν ότι προήλθε από τη Γαλλία.

Στα Ελληνικά αποδόθηκε ως μαλαφράντζα. Διαβάστε και το σχετικό άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..